Άρχισε χθες η τοποθέτηση των νέων υπόγειων κάδων στο κέντρο της Δράμας

0
25217

Χρήστος Κυριακίδης στα «Χ»: «Στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να μειωθούν, όσο περισσότερο γίνεται, οι συμβατικοί κάδοι»

Άρχισε χθες, Τρίτη η τοποθέτηση των δύο πρώτων νέων συστημάτων υπόγειων κάδων, από τα οκτώ συνολικά που θα τοποθετήσει ο Δήμος Δράμας στο κέντρο της πόλης και τα οποία έχουν συνολικό κόστος 200.000 ευρώ περίπου. Το πρώτο υπόγειο σύστημα άρχισε να τοποθετείται χθες στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της Λέσχης Αξιωματικών και το δεύτερο στην πλατεία Αθανασιάδη, στην παλιά αλάνα των ταξί.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Χρήστος Κυριακίδης, τα οκτώ υπόγεια συστήματα κάδων απορριμμάτων προτάθηκε να είναι: στη διασταύρωση των οδών 19ης Μαΐου και Θεοτοκοπούλου, στην Πλατεία Αθανασιάδη, στην οδό Κύπρου μπροστά από το κατάστημα του Γουντσίδη, στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Βίτσι, στην οδό Εθνικής Αμύνης απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Εφέδρων Αξιωματικών, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, στην οδό Θεοτοκοπούλου απέναντι από τη βιβλιοθήκη, στην Αγία Βαρβάρα στο ύψος του κέντρου «Νησάκι» και απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, υπάρχουν και δύο εφεδρικά σημεία, σε περίπτωση που αντιμετωπιστούν απρόβλεπτα προβλήματα.
Κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις κάδους απορριμμάτων χωρητικότητας 1.100 λίτρων που τοποθετούνται σε ειδική πλατφόρμα η οποία είναι τοποθετημένη εντός φρεατίου και ανυψώνεται για το άδειασμα των κάδων με ηλεκτροκίνητο σύστημα, και από τρεις θαλάμους τροφοδοσίας των κάδων που εξέχουν στην επιφάνεια του εδάφους, σε ύψος περίπου ενός μέτρου. Η λειτουργία των συστημάτων γίνεται ηλεκτρικά κατόπιν σύνδεσης με το πλησιέστερο σημείο παροχής της ΔΕΗ.
Τα σημεία επελέγησαν με βάση τη μη ύπαρξη υπόγειων δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΔ). Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι σε ελάχιστα σημεία της οδού 19ης Μαΐου και των οδών που αναπλάθονται στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (Β.Α.Α.), αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της πόλης είναι δυνατή η εγκατάσταση υπόγειου συστήματος κάδων.
Εμπόδια στην επιλογή των σημείων αποτελούν η ύπαρξη υπόγειων δικτύων ύδρευσης ή/και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΔ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, καθώς και ο περιορισμένος αριθμός των σημείων από τα οποία είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση των συστημάτων. Επίσης, για την επιλογή των σημείων λήφθηκε υπόψη η δυνατότητα διέλευσης απορριμματοφόρου από το σημείο τοποθέτησης.
Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, είναι στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μειωθούν, όσο περισσότερο γίνεται, οι συμβατικοί κάδοι και στη θέση τους να τοποθετηθούν υπόγεια συστήματα που έχουν πλεονεκτήματα, όπως η βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και η εξάλειψη προβλημάτων, όπως αυτών με τις οσμές.
Τα δύο υπόγεια συστήματα που άρχισαν να τοποθετούνται χθες τόσο στην οδό Εθνικής Αμύνης όσο και στην οδό Αθανασιάδη αναμένεται να λειτουργήσουν σε περίπου έναν μήνα, καθώς, πέρα από τις εργασίες του εργολάβου, απαιτείται να γίνει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Πώς επελέγησαν τα σημεία όπου τελικά θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι υπόγειοι κάδοι
Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, αναφερόμενος στο ιστορικό του συγκεκριμένου έργου, το 2018, όταν έγινε η αίτηση για χρηματοδότηση και η αγορά αυτών των κάδων, ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας να υποδείξουν τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι κάδοι. «Τότε είχε σταλεί ένας χάρτης με τα οκτώ σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι κάδοι. Μεταξύ αυτών ήταν και το σημείο στον κόμβο των πέντε δρόμων, όπως και άλλα σημεία που ήταν απομακρυσμένα από το ΒΑΑ και το κέντρο της πόλης. Όταν φθάσαμε στο σημείο να προμηθευτούμε τους κάδους, έπρεπε η υπηρεσία μας να εξετάσει και πάλι αυτά τα σημεία. Θεωρήσαμε ότι τα σημεία που είχαν επισημανθεί στον χάρτη ήταν πολύ απομακρυσμένα. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν αυτά τα συστήματα να τοποθετηθούν στη 19ης Μαΐου, ώστε να είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, χωρίς συμβατικούς κάδους στο σημείο της ανάπλασης. Θελήσαμε να τοποθετήσουμε 6 βυθιζόμενους κάδους μέσα στην ανάπλαση της 19ης Μαΐου. Ωστόσο, για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν εκεί, διότι υπάρχει ο πλακοσκεπής αγωγός, αλλά ταυτόχρονα περνούν αγωγοί και καλώδια από όλα τα πεζοδρόμια και τα κράσπεδα της περιοχής. Από εκεί και πέρα, ψάξαμε σημεία στο ευρύτερο κέντρο, σε πολυσύχναστα σημεία. Αυτό έγινε με τα οκτώ σημεία που προτείναμε. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν αρκετά χρονοβόρα και απαιτούσε συνεργασία με αρκετές υπηρεσίες. Αυτά, λοιπόν, που ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα ήταν μόνο για λόγους εντυπωσιασμού».
Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που εκφράστηκε από πολίτες ότι η τοποθέτηση υπογείου συστήματος κάδων στην οδό Αθανασιάδη θα σημάνει και τη μεταφορά του μνημείου σε άλλο σημείο, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!