Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στα «Χ»: «Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο γίνεται, να αυξηθεί ο πληθυσμός που εμβολιάζεται στη Δράμα»
Ενημερωτικές εκδηλώσεις προγραμματίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες για τα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς, όπως διαπιστώνει καθημερινά, οι πάντες γίνονται αποδέκτες μίας αντιεμβολιαστικής συμπεριφοράς πολιτών που έχει πάρει διαστάσεις κινήματος.
Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γεώργιος Γκιόγκης, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας προέκυψε από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία. «Από ό,τι φαίνεται, υπάρχει ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα. Θέλουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε, όσο γίνεται, ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός που εμβολιάζεται στη Δράμα. Όπως είναι γνωστό, ως νομός είμαστε πίσω σε επίπεδο αριθμού εμβολιασμών σε σύγκριση με άλλες περιοχές».
Ο κ. Γκιόγκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ναι μεν γίνεται μία προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου, όμως ο Ιατρικός Σύλλογος επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια αυτή. Για τον λόγο αυτό, το ταχύτερο δυνατόν θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα προχωρήσει σε αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, με πρόθεση αυτές οι εκδηλώσεις να διεξαχθούν, αν είναι δυνατόν, σε όλο τον Νομό Δράμας και όχι μόνο εντός της πόλης.
Ειδικότερα, για την πρωτοβουλία αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες μιας αντιεμβολιαστικής συμπεριφοράς πολιτών που έχει πάρει διαστάσεις κινήματος. Γι’ αυτό τον λόγο, με πρωτοβουλία του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις υπέρ του εμβολιασμού για τη COVID-19 σε όλο τον νομό. Ξεκινά τις δράσεις του δίνοντας απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα:
1. Πώς φτάσαμε στα εμβόλια Covid-19 σε μόλις 10 μήνες;
Είναι γεγονός ότι για τα περισσότερα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες για να φτάσουν από το στάδιο της έρευνας στην αγορά. Ωστόσο, αυτή τη φορά κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έριξαν στήριξαν με τεράστια κεφάλαια εταιρείες και ερευνητικές ομάδες, ενώ αναπτύχθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας. Η πανδημία κινητοποίησε την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας αγώνας σε υψηλές ταχύτητες.
2. Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;
Τα εμβόλια συνήθως μιμούνται μέρος του ιού έναντι του οποίου μας προστατεύουν, πυροδοτώντας αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν και τα δύο μία νέα προσέγγιση, την οποία δεν έχουμε δει σε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στο παρελθόν. Χρησιμοποιούν γενετικό κώδικα αντί μέρος του ιού αυτού καθεαυτόν με μία τεχνική που ονομάζεται messenger RNA (mRNA). Η mRNA είναι μία γενετική συνταγή η οποία κατευθύνει τα κύτταρα, προσφέρει οδηγίες στον οργανισμό ώστε αυτός να παράγει ζωτικής σημασίας ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση. Το γεγονός ότι δύο διαφορετικές εταιρίες σε δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες μελέτες, παρήγαγαν παρόμοια αποτελέσματα, αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στην γενετική τεχνολογία, τονίζουν ειδικοί.
Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν εμβόλια χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές: Το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν άλλο ιό, της οικογένειας του αδενοϊού, που έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης SARS-CoV-2. Ο ιός αυτός δεν αναπαράγεται ούτε προκαλεί ασθένεια. Η παραδοσιακή οδός προς ένα εμβόλιο είναι η χρήση απενεργοποιημένου ιού.
3. Τι παρενέργειες έχουν;
Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές των δύο εμβολίων, αν και περιμένουμε οι εταιρείες προς τα τέλη του μήνα να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Κάποια συμπτώματα, όπως χαμηλός πυρετός ή ήπιος πόνος, έχουν εκδηλωθεί, αλλά είναι συνηθισμένα στους εμβολιασμούς και δεν προκαλούν ανησυχία.
4. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντένδειξη να εμβολιαστούν;
Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αντένδειξη για εμβολιασμό. Σε αυτούς ανήκουν όσοι έχουν ενεργό λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη. Επίσης, όσοι έχουν γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου mRNA θα ήταν σωστότερο να λάβουν εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας.
5. Ποια είναι η σύσταση για τις έγκυες γυναίκες;
Το εμβόλιο δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γονιμότητα των γυναικών, μία ανησυχία που προβληματίζει πολλές νέες γυναίκες, εμποδίζοντας τις να εμβολιαστούν. Η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός στο πρώτο τρίμηνο κύησης είναι λογικό να αποφεύγεται, αλλά στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρότι έγκυες γυναίκες δεν έχουν ενταχθεί στις κλινικές μελέτες, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο του εμβολιασμού για να αποφύγουν τη σοβαρή λοίμωξη.
6. Μειώνει ο εμβολιασμός τη μετάδοση του ιού;
Οι μελέτες των εμβολίων δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν τη μείωση της μετάδοσης του ιού, αλλά τη μείωση της σοβαρής νόσου COVID-19 που επιτυγχάνουν τα εμβόλια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν τη νόσο, άρα κατ’ επέκταση και τη μετάδοση. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το ποσοστό μείωσης. Όμως, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο λιγότεροι ασθενούν, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση της νόσου.
7. Αν ναι, τότε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης;
Τα δεδομένα για τη μείωση της μετάδοσης δεν είναι ακόμα ώριμα, και επίσης ο μαζικός εμβολιασμός απέχει ακόμα από το να αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, ώστε να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.
8. Θα χρειάζονται δόσεις ενίσχυσης μελλοντικά με το εμβόλιο, και με τι συχνότητα;
Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη μακροχρόνια προστασία των εμβολίων, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης (booster), ίσως αν όχι ετησίως όπως της γρίπης, σε άλλοτε άλλα χρονικά διαστήματα, κυρίως αν επιθυμεί να ταξιδέψει κάποιος σε περιοχές του πλανήτη που ενδημούν διαφορετικά στελέχη.
9. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα καταργηθεί στις δομές Υγείας όταν ελεγχθεί η πανδημία COVID-19;
Η μαζική χρήση της μάσκας που επέβαλε η πανδημία αυτή έχει μειώσει δραματικά την επίπτωση των αναπνευστικών ιών, όπως η ινφλουέντσα, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί. Οπότε είναι πιθανό να παραμείνει η χρήση της σε κάποιο βαθμό και μετά την πανδημία. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμη η σχετική τήρηση των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και ο επιμελής καθαρισμός των χεριών.
10. Ποιος είναι ο ρόλος των rapid test;
Η μειωμένη ευαισθησία και ειδικότητα των τεστ αυτών σε σχέση με την PCR δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με τη χρήση τους σαν τεχνική screening. Ωστόσο ως φτηνή και γρήγορη τεχνική στους επόμενους μήνες όπου ένα μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και ένα μέρος όχι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο δημόσιας επιτήρησης της υγείας στα σχολεία ή στις επιχειρήσεις.