Απόλυτα επιτυχημένο το Φεστιβάλ Γαστρονομίας

1
1175

– Γέμισε με εκρηκτικές γεύσεις και μοναδικά τοπικά προϊόντα ο χώρος του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας
– Φίλοι της Γαστρονομίας από τη Δράμα και την υπόλοιπη Ελλάδα εντυπωσιάστηκαν από την καλά οργανωμένη πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας


 

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με αφορμή το πρόγραμμα Leader, στο οποίο έχει ενταχθεί η Ένωση, με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο και για την άνοδο του τουρισμού και επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.
Η επισκεψιμότητα στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, ξεπέρασε τις προσδοκίες στην διάρκεια του προηγούμενου διημέρου. Φίλοι της γαστρονομίας και δημοσιογράφοι από εξειδικευμένα έντυπα από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στον χώρο του φεστιβάλ και εντυπωσιάστηκαν από τις γεύσεις της περιοχής μας αλλά και από την άρτια οργάνωση της Ένωσης Ξενοδόχων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας συνεργάζεται το διάστημα αυτό με το γνωστό (από την εκπομπή masterchef) chef Τζόναθαν Χάρνετ, ο οποίος επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα διάφορα σημεία του νομού και ενημερώθηκε για τα προϊόντα που παράγονται, δημιουργώντας με αυτά γευστικές απολαύσεις για το «Διονυσιακό μενού». Ο γνωστός chef συμμετείχε και στο φεστιβάλ γαστρονομίας, εντυπωσιάζοντας με τις γεύσεις του τους επισκέπτες και προβάλλοντας την δουλειά που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με επισκέψεις σε επιχειρήσεις προϊόντων γαστρονομίας και παραγωγής οίνου της περιοχής μας.
Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας έγινε στον εξωτερικό χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με περίπτερα και εκθέσεις προϊόντων στο χώρο μπροστά από την παλιά αποθήκη εμπορευμάτων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και σε αυτή την κατεύθυνση έχει οργανώσει μια σειρά από δράσεις που θα διαρκέσουν περίπου 1,5 χρόνο, με αφετηρία το Φεστιβάλ Γαστρονομίας. «Ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό όλα αυτά τα προϊόντα που παράγουμε εδώ στη γη του Διονύσου, τη Δράμα αλλά και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτά. «Όχι μια συγκεκριμένη συνταγή, ένα συγκεκριμένο πιάτο αλλά διαφορετικά πιάτα και μενού σε κάθε περίοδο. Με τη λογική να δείξουμε ότι η Δράμα παράγει και έχει παραγωγούς. Θεωρήσαμε ότι πριν κάνουμε όλο αυτό το γαστρονομικό ταξίδι προς τα έξω να το επικοινωνήσουμε στην πόλη της Δράμας. Να το μάθουν οι Δραμινοί και να γνωρίσουν τους παραγωγούς. Να ευαισθητοποιήσουμε και να ζητήσουμε και από άλλους παραγωγούς να εμπλακούν, διότι είναι ένα συνεργατικό σχήμα, της Ένωσης Ξενοδόχων και παραγωγών της Δράμας. Στόχος είναι όλο αυτό να δυναμώσει και να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σιγά σιγά η Δράμα μια γαστρονομική ταυτότητα» είπε ο κ. Καλλίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια, θα ακολουθήσει μια παρουσίαση στην έκθεση «Φιλοξένια» της Θεσσαλονίκης, σε δυο μήνες. Θα ακολουθήσει ανάμεσα σε άλλα και μια μεγάλη παρουσίαση σε γνωστό χώρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο. Παράλληλα θα υπάρξει συμμετοχή σε έκθεση γαστρονομίας στην Αθήνα αλλά και δυο ταξίδια στο εξωτερικό, στην Αγγλία και τη Γερμανία με live cooking και στοχευμένη παρουσίαση των προϊόντων της Δράμας, σε δημοσιογράφους γαστρονομίας και τουριστικούς πράκτορες. Παράλληλα θα γίνουν νέα βίντεο με θέμα τη γαστρονομία της περιοχής και από τις 10 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει η νέα ιστοσελίδα του visit-drama.com, με τελείως διαφορετική και πολύ πλούσια μορφή. Οι συνταγές θα υπάρχουν σε ένα book το οποίο θα αλλάζει συνεχώς και θα ανανεώνεται ενώ θα υπάρχει και πλήρης αναφορά όλων των προϊόντων και θα υπάρχουν QR code που θα κατευθύνει σε όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν. Παράλληλα θα υπάρχουν και τα κρασιά που θα συνοδεύουν συγκεκριμένες συνταγές, ώστε ο καθένας να ξέρει τι θα προτιμήσει με το φαγητό του. Όλη αυτή η προσπάθεια πέρα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος leader, έχει και τη στήριξη του ΕΟΤ αλλά και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και των παραγωγών της περιοχής, είναι πολύτιμος συνεργάτης ο chef Τζόναθαν Χάρνετ, ο οποίος μιλώντας για την προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας που είναι σε εξέλιξη τόνισε: “To project “Στη γη του Διόνυσου” ξεκινάει τώρα και είναι κάτι που θα έχει διάρκεια. Το Διονυσιακό μενού, είναι κάτι που έχουμε στήσει μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων. Θα λειτουργήσει σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Θα χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα που έχει η περιοχή, προσθέτοντας πιάτα και βλέποντας την ταυτότητα διαφορετικών συλλόγων της περιοχής. Συλλόγων και ανθρώπων από τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία κλπ. Θέλω να πάρω πληροφορίες και επιρροές από όλα αυτά και να προσθέσω το δικό μου «χέρι». Όλα αυτά τα προϊόντα σκοπός είναι να βγαίνουν σε δημιουργικά πιάτα από εδώ και πέρα. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι αυτή η περιοχή έχει να δώσει πράγματα».
Σχετικά με την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετική για να συνεχίσει: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τόσο στον πρόεδρο όσο και στη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και σε όσους εργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το χρειαζόμασταν. Είναι νομίζω ένα νέο ξεκίνημα. Νοιώθω χαρά και ικανοποίηση, γιατί υπάρχει στήριξη από την πολιτεία σε αυτές τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες με γόνιμη συμμετοχή και συνεργασία. Πρέπει να αποκτήσουμε κάποια στιγμή μια ταυτότητα, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να γίνουμε προορισμός. Η περιοχή μας είναι θησαυρός. Πρέπει να κάνουμε τέτοιες εξωστρεφείς προσπάθειες. Πρέπει επίσης να δείξουμε συνεργατικότητα. Το στοίχημα είναι κοινό. Πρέπει αυτόν τον θησαυρό να τον αναδείξουμε…».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, είπε ότι: “Είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης ξενοδόχων την οποία στηρίζουμε με την παρουσία μας. Καθετί που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές δυνάμεις, πρέπει να στηρίζεται από όλους τους φορείς και να αναδεικνύεται ο τόπος μας και τα πλεονεκτήματα που έχει. Η Δραμινή γη βγάζει ζηλευτά προϊόντα. Εμείς το ξέρουμε. Το θέμα είναι να το μάθουν και οι άνθρωποι που μένουν εκτός Δράμας και αυτό θέλει συντονισμένες προσπάθειες…».
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, που επισκέφθηκε επίσης το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, τόνισε: «Χαιρετίζω αυτό το μοναδικό διήμερο γαστρονομικού ενδιαφέροντος εδώ στη Δράμα. Είναι ένα φεστιβάλ που ξεκινάει δειλά-δειλά, αλλά επειδή βλέπουμε και βλέπετε ότι έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε για να γίνει ένας μόνιμος θεσμός, γιατί αυτό που φάνηκε με τις εκδηλώσεις είναι ότι έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου και όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και όλης της Ελλάδας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι μια καταπληκτική προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, μέσα από ένα πρόγραμμα που υλοποιεί και είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ταυτότητας πλέον, στην γαστρονομική κατεύθυνση, γιατί ενώ έχουμε πολύ ωραία πράγματα στη Δράμα δεν είχαμε μια ταυτότητα γαστρονομίας. Συνεργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή με την Ένωση Ξενοδόχων, με τον Άγγελο τον Καλλία και τις επιχειρήσεις της Δράμας. Καταφέραμε να έχουμε το πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας το οποίο θα μας δώσει κάτι διαφορετικό. Μια ταυτότητα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να το εξελίξουμε. Το Επιμελητήριο Δράμας θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τους τοπικούς φορείς. Εμείς θα συμβάλλουμε και σtην καινοτομία σαν επιμελητήριο, μέσα από το Lab40. Έχουμε στόχο το γαστρονομικό τουρισμό, με μία διαφορετική ματιά. «Όλο αυτό πρέπει να έχει και μια ψηφιακή εξέλιξη. Αυτό το έχουμε βάλλει στόχο και θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και κάθε έναν που θέλει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».

Το 1ο διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Δράμας, επισκέφθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και δημοσιογράφοι από την υπόλοιπη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ειδικευμένοι στην Γαστρονομία. Γνώρισαν από κοντά, τις γεύσεις της Δράμας αλλά και την μοναδικότητα των προϊόντων της περιοχής, παράλληλα ξεναγήθηκαν και στον χώρο του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας, θαυμάζοντας τα μουσειακό υλικό που συγκέντρωσε και συντηρεί ο σύλλογος Σιδηροδρομικών και φίλων Σιδηροδρόμου «Ο Ήφαιστος».
Το διήμερο γαστρονομικό ταξίδι ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Έγινε παρουσίαση του προγράμματος και των μελλοντικών δράσεων και παρουσίαση της Δράμας ως τουριστικού προορισμού από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελο Καλλία. Παρουσίαση της σύνδεσης “Διονυσιακού Μενού” με τα τοπικά προϊόντα από σεφ του ΔΙΕΚ Δράμας. Παρουσίαση επισκέψεων του σεφ σε παραγωγούς. Παρουσίαση των προϊόντων της περιοχής. Στις 18:30 Ο chef Τζόναθαν μαγείρεψε παραδοσιακά εδέσματα από χωριά του Νομού μας, ενώ πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας μέσω του «Διονυσιακού menu», παρουσιάζοντας την σύνδεση του Θεού Διόνυσου με τον Νομό μας καθώς και τους τρόπους ανάδειξης του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ομιλητές ήταν η κ. Β. Πουλιούδη και ο κ. Γ. Παπουτσής. Στις 19:30 έγινε παρουσίαση «Διονυσιακού μενού», από παραγωγούς της Δράμας σε συνδυασμό με οίνο.
Από το πρωί της Κυριακής παρουσιάστηκε πρωινό με τοπικά προϊόντα Δράμας και το γνωστό «Ελληνικό Πρωινό». Έγινε παρουσίαση του μουσείου τρένων από το Σύλλογο «Ήφαιστος».
Στη συνέχεια γυναίκες από τους τοπικούς Συλλόγους «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», «Θρακική Εστία», «Καρς» κ.α μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές από τοπικά προϊόντα παρέα με τον σεφ Τζόναθαν. Έγινε δημιουργική απασχόληση ανακύκλωσης για παιδιά. Παρουσίαση της ιστορίας του κρασιού από την Μαρία Σιδηροπούλου. Οπτικοακουστική παρουσίαση της Δράμας ως προορισμού τεσσάρων εποχών. Εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης προϊόντων και τροφίμων και τη βελτίωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαχείρισης αποβλήτων.
Παρουσίαση μενού τοπικών βιολογικών προϊόντων με παράλληλη ομιλία για την αξία της πρωτογενούς διατροφής. Ακολούθησε Live cooking με τους chef της Δράμας και η τελετή λήξης με μουσική παράσταση της σχολής “Modern Music Academy”.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ