Προδημοσιεύτηκε ο οδηγός του νέου «εξοικονομώ»

0
926

«Καταργείται η χρονική προτεραιότητα, αλλά θα υπάρχει και μοριοδότηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες» εξηγεί στα «Χ» ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Με αλλαγές έρχεται το νέο «Εξοικονομώ» που θα βοηθήσει και φέτος μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων να πραγματοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε ήδη στην προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, που από φέτος γίνεται πιο εύχρηστο και δικαιότερο για τους ενδιαφερόμενους, ωστόσο σε γενικές γραμμές μειώνεται η επιχορήγηση σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα.
Αυτό προκύπτει ως γενικότερο συμπέρασμα από όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Κώστας Παράσχου, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, το πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι». Το Πρόγραμμα αφορά κτήρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παράσχου στα «Χ», από την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος φαίνεται ότι η μεγαλύτερη διαφορά του νέου προγράμματος είναι ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα στην κατάθεση των αιτήσεων, αλλά θα υπάρχει και μοριοδότηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες που προκύπτουν και λαμβάνουν υπόψη την παλαιότητα, το ποσοστό εξοικονόμησης, τη θέση του ακινήτου και τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Παράλληλα, θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (αν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στην κατηγορία των ΑμεΑ, ή είναι πολύτεκνος κλπ.).
«Με βάση όλα αυτά, θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου θα κατατεθούν οι αιτήσεις και θα δημιουργηθεί μια σειρά προτεραιότητας, με βάση τη μοριοδότηση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες. Η χρονική προτεραιότητα στην κατάθεση των αιτήσεων, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και καταργείται, ήταν άδικη, γιατί πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα, καθώς οι πόροι εξαντλούνταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πάντως, αν το δει κανείς συνολικά, η επιδότηση μειώνεται. Έχουν αλλάξει οι κατηγορίες ως προς το εισόδημα και επίσης έχουν ενταχθεί κάποιες άλλες παράμετροι που μειώνουν το ποσοστό επιχορήγησης ή το τελικό ποσό επιχορήγησης ανά ακίνητο. Αλλά υπάρχει και κάτι το οποίο δεν έχουν εντοπίσει οι περισσότεροι. Αν ένας ιδιοκτήτης έχει ένα ακίνητο στην ιδιοκτησία του, στο οποίο όμως δεν κατοικεί ο ίδιος αλλά το ενοικιάζει, τότε το ποσοστό επιχορήγησης είναι 40%, ανεξάρτητα από το εισόδημα και την κατηγορία που θα μπει το ακίνητο, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα» εξηγεί ο κ. Παράσχου.
Παράλληλα, υπάρχουν αλλαγές και σε ό,τι αφορά την κυριότητα των ακινήτων από τους αιτούντες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Παράσχου: «Στις κατοικίες που ενοικιάζονται, ο αιτών θα πρέπει να έχει πλήρη κυριότητα του ακινήτου. Επίσης, ο συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την εξοικονόμηση ενέργειας για να οριστεί το ποσοστό επιχορήγησης, από το 1,2 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα έχει μειωθεί στο 0,9, οπότε και στο σημείο αυτό μειώνεται το συνολικό ποσό που θα λάβει ο ιδιοκτήτης. Ακόμα μία άλλη βασική παράμετρος του νέου προγράμματος είναι ότι το τελικό πιστοποιητικό μετά την πραγματοποίηση των εργασιών θα πραγματοποιείται από ενεργειακό επιθεωρητή, που θα επιλεγεί με κλήρωση από το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε ενημέρωση πώς ακριβώς θα γίνει. Στο προηγούμενο πρόγραμμα, επέλεγε ο ιδιοκτήτης τον δεύτερο ενεργειακό επιθεωρητή, που θα έκανε την τελική αυτοψία και την έκδοση πιστοποιητικού».
Το ενδιαφέρον που υπάρχει μέχρι στιγμής για το «Εξοικονομώ» στη Δράμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στο προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο φαίνεται ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτό γιατί αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις στην τελική δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος.
Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ