Από σήμερα σε ισχύ τα νέα μέτρα

0
2896

– Πώς θα γίνεται η προσέλευση σε καταστήματα, εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες, εκκλησίες και τράπεζες
– 10 το πρωί έως 9 το βράδυ η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας για τα καταστήματα

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας τής δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τόσο στη Δράμα όσο και στο σύνολο της χώρας, έως και το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου.
Ειδικά σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων, τόσο στον Δήμο Δράμας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου, Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Βέροιας και Κοζάνης, τα καταστήματα θα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 10 το πρωί, έχοντας τη δυνατότητα να ακολουθούν διευρυμένο ωράριο έως τις 9 το βράδυ.
Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με τη λογική, αφενός μεν να αποφευχθεί η ταυτόχρονη προσέλευση και μετακίνηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και αφετέρου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των καταναλωτών στα καταστήματα, αφού δίνεται η δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με την Κυβερνητική απόφαση για τα νέα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου ορίζεται στις 10:00 π.μ από Δευτέρα έως Παρασκευή. Για αυτό τον λόγο συστήνει στους εμπόρους να μεταθέσουν το πρωινό άνοιγμα των καταστημάτων τους κατά μιάμιση ώρα, δηλαδή αντί για τις 8:30 π.μ να ανοίγουν στις 10:00 π.μ. και το υπόλοιπο προτεινόμενο ωράριο να παραμείνει το ίδιο.

Το προτεινόμενο ωράριο για τον Δήμο Δράμας διαμορφώνεται ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 10:00 – 14:00
ΤΡΙΤΗ 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 10:00 – 14:00 & 18:00–21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 08:30 – 14:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές του ωραρίου που ισχύουν από σήμερα στα καταστήματα δεν αφορούν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων και οίνου καθώς και τα φαρμακεία.

 

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν

Καταστήματα λιανικού εμπορίου
Σύμφωνα με τη διυπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης το Σάββατο 20/11/2021, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, από σήμερα Δευτέρα, θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Καταστήματα εστίασης
Στα καταστήματα εστίασης οι πελάτες θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή [β] πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Δημόσιες υπηρεσίες
Στις δημόσιες υπηρεσίες η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό θα εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό covid-19 (pcr ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή αυτού του σημείου, οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Εκκλησίες
Στις εκκλησίες είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής. Τα πρόσωπα θα εισέρχονται με σκοπό τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό covid-19 (pcr ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Τράπεζες
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό θα εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό covid-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest). Η τήρηση των υποχρεώσεων αυτών πρέπει να ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Τα υποχρεωτικά μέτρα που ισχύουν σε όλες τις δραστηριότητες
-Χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α)τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
-Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων (1 άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
-Τοποθέτηση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
-Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
-Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!