Από σήμερα η άρση των μέτρων

0
2432

Σταδιακά θα επιστρέψουμε στην οικονομική δραστηριότητα
Τι ισχύει με τις μάσκες, τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας

Από σήμερα Δευτέρα με την εκ νέου λειτουργία ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων λιανικής αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων που ίσχυσαν τις προηγούμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα προσέρχονται σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ.
Στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους, η προσέλευση μπορεί να γίνεται σε δύο φάσεις, στις 9 π.μ. και στις 10 π.μ. ενώ τα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν σήμερα στις 10 το πρωί. Επίσης από σήμερα παύουν να ισχύουν τα SMS στο 13033 και τα έντυπα μετακίνησης ενώ η μετακίνηση γίνεται ελεύθερα εντός των ορίων της περιφερειακής ενότητας (του Νομού).

Τι αλλάζει στα καταστήματα από σήμερα
Πιο συγκεκριμένα από σήμερα εφαρμόζεται το 1ο στάδιο άρσης των μέτρων και τα καταστήματα που ανοίγουν είναι: βιβλία και χαρτικά, oπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά, αγορές καταναλωτών (άρθρο 37 Ν. 4497/2017) και ισχύει η απελευθέρωση μετακινήσεων για τους κλάδους των λαϊκών αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Την ίδια ημερομηνία σε ότι αφορά τις υπηρεσίες ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ.

Στα καταστήματα θα πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις ασφαλείας:
Όταν για παράδειγμα έχουμε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. τότε 4 συνολικά άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες) θα πρέπει να παραβρίσκονται. Συνολικός πληθυσμός 4 άτομα.
-Σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50τμ, εφαρμόζονται οι συνθήκες που ισχύουν για καταστήματα από 20τ.μ. έως 100 τ.μ και θα πρέπει να παραβρίσκονται συνολικά 7 άτομα (4 για τα 20 τμ+3 για τα 30 τμ)
-Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. Παράδειγμα α: Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τμ (12 άτομα έως επιφάνεια 100 τμ + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τμ) συνολικά 14 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Παράδειγμα β: Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 400 τ.μ. (12 άτομα για την επιφάνεια έως 100 τμ + 20 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 400 τμ ) συνολικά 32 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Δηλαδή πληθυσμός 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
-Καταστήματα άνω των 300 τ.μ. τα οποία αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
Η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής αποφασίστηκε ότι θα γίνεται στις 10 π.μ. και θα υπάρχει διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση με τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες / επισκέπτες / καταναλωτικό κοινό . Επίσης συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Κουρεία – Κομμωτήρια
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία κουρείων και κομμωτηρίων, ισχύει η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας 2 μέτρων ενώ οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες και τα γάντια μίας χρήσης στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 10 μ.μ., Σάββατο: 7 π.μ. έως 9 μ.μ

Τι γίνεται με τα ΚΤΕΟ
Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας όπως και τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

2ο στάδιο ξεκινά στις 11 Μαΐου: ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls), τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, οι σχολές οδηγών και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε κατάστημα.
3ο στάδιο ξεκινά στις 18 Μαΐου: ανοίγουν ζωολογικά πάρκα, βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι
4ο στάδιο ξεκινά την 1η Ιουνίου: εμπορικά Κέντρα (malls), όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Στα επόμενα στάδια (τα στάδια συνολικά είναι επτά) θα ακολουθήσουν σε ημερομηνίες που δεν έχουν ανακοινωθεί και προφανώς εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας: οι θερινοί κινηματογράφοι, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, εστιατόρια, καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα), καταλύματα διακοπών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώροι κατασκήνωσης, ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας, αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια με συγκεκριμένους κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ