Απολογισμός 2020

0
4241

Της Αλίκης Τσιαμούρα, Προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας

Το 2020 ήταν αδιαμφισβήτητα μία πολύ δύσκολη χρονιά. Στερηθήκαμε οικογένεια, φίλους, κοινωνική ζωή, όλα αυτά τα οποία ήταν δεδομένα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τον φόβο, την απελπισία, με αισθήματα πρωτόγνωρα. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως μέσα σε όλο αυτό δεν χάσαμε την ανθρωπιά μας, και συνεχίσαμε να βοηθάμε το συνάνθρωπο μας με ό, τι μέσα είχαμε. Για το 2020 η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. είχε δώσει μια υπόσχεση «να καταφέρει περισσότερα από αυτά που κατάφερε το 2019» και τήρησε την υπόσχεση της. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο, το επιστημονικό προσωπικό και η εθελοντική ομάδα του σωματείου μας, από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε στις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τον κορωνοϊό, προσπαθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να καλύψει νέες και προηγούμενες ανάγκες συνανθρώπων μας.
Η Τράπεζα Τροφίμων Δράμας και ο τομέας του επισιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διένειμε τρόφιμα μακράς διάρκειας και διάφορα προϊόντα, συνολικού αριθμού 101 τόνων. Στο Πρόγραμμα «Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία», απ’ το οποίο επωφελούνται 78 οικογένειες ηλικιωμένων (128 μέλη οικογενειών), πραγματοποιήθηκαν 12 διανομές, και αξίζει να αναφερθεί, πως στις αρχές του εγκλεισμού και λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, οι διανομές πραγματοποιούνταν κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» από το οποίο εξυπηρετούνται 125 οικογένειες με ανήλικα παιδιά (504 μέλη οικογενειών) πραγματοποίησε 12 διανομές και διένειμε συνολικά 3216 κούτες με τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής. Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, πραγματοποιήθηκαν 6 διανομές στις 90 κατά μέσο όρο οικογένειες που εξυπηρετούνται από το σωματείο μας. Από την καθημερινή διανομή άρτου διανεμήθηκαν συνολικά 2,1 τόνοι ψωμιού. Η Τράπεζα Τροφίμων Δράμας υποστήριξε εκτός από τον Δήμο Δράμας, τον Δήμο Παρανεστίου και Προσοτσάνης.
Ο Τομέας Εκπαίδευσης το 2020 είχε την τιμητική του. Το έργο «To Mobile School Tαξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Το Mobile School ταξιδεύει στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά τα οποία ζουν και εργάζονται στο δρόμο ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μobile School ταξιδεύει» πραγματοποιήθηκαν 79 παρεμβάσεις και 854 προσεγγίσεις παιδιών σε περιοχές της Δράμας και της Καβάλας που κατοικούν πληθυσμοί Ρομά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας οι τρεις ημερίδες έναρξης στους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Καβάλας. Η ομάδα μας συμμετείχε σε πολλές διαδικτυακές συζητήσεις με άλλους συνεργάτες ανά τον κόσμο που έχουν στην κατοχή τους το κινητό σχολείο, έχοντας ως στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Η εκπαίδευση νέων εθελοντών και στελεχών του Mobile School πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακές συναντήσεις 16 ωρών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Carmen 4 all” χρηματοδοτείται με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου Είκοσι πέντε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (παιδιά οικογενειών με μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα, Ρομά, παιδιά από το προσφυγικό camp της πόλης μας) θα γνωρίσουν την όπερα. Η δράση, συνολικής διάρκειας 18 μηνών, γίνεται σε συνεργασία με την Royal Opera του Λονδίνου, καθώς η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. έλαβε το δικαίωμα χρήσης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Sign and Create Carmen”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα μουσικολογίας, κινησιολογίας και βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας με την όπερα. Τελικός στόχος είναι να ανεβεί η παιδική παράσταση της όπερας «Carmen» στην Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς και να παρουσιαστεί στο κοινό της Δράμας αλλά και σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία ειδικής αγωγής.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που υλοποιείται από το 2015, υποστήριξε μαθητές Δημοτικού και Τρίτης Λυκείου, για να μπορέσει να καλύψει τα κενά των μαθητών. Οι οχτώ μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου υποστηρίχθηκαν από 7 εθελοντές καθηγητές σε διά ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 256 ώρες μαθημάτων.
Στο πλαίσιο της δράσης «Φοιτητική Μέριμνα» οχτώ φοιτητές υποστηρίζονται είτε με ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό, από τη συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Πάνος και Χρυσηίδα-Βοήθεια στα Παιδιά» είτε με τη δωρεάν παραχώρηση διαμερίσματος από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.
Στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής και απασχόλησης συμμετείχαν 20 παιδιά και 10 άτομα της τρίτης ηλικίας, σε δράσεις που είχαν ως στόχο την κοινωνικοποίηση και την εκπαιδευτική ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων.
Στον Τομέα της Ψυχολογικής & Νομικής Υποστήριξης συνεχίστηκε εθελοντικά για μία ακόμη χρονιά το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ, από το οποίο υποστηρίζονται 100 γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, ενώ η Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών δέχτηκε 196 κλήσεις. Εθελοντές Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι και Δικηγόροι έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους σε κάθε αίτημα που έφτανε στην πόρτα μας.
Ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το πρόγραμμα «Στηρί-ζουμε-Ιατροφαρμακευτική Φροντίδα για όλους», που υλοποιείται από την Αποστολή Άνθρωπος, υποστήριξε 37 ωφελούμενους, κάλυψε 327 συνταγές και διένειμε 1182 φαρμακευτικά σκευάσματα. Στο πλευρό των συνανθρώπων μας που χρήζουν ιατρικής φροντίδας βρίσκονται 10 εθελοντές γιατροί ιδιώτες, οι οποίοι πάντα με πολλή χαρά δέχονται τα περιστατικά. Ένα ευχαριστώ για αυτούς είναι λίγο.
Η Στέγη Προσφοράς και Αγάπης διένειμε είδη ένδυσης και υπόδησης σε 490 άτομα και υποστήριξε 75 νέες μανούλες δίνοντας την προίκα του μωρού και βρεφικά είδη. Η Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών διένειμε 49 είδη οικιακού εξοπλισμού σε 29 ωφελούμενους.
Τέλος, από τον τομέα της απασχόλησης και του επαγγελματικού προσανατολισμού βρήκαν εργασία 47 άτομα.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι απλά αριθμοί, ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί στην κάλυψη μίας ανάγκης. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, η ομάδα του σωματείου μας παρέκαμψε την απειλή του κορωνοιού, αφουγκράστηκε τον κάθε άνθρωπο χωριστά και βοήθησε και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας να στηρίζει, έχοντας ως βασικό γνώμονα την αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Είμαι υπερήφανη για την ομάδα του σωματείου μας, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, που κινδύνευε το σημαντικότερο αγαθό, η υγεία μας, δε δίστασε στιγμή. Πάλεψε και παλεύει πάντα όχι μόνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας αλλά για νέες λύσεις στην αντιμετώπιση νέων προβλημάτων Κανένα πρόγραμμα μας, δεν ανέστειλε τη λειτουργία του, αντιθέτως, όλα προσαρμόστηκαν στις νέες απαιτήσεις. Θα είμαστε εδώ και για το 2021, για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα και κυρίως στους εθελοντές, που με πολλή θέληση και αγάπη υλοποιούν αυτές τις δράσεις. Να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε ένα πιο υγιές και ελπιδοφόρο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!