Αποφάσισε συσσίτιο ομόφωνα ο Δήμος Δράμας

0
2117

Ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων για τη βοήθεια που πρέπει να υπάρξει προς τους δημότες.
Θα συμπεριληφθούν και οι ωφελούμενοι του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας που ανεστάλη.

Στην απόφαση να προχωρήσει σε πραγματοποίηση συσσιτίου με κατ’ οίκον διανομή κατέληξε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Το συσσίτιο αφορά τους απόρους και όσους αδυνατούν να σιτιστούν με άλλο τρόπο, κάτι που θα εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας που θα έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου, δεν αφορά την συνέχεια του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας όπως λανθασμένα αναφέρθηκε από ορισμένες πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα. Απλά στο συσσίτιο που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Δράμας θα ενταχθούν και οι ωφελούμενοι του συσσιτίου που ανεστάλη από την ΙΜ Δράμας, όπως βέβαια θα ενταχθούν και όσοι άλλοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα με την σίτιση τους.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, “Στις δύσκολες στιγμές είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και τους επαγγελματίες. Στην τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε δια περιφοράς, εκτός από το συσσίτιο αποφασίσαμε και την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα θα αυξήσουμε τις δαπάνες κατά 20.000 ευρώ στον κωδικό «Καταβολή Χρηματικών Βοηθημάτων σε άπορους δημότες» και άλλα 20.000 ευρώ στον κωδικό «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου». Ακόμη αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων του Δήμου Δράμας, μέχρι το διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί τους απαλλάσσουμε από την πληρωμή των δημοτικών τελών για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς και από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Θα είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων της πόλης μας με όλες μας τις δυνάμεις”.

Για καθυστέρηση στις αποφάσεις του Δήμου μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης
Για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την διοργάνωση του συσσιτίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης σχολίασε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: “Καθυστερούμε πάρα πολύ και αναίτια. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), είναι πλέον δυνατό, χωρίς καμία διαδικασία και άμεσα, να ξεκινήσει το συσσίτιο. Δεν χρειάζεται ούτε έλεγχος δικαιολογητικών ή δικαιούχων, ούτε τίποτε. Αυτά πρέπει να γίνονται, αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα δεν είναι καιρός για τέτοιους ελέγχους. Πρέπει να ξεκινήσει το συσσίτιο και στην πορεία να γίνει όποιος έλεγχος χρειάζεται, ώστε να σιτίζονται αυτοί που το δικαιούνται. Λόγω κορωνοϊού θα αυξάνονται αυτοί που χρειάζεται να βρίσκουν υποστήριξη από τον Δήμο και δεν θα μειώνονται.
Όποιος έχει σήμερα ανάγκη και δεν μπορεί να εξασφαλίσει φαγητό, θα πρέπει να προστρέξει για συμπαράσταση στον Δήμο Δράμας. Υπάρχει ήδη η τηλεφωνική γραμμή σε λειτουργία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι συνήθως οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα κτλ. Θα έπρεπε, λοιπόν, για παράδειγμα να υπάρξει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, για τη δυνατότητα που έχουν να επικοινωνούν με τον δήμο όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες δεν φθάνουν τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας”.
Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα ουσιαστικά την πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συμπληρώθηκε με τις αποφάσεις για προσθήκη χρημάτων στις διατακτικές που θα δοθούν το ΠΑΣΧΑ και για διάθεση επιπλέον χρημάτων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, προκειμένου να μπορεί να διαθέτει περισσότερα είδη. Ωστόσο, όπως εξήγησε, οι δυο προσθήκες στην αρχική πρόταση, που καλώς έγιναν, δεν αφορούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας.

“Προσεγγίσαμε το θέμα με ρεαλισμό καιυπευθυνότητα” σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020” Αλέξανδρος Τσιαμπούσης
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, σχολίασε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το θέμα του συσσιτίου που θα διοργανώσει ο Δήμος Δράμας: “Προσεγγίσαμε το θέμα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, ώστε να βρούμε μια σωστή λύση, προκειμένου να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και όχι μόνο αυτούς που έμειναν χωρίς σίτιση, λόγω της αναστολής του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, από την Παρασκευή 27 Μαρτίου, συντάσσει τις λίστες και θα γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών. Για την ένταξη των πολιτών στο συσσίτιο θα υπάρχει υπάρχουν οικονομικά κριτήριο, αλλά σύμφωνα με όσα είπε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος αναφέρει ότι πέρσι είχε μεγαλύτερο εισόδημα αλλά σήμερα έχει ανάγκη για σίτιση, θα πρέπει να γίνεται άμεσα έρευνα, προκειμένου να ενταχθεί εφόσον το έχει ανάγκη πραγματικά. Αναμένεται ότι σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, ο Δήμος της Δράμας θα καταλήξει και στα κριτήρια των δικαιούχων για σίτιση”.
Ο κ. Τσιαμπούσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον αριθμό των ανθρώπων που έχει την δυνατότητα να καλύψει ο Δήμος Δράμας είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ποσό για κάθε ωφελούμενο, κάτι που θα αποφασιστεί στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά εξαιτίας της παρούσας κατάστασης μέλημά μας είναι να μην υπάρξει όριο. Ωστόσο όπως είπε “Θα πρέπει να καταγράψουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρότεινα να γίνει την Δευτέρα ή αύριο Τρίτη έκτακτη Οικονομική Επιτροπή, μέσω της οποίας να γίνει άμεσα η ανάθεση της σίτισης μέχρι ενός ποσού. Να ξεκινήσει δηλαδή η σίτιση, με όσους έχει ήδη καταγεγραμμένους η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και στην συνέχεια να μπορούν να προστίθενται άτομα”.
Ο κ. Τσιαμπούσης μιλώντας και για τα προβλήματα των Δραμινών παραγωγών που αυτή την περίοδο πρέπει να διαθέσουν τα προϊόντα τους, είπε ότι “επειδή είναι κλειστές οι λαϊκές αγορές και σωστά είναι κλειστές, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν που να διαθέσουν τα προϊόντα τους”. Όπως είπε ο κ Τσιαμπούσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να εξευρεθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο για το πρόβλημα αυτό ενώ ήδη γίνονται συνεννοήσεις από την πλευρά της παράταξης “Project” σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπερψήφισε με παρατηρήσεις η “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας”
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η παράταξή του υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου με τις εξής παρατηρήσεις:
“Δυστυχώς έχουν περάσει πολλές ημέρες από την ανακοίνωση ότι θα σταματήσουν τα συσσίτια λόγω της απόφασης του Μητροπολίτη και ο Δήμαρχος της Δράμας δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουμε άμεσα όπως οφείλουμε αυτό το κενό. Εμείς σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του, καταθέσαμε τις προτάσεις μας καθώς και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο μπορούσαμε να κινηθούμε αλλά πάντα μας προέβαλε γραφειοκρατικά κωλύματα για να μην προχωρήσουμε.
Η μόνη μας λύση πλέον ήταν να λειτουργήσουμε θεσμικά ώστε να ασκήσουμε πίεση.. και το καταφέραμε με την συνεργασία των άλλων 2 παρατάξεων «Πόλη+Ζωή»-«Λαϊκή Συσπείρωση» και την κατάθεση πρότασης για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου.
Στις συγκεκριμένες περιόδους αυτό που μετράει είναι η πολιτική βούληση και δυστυχώς ο Δήμαρχος την επέδειξε μόνο όταν φοβήθηκε το κόστος της ατολμίας του.
Το ίδιο ισχύει και για τις παρατάξεις που δεν κατέθεσαν μαζί μας πρόταση σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου προβάλλοντας οικονομίστικα ζητήματα. Ευτυχώς και κάτω από την πίεση της κοινωνίας σήμερα βλέπουμε μία αλλαγή στάσης και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό όσον αφορά τις διατακτικές και το κοινωνικό παντοπωλείο . Εμείς καλούμε τον Δήμαρχο να συγκληθεί άμεσα η οικονομική επιτροπή και να καθορίσει τη λίστα με τους δικαιούχους, στην οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όσοι σιτίζονταν από την Μητρόπολη καθώς και όσοι άλλοι κάτοικοι του Δήμου μας το χρειάζονται. “Λεφτά υπάρχουν” από τις δράσεις των πολιτιστικών σωματείων που ούτως ή άλλως δεν θα πραγματοποιηθούν. Είμαστε σε δύσκολες στιγμές και αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας, χωρίς αποκλεισμούς, που ίσως να συμφωνούσαμε και εμείς σε κάποια άλλη χρονική στιγμή”.
Για τις προτάσεις που ψηφίστηκαν και αφορούν τους επαγγελματίες ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε: Υπερψηφίζουμε την πρόταση με την εξής παρατήρηση. Να συζητηθούν και να ψηφιστούν από το Δ.Σ οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δράμας για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων του Δήμου”.

Ποια ήταν η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δράμας κατέθεσε πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την
προστασία των εργαζομένων του Δήμου.
Για το λόγο αυτό, απέστειλε σχετικό αίτημα προς τoν Δήμαρχο, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός.
Τι ανέφερε αυτή η πρόταση:
“Απαλλαγή από τα τροφεία για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (εμπορικά καταστήματα, κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα καταστήματα και επιχειρήσεις έως 1000 τ.μ. για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
Απαλλαγή από το τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων
καταστημάτων εστίασης για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά.
Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το
Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις σε δημοτικούς υπαλλήλους. Να τεθεί σε εφαρμογή παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έπειτα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.
Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ