Από το φθινόπωρο αναμένονται τα έργα στον δρόμο Κ. Αγρού – Νικοτσάρα

0
3934

Προχωρά η μελέτη της γέφυρας του ποταμού Αγγίτη

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Δράμας για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση βατότητας οδού Δ.Δ. Κ. Αγρού (έξοδος) έως Δ.Δ. Νικοτσάρα (είσοδος) έτους 2020» συνολικού προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, όπως και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, τις προηγούμενες ημέρες.
Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι η ασφαλτόστρωση της οδού για την βελτίωση της βατότητας και την ασφάλεια της, από την έξοδο του Καλού Αγρού (Κοιμητήριο) μέχρι την είσοδο στον οικισμό του Νικοτσάρα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 1300 μ. περίπου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται να γίνουν οι εξής εργασίες: Ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη στο παλαιό οδόστρωμα και πλάτος 6.00 μ. Κατασκευή ισοπεδωτικής στρώσης. Κατασκευή στρώσης κυκλοφορίας της ΑΣ 12.5 πάχους 50 χμ. συνολικού μήκους 1.300,00 μ. περίπου και πλάτους 6,00 μ. και διαγράμμιση του οδοστρώματος.
Μετά τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και των όρων διακήρυξης και την έγκρισή τους το έργο θα προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα προκύψει αναμένεται να έχει υπογραφεί μέχρι τον Ιούνιο και η υλοποίηση αναμένεται να αρχίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα σε βάρος του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 2012ΕΠ03100000)»
Ταυτόχρονα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ ενέκρινε τη διακήρυξη των συνοδών τευχών δημοπράτησης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού της μελέτης με τίτλο: «Επικαιροποίηση μελετών και ανασύνταξη οριστικής μελέτης γέφυρας ποταμού Αγγίτη επί της Ε.Ο. Δράμας – Σερρών» προϋπολογισμού δαπάνης μελέτης 199.796,11 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, “Επί της Εθνικής Οδού Νο 12 Δράμας – Σερρών, στα όρια των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, συναντάται η γεφύρωση του ποταμού Αγγίτη. Η διέλευση του ποταμού γίνεται με γέφυρα κατασκευής της δεκαετίας του ‘60 με ανεπαρκές πλάτος καταστρώματος για την ταυτόχρονη διέλευση δύο οχημάτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται σημαντικά τα standards οδικής ασφάλειας. Επιπρόσθετα η γεφύρωση ευρισκόμενη μεταξύ δύο ισχυρών ευθύγραμμων εκατέρωθεν (3,00 km δυτικά και 2,00 km ανατολικά) ακολουθεί τη φιλοσοφία χάραξης της εποχής κατασκευής, η οποία περιλάμβανε συνήθως την κάθετη (κατά το δυνατόν) διέλευση του ρέματος με γωνίες καμπυλότητας προσαρμογής χαμηλότερες συνήθως των 300m. Η φιλοσοφία σχεδιασμού ήταν προσαρμοσμένη στις οικονομικές συνθήκες της περιοχής καθώς και στις κυκλοφοριακές συνθήκες της εποχής. Για το υπόψη έργο έχουν εκπονηθεί ορισμένες μελέτες, οι οποίες έχουν καταστεί ανεπίκαιρες λόγω της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την εκπόνησή τους. Επισημαίνεται ότι έχει τροποποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο εκπόνησης μελετών γεφυροποιίας, όσο και οι Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων.
Στα πλαίσια αυτά θεωρείται επιβεβλημένη η υλοποίηση της παρούσας σύμβασης για την επικαιροποίηση υφιστάμενων μελετών, την προσαρμογή αυτών στις σύγχρονες αντιλήψεις και την ωρίμανση του φακέλου χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δράσης. Η δράση είναι τεκμηριωμένης σκοπιμότητας ως προς την βελτίωση των συνθηκών Οδικής Ασφάλειας και υψηλής προτεραιότητας ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Πόρων για την Οδική Ασφάλεια».
Τα παραπάνω είναι δυο από τα τρία έργα ύψους 474.796 ευρώ που εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ μετά από ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου, τις προηγούμενες ημέρες. Το τρίτο έργο αφορά την έγκριση όρων και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Δράμας για την υλοποίηση του έργου συντήρησης – προστασίας, με κατασκευή πεζοδρομίου, τμήματος της ανατολικής περιφερειακής οδού των Κουδουνίων, προϋπολογισμού 92.000 ευρώ. Η προγραμματική σύμβαση και του τρίτου αυτού έργου, μεταξύ Δήμου Δράμας και περιφέρειας ΑΜΘ εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας.
Όπως έχουν γράψει τα «Χ» και τις προηγούμενες ημέρες, τα δύο από αυτά που αφορούν τον Δήμο Δράμας ουσιαστικά τον απαλλάσσουν από κόστος της τάξης 275.000 ευρώ, που θα έπρεπε να διαθέσει καταρχάς για τον ενδιάμεσο δρόμο Καλού Αγρού – Νικοτσάρας, που σήμερα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και θα ήταν αδύνατο να γίνει από τη ΣΑΤΑ των δύο κοινοτήτων, όπως και για τη συντήρηση και βελτίωση της περιμετρικής οδού των Κουδουνίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ