«Αποτυπώσεις της μικρασιατικής καταστροφής στη νεοελληνική λογοτεχνία»

0
914

Τριήμερο συμπόσιο λογοτεχνίας από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στη Δράμα


Όπως έκανε γνωστό ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
ένα τριήμερο συμπόσιο λογοτεχνίας το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα “ΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ” και είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το συμπόσιο λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με ώρα έναρξης καθημερινά στις 19.00 το απόγευμα.
Σε αυτό συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπος Λ. Καράογλου, ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλης Βασιλειάδης, οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Δημητριάδου και Τάσος Σακελλαρόπουλος καθώς και ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου Συμποσίου Λογοτεχνίας έχει ως εξής:

Παρασκευή 24 Ιουνίου
Στις 19.00 θα γίνει η επίσημη έναρξη με πρόλογο και χαιρετισμούς.
Στις 20.00 : Η ξεχωριστή περίπτωση της σμυρναίας Έλδας (Ελπίδας) Λαμπίση, πολεμικής ανταποκρίτριας στο μέτωπο της Μικράς Ασίας για ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Δημητριάδου και Τάσος Σακελαρόπουλος, συνδέονται διαδικτυακά και μας μιλούν για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία που η Έλδα Λαμπίση είχε συγκεντρώσει & φυλάσσεται σήμερα στα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σάββατο 25 Ιουνίου
Στις 19.00: Εισήγηση με θέμα: «Μνήμη της Μικρασίας: όψεις μυθοπλασίας της ιστορίας» του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπου Λ. Καράογλου.
Στις 20.00: Εισήγηση με θέμα: «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις σελίδες της νεοελληνικής πεζογραφίας: η πρώτη εγκατάσταση, η επούλωση του τραύματος, η διαχείριση της μνήμης» του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλη Βασιλειάδη.

Κυριακή 26 Ιουνίου
Στις 19.00, ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος συνομιλεί με τη συγγραφέα Πολύνα Γ. Μπανά για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του “Γκιακ”, με ήρωες στρατιώτες που πολέμησαν στα πεδία μαχών στη Μικρά Ασία και επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους & αναφέρεται, επίσης, στη θεατρική διασκευή της συλλογής και τη μεταφορά της στην σκηνή.
Στις 20.00, η καταγόμενη από τη Σμύρνη, ποιήτρια και συγγραφέας Έλλη Παπαδημητρίου και η από μέρους της συγκέντρωση εκατό περίπου προφορικών μαρτυριών, μεταξύ άλλων, και ανθρώπων που επέζησαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες εκδόθηκαν σε ένα τετράτομο έργο με τον ενιαίο τίτλο «Ο κοινός λόγος». Θεατρικό αναλόγιο με ανάγνωση μαρτυριών από τον “Κοινό λόγο”, από τους δικηγόρους Ευθυμία Λαζαρίδου και Αναστάσιο Μ. Πούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ