BIANCO MONTE ΔΡΑΜΑ ’86 Σάκης Βαλαβάνης: «Η συμμετοχή μας σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα φαντάζει με όνειρο που όλοι θέλουμε να το ζήσουμε»

0
6399
Σάκης Βαλαβάνης

Συνέντευξη με τον προπονητή της BIANCO MONTE ΔΡΑΜΑ ’86 Σάκη Βαλαβάνη:
«Η συμμετοχή μας σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα φαντάζει σαν ένα όνειρο που όλοι θέλουμε να το ζήσουμε»

Στα «Χ» μίλησε ο προπονητής της Bianco Monte Δράμα ’86 Σάκης Βαλαβάνης, ένας νέος και ικανός προπονητής, που τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής στη δραμινή ομάδα. Ο Σάκης Βαλαβάνης υπηρέτησε την ομάδα ως παίκτης, ενώ είναι και απόφοιτος της σχολής ΤΕΦΑΑ και γενικότερα είναι από τους διαβασμένους προπονητές της κατηγορίας, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η επιτυχία της δραμινής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Η Bianco Monte Δράμα ’86 είναι υπόδειγμα ομάδας. Είναι μια ομάδα η οποία είναι πρώτα απ’ όλα υγιής και χαίρεσαι να την βλέπεις. Είναι η ομάδα πρότυπο που έχει κτιστεί με γερές βάσεις, καθώς οι ακαδημίες της δουλεύουν τέλεια, με τους περισσότερους παίκτες που αγωνίζονται στην ανδρική ομάδα να προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας. Βλέπουμε το πώς πρέπει να χτίζεται μια ομάδα και να αποτελεί φάρο για τις υπόλοιπες δραμινές ομάδες ανεξαρτήτως αθλήματος. Η αναγνώριση της Bianco Monte Δράμα ’86 και του Σάκη Βαλαβάνη δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση, αλλά και του κόσμου της Δράμας, καθώς τον Δεκέμβριο σε ψηφοφορία που είχαμε κάνει η Δράμα ’86 ήταν η πιο πετυχημένη ομάδα για το 2019, ο Σάκης Βαλαβάνης ο πιο επιτυχημένος προπονητής και ο Ευγένιος Τουγκελίδης ο καλύτερος δραμινός αθλητής. Στα «Χ» ο προπονητής της δραμινής ομάδας χάντμπολ μίλησε για τη φετινή πορεία της Δράμας ’86, τους στόχους της ομάδας, τη δύναμη της έδρας που έχει η ομάδα, την κατάσταση με τον κορωνοϊό, το όνειρο να αγωνιστεί η ομάδα στην Ευρώπη κτλ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Σάκης Βαλαβάνης:

 

Δύο λόγια για τη φετινή πορεία της Δράμα ’86

Στην παρούσα αγωνιστική χρονιά, η οποία ακόμα δεν ολοκληρώθηκε, η ομάδα απέδειξε ότι είναι υπολογίσιμη και ανταγωνιστική στο απαιτητικό φετινό πρωτάθλημα. Η συνεχής παρουσία μας στην πρώτη κατηγορία αυτά τα χρόνια δείχνει τη δυναμική του συλλόγου.

Ο στόχος 8αδα για την ομάδα δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου ήταν πολύ κοντά. Είσαι ευχαριστημένος από τη φετινή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα;

Η ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έβδομη θέση, η οποία μας οδηγεί στα πλέι οφ για δεύτερη συνεχή χρονιά και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Σίγουρα είμαι ευχαριστημένος από τη γενική παρουσία μας στο πρωτάθλημα, παρόλο που δεν ξεκινήσαμε καλά έχοντας κάποιους μικροτραυματισμούς.

Σάκη, πώς αντιμετωπίζει η οικογένεια της «Δράμα ’86» όλη αυτή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό;

Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας στιγμές πρέπει να καταλάβουμε ότι προέχει η προστασία της υγείας όλων μας. Έτσι, ο σύλλογος με απόλυτο γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας όσων εμπλέκονται σ’ αυτόν σταμάτησε νωρίς τις ομαδικές προπονήσεις. Από την πρώτη στιγμή οι Σέρβοι μας βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους. Όλοι οι αθλητές μας έχουν πάρει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, ενώ η επικοινωνία με τους περισσότερους είναι σε καθημερινή βάση.

Για τη δραμινή ομάδα που αγωνιστικά ήταν στα πάνω της αυτή η διακοπή ήρθε στο χειρότερο χρονικά σημείο;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμασταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, αλλά η διακοπή ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η διακοπή είναι για όλους. Έχω τη βεβαιότητα ότι η ομάδα διαθέτει την ποιότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε περίπτωση επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Όλες οι ομοσπονδίες σε όλα τα αθλήματα είναι σε δίλημμα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ποια είναι η δική σου άποψη; Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα;

Στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε με τόσους νεκρούς παγκοσμίως ο αθλητισμός, όπως και όλα τα άλλα, περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα τα πρωταθλήματα και οι αγώνες κερδίζονται στα γήπεδα. Πρέπει όμως να θέσουμε προτεραιότητες και αυτές είναι η σωματική και πνευματική υγεία βασικά των αθλητών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων. Ίσως χρειαστεί να ληφθούν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θεωρώ επικίνδυνη οποιαδήποτε έναρξη πρωταθλήματος αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία όλων των συμμετεχόντων. Ήδη έχει αποφασιστεί οριστική διακοπή σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ξεχωρίζεις κάποια παιχνίδια είτε με θετική είτε με αρνητική έκβαση φέτος στο πρωτάθλημα, παιχνίδια που καθόρισαν την πορεία της ομάδας;

Θεωρώ ότι ήττα μας στη Βέροια ήταν η πιο άσχημη στιγμή μας. Η περίοδος που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως αμήχανη, την οποία όμως αξιολογήσαμε και διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά ως οικογένεια. Και τολμώ να πω πως αποτέλεσε εφαλτήριο για μία καταπληκτική συνέχεια. Πραγματοποιήσαμε τέσσερις συνεχόμενες νίκες με αποκορύφωμα την τεράστια νίκη επί του ΠΑΟΚ.

Θεωρείς μεγάλο όπλο για την ομάδα τη δύναμη της έδρας; Είναι ένα από τα μυστικά και της φετινής επιτυχημένης πορείας;

Αναμφισβήτητα η έδρα μας είναι ένα από τα μεγάλα μας όπλα κάθε χρόνο και ποντάρουμε σε αυτήν για τη συγκομιδή βαθμών. Ο κόσμος μας ωθεί να παλέψουμε και είναι αλήθεια πως το «Δημήτριος Κραχτίδης» είναι μία έδρα που δύσκολα μπορεί να προσπελάσει οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα. Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο που μας συμπαραστέκεται.

Ποια είναι η σχέση με τη διοίκηση της ομάδας και τον ιδρυτή και εμπνευστή αυτής της προσπάθειας Θόδωρο Τογανίδη;

Θεωρώ τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αθλητές μου ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν άνθρωπο σαν τον Θόδωρο Τογανίδη, ο οποίος αποτελεί την ψυχή του συλλόγου μας. Η σχέση μας δεν περιορίζεται μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Ο Θόδωρος λύνει τα προβλήματα πριν καν δημιουργηθούν και έτσι το έργο όλων μας γίνεται ευκολότερο. Είναι μία προσωπικότητα σημαντική για το άθλημα τόσο στην περιοχή μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Προπονητικά ξέρουμε ότι ο χώρος του χάντμπολ είναι μικρός και κλειστός κύκλος. Ο Σάκης Βαλαβάνης θέλει κάποια στιγμή να δουλέψει και σε ομάδα εκτός Δράμας;

Για να είμαι ειλικρινής, είναι μία σκέψη που δεν έχω κάνει. Βρίσκομαι σε μία ομάδα η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλεύω έχοντας την πλήρη υποστήριξη της. Στόχος μου είναι να βλέπω την ομάδα να βελτιώνεται και να εξελίσσεται.

Είχες πολύ σημαντική καριέρα και ως αθλητής. Τελικά τι είναι πιο δύσκολο, αθλητής ή προπονητής;

Ο ρόλος του προπονητή είναι πολυδιάστατος. Είναι αυτός που πρέπει να βρει την κατάλληλη συνταγή για την επιτυχία της ομάδας έχοντας να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, πράγμα το οποίο καθιστά το έργο του ιδιαίτερα απαιτητικό. Όσον αφορά το ρόλο του αθλητή, μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό μου θα έλεγα πως είναι λιγότερο αγχωτικός και περισσότερο διασκεδαστικός.

Υπάρχει ταλέντο στο δραμινό χάντμπολ; Πιστεύεις ότι στο μέλλον θα βγει ο επόμενος Σάββας Σαββίδης;

Πραγματικά η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας είναι αξιοζήλευτη. Πρέπει να συγχαρούμε τους προπονητές των αναπτυξιακών μας τμημάτων. Νιώθουμε περήφανοι που πολλοί μικροί αθλητές μας συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες. Υπάρχει άπλετο ταλέντο, αλλά για να φτάσει κάποιος στο αγωνιστικό επίπεδο του Σάββα Σάββα που διαπρέπει στην Μπουντεσλίγκα θα πρέπει να αφιερώσει ώρες σκληρής προπόνησης και μεγάλης προσπάθειας και εκτός της ομάδας.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας μετά την καθιέρωση στην Α1 είναι να παίξει στην Ευρώπη;

Βασικός στόχος της ομάδας είναι η καθιέρωση στη μεγάλη κατηγορία, καθώς και η διατήρηση της δεξαμενής παραγωγής ταλέντων. Η προοπτική της συμμετοχής μας σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα φαντάζει σαν ένα όνειρο που όλοι θέλουμε να ζήσουμε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου τον Σάββα Δεμερτζίδη, τον Νίκο Μεσσήνη, τον Κώστα Παγωνίδη, τον Σπύρο Ξανθόπουλο, τον Θόδωρο Τογανίδη, καθώς και όλους τους αθλητές μου, οι οποίοι έχουν τεράστιο μερίδιο συμμετοχής στην πορεία του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!