Άρχισε η κατασκευή λίμνης στην εναλλακτική κοινότητα Πελίτι

0
2208

Με στόχο την αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή

Στην κατασκευή λίμνης προχωρά το Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, όπως έκανε γνωστό ο ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Στόχος είναι, με την κατασκευή της λίμνης, να αυξηθεί η βιοποικιλότητα στη γη του Πελίτι. Η λίμνη θα παίζει ρόλο ρυθμιστή της θερμοκρασίας στο μικροκλίμα του κτήματος, όπου θα δημιουργηθεί ένα σημείο “ξεκούρασης” και ταυτόχρονα θα αποτελέσει έναν ταμιευτήρα βρόχινου νερού. Για την ώρα έχει γίνει η εκσκαφή της περιοχής και έπεται συνέχεια.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, το 2007 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισσάβου. Τότε μετά από πρόταση της μονής κλήθηκε ως ομιλητής ο Ζεπ Χολζέρ από την Αυστρία, ο οποίος σχεδιάζει κτήματα με βάση τις αρχές της μόνιμης καλλιέργειας (permaculture). Σε μία από τις ελάχιστες παρουσίες του στην Ελλάδα, αν όχι την πρώτη, έκανε ομιλία σχετικού αντικειμένου, διοργάνωσε εργαστήρια και δημιούργησε κήπους στο μοναστήρι με τις αρχές της Περμακουλτούρας. Αντίστοιχα στον Κίσσαβο, σε συνεργασία με τον Δήμο, δημιούργησε λίμνες που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα νερά σε βρύσες που ήταν στο βουνό και είχαν στερέψει από χρόνια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η “μόνιμη καλλιέργεια”, ασχολείται με το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός κτήματος με τρόπο ώστε όχι μόνο να διατηρούνται οι φυσικοί κύκλοι της ζωής αλλά και να βοηθάει στην συνεργασία των διαφορετικών μορφών ζωής. Το Πελίτι, ακολουθώντας τις αρχές της περμακουλτούρας, σχεδίασε και ξεκίνησε την κατασκευή της λίμνης.
Η φετινή 20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που επρόκειτο να γίνει από 22-25 Απριλίου 2020 το Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας ακυρώθηκε, μετά από την λήψη περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν στη χώρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας για την μη εξάπλωση του Κορονοϊού. Ωστόσο η Γιορτή Σπόρων αποτελεί ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την περιοχή κάθε χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε σημειωθεί συμμετοχή πολλών νέων επισκεπτών και καταγράφηκε η έλευση περίπου 5000 φίλων του Πελίτι από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι και την Πελοπόννησο όπως και από αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Η διοργάνωση πέρσι αγκαλιάστηκε από καλλιεργητές που ήταν πλέον πιο ενημερωμένοι και καταρτισμένοι, ενώ η γιορτή σπόρων φαίνεται να υιοθετείται ως ιδέα και από περισσότερες οργανώσεις ξένων χωρών, με τελευταίο παράδειγμα την Σκωτία, μετά την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τουρκία κ.α.
Στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε και χαριστικό παζάρι και συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here