Άρχισε η απογραφή στον Νομό Δράμας

0
1718

– Περίπου 400 απογραφείς θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία στους πέντε δήμους του νομού μας
– «Ξεκίνησε ήδη η διανομή κωδικών για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή» δηλώνει στα «Χ» η επόπτρια απογραφής της Π.Ε. Δράμας, κα Δ. Μπεϊκάκη
– Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Ξεκίνησε στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού, που θα διαρκέσει την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να αποτυπωθούν στοιχεία δημογραφικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα που αφορούν τον πληθυσμό. Στη διαδικασία αυτή, μετέχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας περίπου 400 απογραφείς, που θα υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο και στους πέντε δήμους της Δράμας.
Για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η επόπτρια απογραφής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, κα Δέσποινα Μπεϊκάκη, διευκρινίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει τα σεμινάρια των απογραφέων για τους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου, ενώ χθες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια των απογραφέων για τους Δήμους Δοξάτου και Παρανεστίου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής των κωδικών στα σπίτια για την «αυτοαπογραφή» του πληθυσμού. Στο πλαίσιο της αυτοαπογραφής, ο κάθε πολίτης και η κάθε κατοικία, με έναν συγκεκριμένο κωδικό που θα παραλάβουν από τους απογραφείς, βάσει της απογραφής κτηρίων που έχει προηγηθεί, θα μπορέσουν με τους κωδικούς του taxisnet και τον συγκεκριμένο μοναδικό κωδικό της απογραφής να κάνουν την απογραφή μόνοι τους με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως εξηγεί η κα Μπεϊκάκη.
«Διανέμουμε τους κωδικούς μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου και στη συνέχεια, από τις 13 μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Ο καθένας θα μπορεί να απογραφεί μόνος του βάσει των κωδικών που του έχουμε παραδώσει. Από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα, όσοι δεν αυτοαπογραφούν, θα συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής μέσω επισκέψεων των απογραφέων στα σπίτια. Αυτό θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπει η πολιτεία κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Επίσης, θα μπορούν να πάρουν οδηγίες και τηλεφωνικά, προκειμένου οι πολίτες αυτοί να κάνουν αυτοαπογραφή. Αν ο απογραφέας γίνει δεκτός στο σπίτι, θα γίνει η απογραφή διά ζώσης. Αν ο απογραφέας δεν γίνει δεκτός, θα γίνει τηλεφωνικά η συμπλήρωση του εντύπου» εξηγεί η επόπτρια απογραφής για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Η κα Μπεϊκάκη σημειώνει ότι αρχικά υπάρχει μία επιφύλαξη από τους πολίτες, αλλά η διαδικασία σταδιακά θα προχωρήσει όπως έγινε και με την απογραφή κτηρίων, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Με βάση την απογραφή κτηρίων, έχει δοθεί για κάθε κατοικία ένας μοναδικός κωδικός απογραφής προκειμένου να προχωρήσει η παρούσα φάση.
«Οι απογραφείς θα φορούν μία κονκάρδα με το όνομά τους» επισημαίνει η κα Μπεϊκάκη και εξηγεί: «Θα φέρουν έντυπο με το όνομά τους, το επίθετο, τον τομέα και το τμήμα τους, όπως και σφραγισμένη φωτογραφία τους. Αυτό το έντυπο ορισμού οι απογραφείς θα μπορούν να το επιδεικνύουν ανά πάσα στιγμή, όταν ο πολίτης θα το ζητήσει. Ταυτόχρονα, από την περίοδο της απογραφής κτηρίων, έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων στους πέντε δήμους της Δράμας».
Με βάση το γεγονός ότι οι απογραφείς θα φέρουν αποδεικτικά στοιχεία της ιδιότητας τους, οι πολίτες θα πρέπει να διευκολύνουν το έργο τους και να συνεργαστούν, προκειμένου το δύσκολο έργο της απογραφής να ολοκληρωθεί ομαλά. Η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού είχε γίνει το 2011 καθώς η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε πανελλαδικό επίπεδο, θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.
Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ. φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ