Έρχεται η 19η Γιορτή Σπόρων στη γη του Πελίτι στο Παρανέστι

Με ενδιαφέρουσες διεθνείς συμμετοχές η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

0
3690

Mε ενδιαφέρον αναμένεται φέτος η 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας το Σάββατο 4 Μαΐου 2019. Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 24 χρόνια Πελίτι.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που διαρκεί απο 1 έως 4 Μαΐου 2019. H τελετή έναρξης της 3ης Ολυμπιακής Γιροτής Σπόρων θα γίνει την 1η Μαΐου στις 7μμ. Στις 2 και 3 Μαΐου θα διεξαχθεί το διεθνές πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και το Σάββατο 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Σπόρων κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει η γνωστή ανταλλαγή που θα συνοδεύεται με μουσική και εδέσματα.
Στην φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν 30 μουσικοί και χορωδοί από την Κύπρο που σχετίζεται και με την συνένωση της Κύπρου και την ανάγκης συνύπαρξης των δυο πληθυσμών στην Κύπρο σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ιδρυτής του “Πελίτι” Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα συμμετέχει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αγγλία μία από τις παλαιότερες κοινότητες στον κόσμο που λειτουργεί από το 1961. Παράλληλα θα υπάρξει συμμετοχή και από την Βραζιλία στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ομιλία για την δραστηριότητα της φυλής Καγιάπο Η συμμετοχή ανθρώπων που έρχονται κάθε χρόνο στο Πελίτι από όλες τις γωνιές της γης είναι στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό για την κοινότητα του Πελίτι, εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης.
Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Νavdanya Intrnational.
Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.
Η 19η γιορτή σπόρων του Πελίτι και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώνεται από το Πελίτι.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας δηλαδή την Τετάρτη 1 Μαΐου 2019 στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:
19:00 μ.μ. Τελετή έναρξης της 3ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι.
19:00 – 19:10 μ. μ. Καλωσόρισμα από το Πελίτι.
19:10 – 19:30 μμ Αφήγηση παραμυθιού από την Ειρήνη Μαρνά.
19:30 – 19:45 μ. μ. Άναμμα της πυράς
19:45 – 20:45 μ.μ. Μουσικό πρόγραμμα από το σύνδεσμο Τραγουδιστών Κύπρου…
Tις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από την κοινότητα Πελίτι για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 4 Μαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ