Αποτελεσματική αλλά υποστελεχωμένη η Δημοτική Αστυνομία

Απαραίτητοι οι πόροι για την ενδυνάμωσή της με στελεχιακό δυναμικό

0
2583

Λιγοστό για να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες παραμένει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Δράμας. Τα 12 περίπου στελέχη της που εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών δεν επαρκούν και ο αριθμός τους είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί εάν δεν υπάρξουν επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια από τον Δήμο Δράμας.

Τα επιπλέον αυτά κονδύλια όπως τουλάχιστον έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να εξευρεθούν με επιπλέον τέλη, άρα επιβάρυνση των δημοτών, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται κάτω από μία πολύ πιεστική οικονομική συγκυρία και θα έπρεπε να επωμιστούν ένα ακόμη φορτίο άρα υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός ώς προς αυτό.
Ο άλλος τρόπος είναι να αυξηθούν οι πόροι από την πλευρά του κράτους προς τον Δήμο ή προς τους Δήμους γενικότερα προκειμένου να έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Αυτό για την ώρα φαίνεται δύσκολα επιτεύξιμο καθώς ακόμη και οι σημερινές οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους Δήμους δεν τηρούνται στον βαθμό που θα έπρεπε.
Μόλις χθες Δευτέρα πάντως αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι η επιφόρτιση της Δημοτικής Αστυνομίας με χρονοβόρες αρμοδιότητες όπως η επίδοση εγγράφων και τα κατ’ οίκον γνήσια της υπογραφής, βάζουν φρένο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν την ίδια ημέρα τουλάχιστον δυο περιστατικά κατά τα οποία στελέχη της υπηρεσίας κλήθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες αυτής της μορφής σε ηλικιωμένους συνδημότες μας που είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα με αποτέλεσμα να “δαπανηθεί” αρκετός χρόνος που διαφορετικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών ελέγχου ή αστυνόμευσης
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις μομφές που δέχεται κατά καιρούς και παρά το μειωμένο προσωπικό της, η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Δράμας έχει καταφέρει να σταθεί επάξια στο ύψος των περιστάσεων.
Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία αποτελείται από μόλις 12 άτομα, και καλύπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θέματα τροχαίας αλλά και θέματα αστυνόμευσης, όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό της και αφορούν όλο το Δήμο Δράμας και όχι μόνο τα όρια της πόλης.
Όπως έχουν πει άλλωστε στελέχη της υπηρεσίας σε προηγούμενες δηλώσεις τους στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο αριθμός του προσωπικού θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, θυμίζοντας ότι ο αρχικός αριθμός των υπηρετούντων στην υπηρεσία ήταν 27 άτομα κατά την έναρξη της λειτουργίας του θεσμού στον Δήμο Δράμας.
Επίσης παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα ως έργο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας από τον Αύγουστο του 2015 έως και το Δεκέμβριο που μας πέρασε, έχουν καταγραφεί 21.226 βεβαιώσεις παραβάσεων που αφορούσαν την ελεγχόμενη στάθμευση όπως και άλλες παράνομες σταθμεύσεις. Στο ίδιο διάστημα 216 οχήματα ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες χαρακτηρίστηκαν εγκαταλελειμμένα, 225 υποθέσεις που διεκπεραιώθηκαν και αφορούσαν δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αλλά έγιναν και 1.847 επιδόσεις πάσης φύσεως εγγράφων σε όλο το Δήμο Δράμας και εξυπηρετήθηκαν (προσέξτε τον αριθμό) 3.502 κατ’ οίκον γνήσια υπογραφής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ