Άρχισαν και στη Δράμα οι θερινές εκπτώσεις

Το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν έως τις 31 Αυγούστου

0
2191

Άρχισαν από τις 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις στα καταστήματα τού Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, έκανε ήδη γνωστό εχθές, προς τους εμπόρους και προς το καταναλωτικό κοινό ότι, κατά την τακτική θερινή εκπτωτική περίοδο που διανύουμε, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 η αγορά της πόλης μας θα παραμείνει κλειστή.
Τα ποσοστά των εκπτώσεων που παρατηρούνται ήδη τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων στη Δράμα είναι της τάξης του 30 -50%. Οι έμποροι, όπως ανέφερε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αντώνης Σκουλίδης, αναμένουν το μεγαλύτερο κύμα των αγορών να γίνει, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο την περίοδο του Αυγούστου, όταν και επισκέπτεται την Δράμα μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και επισκέπτονται τις πατρογονικές τους εστίες κάνοντας χρήση της θερινής τους άδειας.
Ωστόσο κατά την περίοδο των εκπτώσεων αυξάνονται και οι επισκέψεις κατοίκων από τους γύρω Νομούς που δεν χάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αγορά της Δράμας η οποία είναι παραδοσιακά πιο συγκεντρωμένη και διευκολύνει την έρευνα των καταναλωτών και τις αγορές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΕ απευθυνόμενη στους εμπορικούς συλλόγους, έδωσε ήδη κατευθύνσεις για τις θερινές εκπτώσεις και για τη λειτουργία των καταστημάτων…
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Εφόσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο ως προς την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ