Απορρύπανση τώρα στον ποταμό Νέστο

0
22044

– Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τον καθαρισμό του ποταμού από τα μπάζα και τα απορρίμματα με τη συμβολή και του Κ. Μπλούχου
– Γ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Το έργο θα προχωρήσει στη διαδικασία της δημοπράτησης από την νέα χρονιά»

Σε θετικά αποτελέσματα οδήγησε η προσπάθεια που άρχισε τον περασμένο Μάιο από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο καθαρισμού του ποταμού Νέστου από την χρόνια ρύπανση.
Οι παρεμβάσεις του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μπλούχου σε αυτή την προσπάθεια οδήγησαν σε επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αλλά και σε αύξηση του ποσού για τη χρηματοδότηση του έργου. Το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, στο οποίο υποβλήθηκε τελικά σχετική πρόταση, ενέκρινε, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το ταμείο ενέκρινε την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021». Η εκταμίευση θα υλοποιηθεί κατόπιν ελέγχου των παραστατικών που θα υποβληθούν από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Η ρύπανση του ποταμού Νέστου που δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τη βουλγαρική πλευρά, αφορά μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή η οποία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Από την δεκαετία του 2000, αλλά και πιο πριν, έχουν γίνει αναφορές προς την γειτονική χώρα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που η προσπάθεια επίλυσής αυτού του σοβαρού προβλήματος δεν μένει στις επιστολές ή τις ερωτήσεις αλλά καταλήγει σε ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα ενεργής αντιμετώπισης, χάρη στην προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνεργασία του με τον Βουλευτή κ. Κώστα Μπλούχο.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με πρώτο σταθμό το Υπουργείο Εξωτερικών με βάση τη λογική ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τη βουλγαρική πλευρά, πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ρύπανση που υφίσταται ο ποταμός Νέστος. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με συνομιλίες και ενημέρωση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ακολουθήσει σχετική Τεχνική Έκθεση και αποστολή φωτογραφικού υλικού για την αποτύπωση της κατάστασης. Η Τεχνική Έκθεση και ο προϋπολογισμός του έργου στάλθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προκειμένου να πραγματοποιηθεί καταρχήν καθαρισμός του ποταμού από απορρίμματα και μπάζα, τα οποία θα μεταφερθούν και θα διατεθούν σε αδειοδοτημένο χώρο, και στη συνέχεια συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αναχωμάτων, όπου απαιτείται, για αντιπλημμυρική προστασία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μπλούχο μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Σταθόπουλο, ουσιαστικά όχι μόνο “κλείδωσαν” την χρηματοδότηση του έργου αλλά και την αύξηση του κονδυλίου για την υλοποίηση του. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την τεκμηρίωση και τη διαχείριση του αιτήματος, προηγήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης, τη ΔΕΗ καθώς και με το τμήμα Περιβάλλοντος και την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Δράμας.
«Το έργο θα προχωρήσει στη διαδικασία της δημοπράτησης από τη νέα χρονιά» εξηγεί με εμφανή ανακούφιση, στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και προσθέσει: «Στο διάστημα μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, επιβάλλεται να προκύψει ανάδοχος του έργου. Αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Θα πρέπει να υπάρξει νέα αναφορά προς τη βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να λάβει μέτρα για την ρύπανση του Νέστου διότι το 90% των απορριμμάτων που συσσωρεύονται στον ποταμό έχουν βουλγαρικές ετικέτες. Δεν μπορεί εμείς να προχωρούμε στον καθαρισμό του ποταμού και η ρύπανση από την Βουλγαρία να συνεχίζεται. Νομίζω ότι αυτή τη φορά οι αναφορές προς την βουλγαρική πλευρά θα ληφθούν υπ’ όψιν, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να εναρμονιστεί απόλυτα πλέον με τις πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή μιλούμε για την οπτική ρύπανση του Νέστου, όμως η ανάλυση των υδάτων όπου αποτυπώνονται οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης, μπορεί να είναι ένα επόμενο βήμα που θα πρέπει να το δούμε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Κώστας Μπλούχος, σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Το έργο είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό, με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τον τόπο μας. Αφορά κυρίως στον καθαρισμό του ποταμού Νέστου από απορρίμματα και μπάζα καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων για αντιπλημμυρική προστασία.
Πρόκειται για ένα αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου το οποίο ικανοποιείται μετά από συνεργασία μας και κατόπιν κοινών επαφών και συνεννοήσεων με τον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» κ. Στάθη Σταθόπουλο»
Ο κ. Μπλούχος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Προοδευτική είναι μια κυβέρνηση που ευαισθητοποιείται για το περιβάλλον και αγωνίζεται για ένα καθοριστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η προοδευτική πολιτική δεν είναι συνθήματα, ούτε αδειανά πουκάμισα. Είναι πράξεις με ευαισθησία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στον τόπο μας κυβερνά η πιο εναργής κυβέρνηση με τον πλέον προοδευτικό πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!