Αρχές Σεπτεμβρίου στη Δράμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ

0
4086
Ο Γραμματέας του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας “Ήφαιστος” κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος

Θα ενημερωθεί για την προσπάθεια του “Ηφαίστου” και για τη διαδρομή τουριστικού τρένου που σχεδιάζεται

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Δράμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Αθανάσιος Ν. Κοτταράς, προκειμένου να διαπιστώσει δια ζώσης την προσπάθεια του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας “Ήφαιστος” για την λειτουργία του νέου σιδηροδρομικού μουσείου στις παλιές αποθήκες εμπορευμάτων του Σ.Σ. Δράμας.
Παράλληλα, θα ενημερωθεί για τον σιδηροδρομικό περίπατο που σχεδιάζει ο σύλλογος αλλά και για την δρομολόγηση ενός τουριστικού τρένου, στην διαδρομή Δράμα – Στενά του Νέστου, το οποίο μπορεί να καταλήγει στους Τοξότες ή στην Ξάνθη, όπως είπε στα “Χ” ο Γραμματέας του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας “Ήφαιστος” κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος.
Η έλευση του κ. Κοτταρά έχει τη δική της σημασία για την εξέλιξη του εγχειρήματος του “Ηφαίστου” για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων και των τοπικών αρχών στον ανοικτό χώρο του Σ.Σ. Δράμας, παρουσία και του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα κ. Marcello Albini. Ο κ. Albini έχει αναλάβει τη μελέτη του συνολικού σχεδιασμού του Ηφαίστου, τόσο για το σιδηροδρομικό μουσείο όσο και για τον σιδηροδρομικό περίπατο στον Σ.Σ. της Δράμας.
Υπενθυμίζεται ότι μέρος του υλικού το οποίο φρόντιζε ο σύλλογος του Ηφαίστου, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι και η περίφημη εστιάμαξα του orient express που μεταφέρθηκε στο Μουσείο του ΟΣΕ στον Πειραιά για τις ανάγκες τηλεοπτικής εκπομπής. Η εστιάμαξα απομακρύνθηκε από τη Δράμα με πλατφόρμα και ταξίδεψε οδικώς για τον Πειραιά τον Μάρτιο, με την υπόσχεση των ανθρώπων του ΟΣΕ ότι θα επιστραφεί.
Σύμφωνα με όσα είπε στα “Χ” ο Γραμματέας του Ηφαίστου κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, η εστιάμαξα πιθανόν αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη με τη συνοδεία δυο τεχνικών του ΟΣΕ. Εκεί θα γίνει βαφή και συντήρηση της εστιάμαξας. Στην ορολογία του σιδηροδρόμου αυτό λέγεται γενική επιθεώρηση (κάτι σαν σιδηροδρομικό ΚΤΕΟ). Παράλληλα στο πλαίσιο των εργασιών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πριν η εστιάμαξα κατασκευής του 1927 επιστρέψει στη Δράμα, θα τοποθετηθούν κάποια εξαρτήματα που είχαν αφαιρεθεί και επίσης θα γίνει ειδική λίπανση στα κουζινέτα που διαθέτει.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ακόμη ο φόβος η εστιάμαξα να μην επιστρέψει στη Δράμα, ο κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος ήταν κατηγορηματικός. «Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει πλέον, γιατί αποδείξαμε στην διοίκηση του ΟΣΕ ότι αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως στον Ήφαιστο, είναι η ασφάλεια του ιστορικού βαγονιού»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σιδηροδρομικός περίπατος που θέλει να διοργανώσει ο Ήφαιστος, στον Σ.Σ. της Δράμας είναι εμπνευσμένος από τον περίπατο του Πλάτωνα που γινόταν γύρω από την Ακρόπολη. Το δε σιδηροδρομικό μουσείο γίνεται προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021, έτος ορόσημο για την χώρα μας καθώς θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ