Αρχίζει η ρίψη εμβολίων για την λύσσα των αλεπούδων

0
966

Aρχίζουν από τον Απρίλιο και στη Δράμα εναέριοι εμβολιασμοί κατά της Λύσσας των αλεπούδων.
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε γνωστό ότι οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη του 2019. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, και τις περιοχές των ΠΕ Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε ακτίνα 50km γύρω από εντοπισμένα κρούσματα Λύσσας.
Η συνολική έκταση που θα γίνουν οι εναέριοι εμβολιασμοί είναι περίπου 60.477,34 χιλιομέτρων
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα που φέρουν εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με τη ρίψη από αέρος. Εμβολιασμός δε θα πραγματοποιηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.
Η εποπτεία του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων διενεργείται σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της εμβολιακής καμπάνιας από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ και με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός.
Η συλλογή αίματος είναι δυνατό να διενεργείται και από τους φύλακες θήρας, κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης από τους κτηνιάτρους των αρμόδιων Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή από άλλους φορείς, και εφόσον χρειασθεί σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιοχής .
Οι αρμόδιοι κτηνίατροι που θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα δείγματα από τα ζώα, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα για την ακριβή ημέρα και ώρα εξόδου του συνεργείου για την συλλογή των δειγμάτων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη δειγματοληψία του αίματος και της κεφαλής του ζώου που θανατώνεται μόλις ειδοποιούνται από τα συνεργεία δίωξης.
Ο εναέριος εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2019 και να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαΐου 2019, υπό την προϋπόθεση μη ύπαρξης καθυστερήσεων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η έναρξη του προγράμματος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού (συλλογή αλεπούδων) ανά Περιφερειακή Ενότητα θα καθορισθεί με εγκύκλιο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ