Από Σεπτέμβριο οι φυλακές στη Δράμα

0
4056

Αυτή είναι η εκτίμηση της Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής που απάντησε σε ερώτημα του Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Σε προσδιορισμό του εκτιμώμενου χρόνου έναρξης της λειτουργίας των φυλακών στο Νικηφόρο της Δράμας προχώρησε την Τετάρτη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου η οποία προκλήθηκε να απαντήσει μετά από τοποθέτηση του Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου ο οποίος είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα και λοιπές δομές εγκλεισμού.

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε να ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων με τους οποίους θα στελεχωθούν οι φυλακές Νικηφόρου.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν συμπληρώνουν ένα ακόμη μέρος του πάζλ για την επικείμενη λειτουργία των φυλακών ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία της προκήρυξης για την στελέχωση των φυλακών την οποία επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ.
Για τη φυλακή Νικηφόρου Δράμας, την έναρξη λειτουργίας της οποίας η κ. Νικολάου, τοποθέτησε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Ξανθόπουλος, ζήτησε να ξεκαθαρισθεί ο ακριβής αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, να γνωστοποιηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη και ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή του προσωπικού.
H Γ.Γ Αντεγκληματικής πολιτικής απαντώντας δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν 258 συνολικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ξανθόπουλος έθεσε και το αίτημα πολλών σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι φυλακές της Δράμας, στο αρχικό στάδιο λειτουργίας τους να στελεχωθούν με μετατάξεις παλαιότερων και εμπειρότερων υπαλλήλων από όμορες φυλακές. Στο αίτημα αυτό, θετική ήταν η στάση του παρισταμένου εκπροσώπου των υπαλλήλων, Σ. Τερζή, αντιπροέδρου του Σωματείου εξωτερικών φρουρών.
Επίσης ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τοποθετείται κάποιος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’.
Σχολιάζοντας πάντως αργότερα την γενικότερη στάση της κυβέρνησης για την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος ο Δραμινός Βουλευτής μίλησε για κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» και στις φυλακές και για υποβάθμιση δικαιωμάτων και επανένταξης κρατουμένων.
«Ολοι οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι και, πλην της στέρησης της ελευθερίας τους, έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούμε ως οργανωμένη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία» τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα και λοιπές δομές εγκλεισμού, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής όπου, όπως τόνισε ο Βουλευτής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου, ανέπτυξε το δόγμα της κυβέρνησης για περισσότερη καταστολή στις φυλακές και λιγότερα δικαιώματα στους κρατούμενους.
«Ακούσαμε μετ΄ επιτάσεως το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» και στις φυλακές. Εχετε υποβαθμίσει άλλες παραμέτρους του σωφρονισμού, όπως η επανένταξη, και ο ανθρωπισμός. Εμείς προτάσσουμε το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα. Αυτό είναι το στοίχημα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας που μετέχει στον στενό πυρήνα της ΕΕ και όχι η λογική του βούρδουλα και της καταστολής με την οποία διαπαιδαγωγείτε τη κοινωνία», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ξανθόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ