Απρόβλεπτη η φετινή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου

0
21636

– «Ντόμινο» τα προβλήματα από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου
– Σανίδα σωτηρίας φέτος ίσως η προοπτική καλής τιμής για τους παραγωγούς


Σε μια απρόβλεπτη παραγωγική χρονιά, που συνάντησε αρκετές δυσκολίες, κινούνται οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου, οι οποίοι θα αρχίσουν να συγκομίζουν τις πρώτες πατάτες, μετά τις 15 Αυγούστου, και τον κύριο όγκο της συγκομιδής στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα που υπάρχει είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε και πριν την φετινή σπορά της πατάτας. Εξαιτίας των προβλημάτων που μεσολάβησαν, φέτος το μόνο που μπορεί να αποτελέσει ίσως σανίδα σωτηρίας, είναι μια καλή τιμή για τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας Παραγωγών του λεκανοπέδιου Κάτω Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ήταν σαφής: «Από την αρχή φέτος είχαμε μια δύσκολη χρονιά. Αρχικά αργήσαμε να καλλιεργήσουμε λόγω των βροχοπτώσεων. Ακολούθησε πολύ ξηρασία, η οποία δεν βοήθησε στην σωστή ανάπτυξη της πατάτας και στην συνέχεια είχαμε πάλι πολλές βροχοπτώσεις και χαλάζι. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση ήταν πολλές. Έριξε χαλάζι δυο φορές και τα χειρότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στον κάμπο του Περιθωρίου, έως την Βροντού. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ήρθαν στην περιοχή αλλά τα αποτελέσματα σχετικά με τις αποζημιώσεις θα τα δούμε πολύ αργότερα».
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγική χρονιά μάλλον θα κυλήσει δύσκολα σε αντίθεση με πέρσι που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές 30-35 ευρώ το κιλό. Βέβαια με την αύξηση του κόστους παραγωγής και όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, ακόμη και αυτές οι τιμές δύσκολα θα μπορούσαν να τους καλύψουν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η προμήθεια του πετρελαίου που πέρσι κόστιζε 1,10 ευρώ το λίτρο, φέτος έχει φθάσει στα 2 ευρώ. Οι παραγωγοί εκφράζουν φέτος παράπονα και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετή «γέννα», δηλαδή έχουν παραγωγή λιγότερου προϊόντος σε κάθε φυτό κάτι που πιθανόν θα οδηγήσει σε μη ικανοποιητική παραγωγή από πλευράς ποσότητας, ενώ το τελευταίο διάστημα, δεν έλειψαν και προβλήματα που προκλήθηκαν από ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, εξ αιτίας των βροχοπτώσεων.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα με την διάθεση της «μαιμού» πατάτας Νευροκοπίου, συνεχίζεται, παρά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, αφού δεν υπάρχει ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην διάθεση του προϊόντος, όπως λένε οι αγρότες. Μόνη ασπίδα των πατατοπαραγωγών και φέτος, φαίνεται να είναι η ομάδα πατατοπαραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που ελέγχοντας το 20% της παραγόμενης ποσότητας, βάζει φρένο, όσο αυτό είναι δυνατόν, στην κατηφόρα των τιμών.
Με την πατατοκαλλιέργεια στο λεκανοπέδιο, ασχολούνται σήμερα περίπου 250 οικογένειες αγροτών που παράγουν, υπό φυσιολογικές συνθήκες περίπου 80 εκατομμύρια κιλά πατάτες. Φέτος βέβαια αυτό το νούμερο εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο εξ αιτίας των πολλών και σε κάποιες περιπτώσεις απρόσμενων, προβλημάτων που προηγήθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ