Άρχισαν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης

4500 περίπου παραγωγοί της Δράμας θα πρέπει να σπεύσουν με “σφιχτές” προθεσμίες

0
3683

Περίπου 3000 αγρότες από τους 4500 που αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή για τις αιτήσεις τέθηκε από την πολιτεία καθυστερημένα σε λειτουργία, το βράδυ της Τετάρτης και η έναρξη των αιτήσεων ήρθε αργοπορημένα σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 40 ημέρες. “Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει κάποια παράταση είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας κ. Γ. Σωτηρέλης, και απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου για την κατάθεση των αιτήσεων, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενδεχόμενου λάθους και λάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση θα σήμαινε απώλεια εισοδήματος για τον παραγωγό… “Τις δηλώσεις των αγροτών θα αναλάβουν να διευθετήσουν 22 περίπου εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΑΣ Δράμας. Ήδη έχει αρχίσει η σχετική ενημέρωση από την πλευρά της ΕΑΣ προς τους αγρότες ώστε να αρχίσουν άμεσα τις δηλώσεις καλλιέργειας” εξήγησε ο διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας.
Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2019 ημέρα Τετάρτη, ενώ για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων – άρθρο 13, Καν(ΕΕ)640/2014). Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το έγγραφο «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2019 & ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» για την υποβολή της αίτησης.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων, αναφέρει ενημερωτικά μεταξύ άλλων ότι η ενιαία αίτηση περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για την ενίσχυση ή/και τη στήριξη, και ειδικότερα:
α) τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου
β) τις λεπτομέρειες των καθεστώτων συνδεδεμένης στήριξης και των ειδικών μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου ή/και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης»
γ) τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκταση τους σε εκτάρια, τη θέση τους και υποχρεωτικά τον μοναδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου {ΑΤΑΚ) όπως αναγράφεται στο έντυπο Ε9 του ιδιοκτήτη (ιδιόκτητου αγροτεμαχίου), ανάλογα με την περίπτωση, τη χρήση τους, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης και το κατά πόσον πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο, καθώς και τα στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου (πλήθος ζώων ανά είδος και κατηγορία).
δ) κατά περίπτωση, τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση των μη γεωργικών εκτάσεων για τις οποίες ζητείται στήριξη στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης
ε) επίσης κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για το συγκεκριμένο καθεστώς ή/και μέτρο
στ) δήλωση του δικαιούχου ότι γνωρίζει τους όρους συμμετοχής και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή στα εν λόγω καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων ή/και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και ότι είναι ενήμερος σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!