Απούσες από τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής οι δύο δημοτικές παρατάξεις

0
4484

-Γιατί επέλεξαν τελικά να μην συμμετέχουν δυο δημοτικές παρατάξεις

-Μιλάνε στα «Χ», οι κ.κ. Μ. Τάσσου, Μ. Μλεκάνης και Λ. Χρυσοχοίδης

Χωρίς την παρουσία των δυο δημοτικών παρατάξεων «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020» οι οποίες δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως θέμα τον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Στην ίδια συνεδρίαση δεν μετείχε και ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκος ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα. Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» δεν συμμετείχε εξ’ αρχής ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020» αποχώρησε μετά την έναρξη της συνεδρίασης, διαφωνώντας με τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρατέθηκε το έργο που παρήχθη στη διάρκεια της περασμένη χρονιάς από τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το ίδιο θέμα ο κ. Μιχάλης Τάσσου που αναπλήρωσε τον Δήμαρχο Δράμας είπε ότι: «Το δυσάρεστο γεγονός στη συνεδρίαση ήταν ότι η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση επικαλούμενες την απουσία του Δημάρχου από την ειδική συνεδρίαση. Προσωπικά θα ήθελα να είναι εκεί και να ασκήσουν πολιτική κριτική, η οποία δεν ασκείται ούτε στο facebook ούτε στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σε σχέση με τα ετήσια πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής ο κ. Τάσσου πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσε το έργο της Δημοτικής Αρχής να μην στιγματιστεί από το κεφάλαιο της αντιμετώπισης του covid. Σε ότι αφορά τον τομέα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, όλος ο διοικητικός μηχανισμός έριξε το βάρος της λειτουργίας του σε αυτό. Από τη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων για την αντιμετώπιση του covid, μέχρι τη μέριμνα στα δημοτικά κτήρια αλλά ακόμη και τις μελέτες που έγιναν στο τμήμα πληροφορικής, όλα αφορούσαν δράσεις σχετικές με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για παράδειγμα, έχουμε έτοιμη μελέτη για την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των δημοτών για 49 πιστοποιητικά, που μετά την αναμόρφωση θα βγει για να δημοπρατηθεί και να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Δράμας. Όλος ο μηχανισμός του δήμου αλλά και ο κρατικός μηχανισμός στράφηκε αναπόφευκτα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα όμως προχώρησε κανονικά και υλοποιείται το ΒΑΑ. Είχαμε εγκρίσεις έργων όπως του Παιδικού Σταθμού στην οδό Χελμού, της Παιδικής χαράς στον Δημοτικό Κήπο κλπ. Έχοντας υπ’ όψη την εμφάνιση του covid, είναι θετικό το πρόσημο της παραγωγής του δημοτικού έργου».

Μιλώντας στα «Χ» για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, αλλά και για την ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή», Μιχάλης Μλεκάνης σημείωσε ότι: «Η αποχώρηση της παράταξής μας είχε αποφασιστεί πριν από τη συνεδρίαση. Η ειδική συνεδρίαση γίνεται κυρίως για την ενημέρωση των δημοτών, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο της Δημοτικής Αρχής. Τις προηγούμενες χρονιές επέλεγαν, όπως επέλεξαν και φέτος, συστηματικά μια διαδικασία η οποία ήταν πολύ κουραστική και είχε ως μοναδικό στόχο την προβολή της άποψης της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα να διατυπωθούν έγκαιρα οι παρατηρήσεις και οι απόψεις των αντιπολιτεύσεων. Δεν δινόταν ο λόγος στους επικεφαλής, μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, αλλά γινόταν «παρέλαση» στην κυριολεξία. Ήταν μια διαδικασία που διαρκούσε πάρα πολλές ώρες με αποτέλεσμα την εξάντληση όσων παρακολουθούσαν. Τη διαδικασία αυτή την κατακρίναμε και τις προηγούμενες χρονιές και φυσικά δεν θα την δεχόμασταν σε καμία περίπτωση φέτος που γινόταν διαδικτυακά. Η απουσία του Δημάρχου επιβεβαίωσε την ήδη ειλημμένη απόφασή μας. Δεν υπήρχε κάποιος σκοπός συζήτησης και ενημέρωσης, αλλά μόνο εξυπηρέτησης επικοινωνιακών σκοπών που ενδιαφέρουν την Δημοτική Αρχή».

Σε σχέση με το παραγόμενο έργο της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε: «Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει έργο της Δημοτικής Αρχής για να προβληθεί. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή έργου. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγόμενο έργο όταν διαπιστωμένα, όπως το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί υπάρχουν τουλάχιστον ανεκτέλεστα έργα τουλάχιστον 5 ετών. Δηλαδή έχουμε πέντε φορές περισσότερα χρήματα, από όσα χρήματα παίρνει ο δήμος για την εκτέλεση έργων, για έργα τα οποία έχουν αποφασιστεί, έχουν τα χρήματα για να τα εκτελεστούν αλλά η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη να τα εκτελέσει. Τα χρήματα παραμένουν στα συρτάρια του δήμου. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα όσον αφορά το έργο της Δημοτικής Αρχής».

Ο κ. Λευτέρης Χρυσοχοίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» είπε στα «Χ» ότι: «Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να γίνει εδώ και δυο εβδομάδες. Έπρεπε να γίνει διοικητικός, οικονομικός και πολιτικός απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Καταρχάς, ο Δήμαρχος έλλειπε, άρα τι απολογισμός να γίνει. Επίσης εμείς δεν συμφωνούσαμε με τη διαδικασία γιατί μας έστειλαν 21 έγγραφα, για τον απολογισμό που έχει κάνει κάθε υπηρεσία. Μας αποστείλαν έγγραφα της καθημερινής εργασίας των υπαλλήλων. Εμείς θέλαμε πολιτικό απολογισμό. Δηλαδή, τι έργα είχε προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή, τι έκανε και τι δεν μπόρεσε να κάνει. Αυτό δεν έγινε. Διαφωνούσαμε επίσης και με τη διαδικασία της συζήτησης. Έτσι αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση. Δεν υπάρχει κάτι θετικό στη Δημοτική Αρχή. Το μόνο άλλοθι που τους δίνουμε είναι ότι εμφανίστηκε ο κορωνοιός και άρα δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Αλλά πού θα δραστηριοποιούνταν η Δημοτική Αρχή, μόνο στις φιέστες, τα πανηγύρια και τις γιορτές όπου έχει επίδοση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε. Υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα από 5 χρόνια πριν. Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής είναι αρνητικός. Εκεί όπου επιδίδεται η Δημοτική Αρχή είναι η δημαγωγία και η δημιουργία ψευδαισθήσεων στο εσωτερικό της. Ότι δήθεν κάτι κάνουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το «φαίνεσθαι». Ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίποτε άλλο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ