Απόλυτα ανανεωμένο το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών

0
2631

– Φεστιβάλ comics, φωτογραφίας και performance art στις πολύ ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές και παράλληλες εκδηλώσεις
– Γ. Δεμερτζής στα «Χ»: «Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νίκος Γιατρομανωλάκης, θα παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες»

Στην τελική ευθεία για τη φετινή διοργάνωση είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η 44η διοργάνωση του θεσμού αρχίζει στις 12 και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες πιο πριν, δηλαδή στις 6 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες και φέτος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Ταινιών Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, τόνισε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αυτή τη στιγμή κανονίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης και εξήγησε: «Ευελπιστούμε ότι φέτος θα έχουμε μία πολύ «δυνατή» διοργάνωση. Έχουμε καινούργιες δράσεις και πολύ καλές συμμετοχές στο ελληνικό διαγωνιστικό, όπου από τις 247 ταινίες θα διαγωνιστούν οι 30, όσο και στο διεθνές διαγωνιστικό με εξαιρετικές ταινίες και συμμετοχές και Ελλήνων σκηνοθετών. Επίσης, έχουμε το διεθνές σπουδαστικό, το οποίο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε ως οδηγό διεθνώς, καθώς φέτος έχουμε πάνω από 2000 ταινίες και 21 σχολές κινηματογράφου, από όλο τον κόσμο».
Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, φέτος υπάρχει και περιβαλλοντικό πρόγραμμα, στο οποίο υπήρξε συμμετοχή περίπου 80 ταινιών, από τις οποίες θα διαγωνιστούν οι 10. Επιπλέον, φέτος ξεκινά και η συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros και με διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ στις ταινίες animation. Οι φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το «cinema therapy» με την ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου και εξαιρετικές ταινίες οι οποίες θα συζητηθούν.
Από φέτος, όπως είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, θα υπάρχει και το φεστιβάλ φωτογραφίας, το οποίο θα εξελιχθεί τόσο κατά τη διάρκεια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων όσο και κατά τη διάρκεια των προβολών του φεστιβάλ. «Το φεστιβάλ φωτογραφίας διοργανώνεται από Δραμινούς συντελεστές με συμμετοχή εξαιρετικών ανθρώπων της φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα. Φυσικά στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα έχουμε και το comic festival, όπως και τη διεθνή συνάντηση για την performance art».
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του καφενείου «Ελευθερία» στην οδό Βενιζέλου, έχει διαμορφωθεί θα χρησιμοποιηθεί από φέτος για τις ανάγκες του φεστιβάλ και ειδικότερα για τα λογοτεχνικά απογεύματα αλλά και δράσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που σχετίζονται με το animation και με εργαστήρια που θα υλοποιήσει με τους φοιτητές του. Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ θα γίνει και μία δράση καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ό,τι αφορά την τελετή έναρξης, όπως είπε ο κ. Δεμερτζής, θα βρίσκεται στη Δράμα ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νίκος Γιατρομανωλάκης, ο οποίος θα έχει και συναντήσεις στη Δράμα, τόσο με τον Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Κωσταντίνο Μπλούχο, όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, αλλά και με τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, προκειμένου να συζητήσει θέματα τόσο του φεστιβάλ όσο και γενικότερα του πολιτιστικού χώρου στη Δράμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος θα είναι επίσημη προσκεκλημένη της διοργάνωσης η ελληνογαλλίδα σταρ Άννα Μουγκλάλις.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, το τρέιλερ του 44ου DISFF που τιτλοφορείται «Αεροπλάνα» υπογράφει ο Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στις Κάννες («Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς»).
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 44ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ https://disff.cine.gr (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival) και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 12/9.
Το βασικό πακέτο θα κοστίζει 15 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Το πακέτο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης στις 26/09, καθώς οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τότε (23:59).
Στην πλατφόρμα θα προβληθούν τα 5 διαγωνιστικά προγράμματα, το Cinematherapy και το Zagoriwood.

Ο χάρτης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Όπως ανακοινώθηκε από τη διοργάνωση του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το φεστιβάλ φέτος θα είναι ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο και ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση, και ένα υπέροχο τρέιλερ με την υπογραφή του Βασίλη Κεκάτου.
Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στις 12-18 Σεπτεμβρίου 2021 στη Δράμα. Η νέα οπτική του ταυτότητα, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, έρχεται να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει, εκφράζοντας πρωτίστως το βασικό μέλημα του φεστιβάλ: να αγκαλιάσει και να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με κύριο μέσο τον κινηματογράφο.
Η φετινή διοργάνωση, η δεύτερη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, θα διεξαχθεί σε μια συνεχιζόμενα δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, τη στιγμή που οι επιτυχίες των Ελλήνων μικρομηκάδων, που συνεχίζουν με πείσμα να δημιουργούν, διαδέχονται η μία την άλλη στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, το Φεστιβάλ Δράμας θα διεξαχθεί και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.
Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώνουν τα τρία νέα τμήματα του DISFF: το Διεθνές Πρόγραμμα Animation, το Short & Green, διαγωνιστικά και τα δύο, αλλά και το Cinematherapy που μετά την περσινή επιτυχία του, απέκτησε δικαιωματικά μια μόνιμη θέση στο πρόγραμμα.
Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων (www.dramafilmfestival.gr) θα πραγματοποιηθεί στις 12-18/9 με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους. Η Δράμα ετοιμάζεται και φέτος να υποδεχθεί τους Έλληνες μικρομηκάδες στην πιο κεφάτη γιορτή του ελληνικού σινεμά, που κάθε Σεπτέμβρη μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης και το πανέμορφο υδάτινο πάρκο της, όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ, σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό.
Το Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.
Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) καθώς και διαδικτυακά.
Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ. Η διάσημη ελληνογαλλίδα ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ, θα συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης: «το DISFF 44, συντονισμένο με τη παγκόσμια κοινότητα, προχώρησε σε οικολογικές δράσεις και ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Short and Green. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου, με τρεις νέες ταινίες από τις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν για το περιεχόμενό τους και την ευαίσθητη προσέγγισή τους. Θέλοντας να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, στην φετινή μας διοργάνωση έχουμε την χαρά και ευτυχή συγκυρία να φιλοξενούμε τον συγγραφέα του best seller «Το Δώρο», Στέφανο Ξενάκη.
Φέτος δόθηκε μεγάλη έμφαση στο Animation. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε ένα νέο Διεθνές Πρόγραμμα Animation με επικεφαλής τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και Καθηγητή στο ΠΑΔΑ Σπύρο Σιάκα.
Για άλλη μία φορά έχουμε πιο δυνατό Εθνικό Διαγωνιστικό από την προηγούμενη χρονιά, με τις γυναίκες σκηνοθέτριες να είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, η νεανική ομάδα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη είδε ταινίες από 105 χώρες. Και το Διεθνές Σπουδαστικό, με επικεφαλής για δεύτερη χρονιά τον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Θανάση Νεοφώτιστο, δέχθηκε φέτος πάνω από 2000 ταινίες, και οδεύει στον στόχο να γίνει ένα από τα κορυφαία προγράμματα στην Ευρώπη».

Το Φεστιβάλ έχει ως μεγάλο υποστηρικτή το ΕΚΟΜΕ και επεκτείνει φέτος τη συνεργασία του με το ΕΚΚ, και το ONASSIS CULTURE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!