Αρχίζει στον Βώλακα το «Καλλιτεχνικό χωριό»

0
1510

– Πάνω από 30 εργαστήρια παράλληλες δράσεις και συναυλίες από τις 24 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου
– «Το 90% των δράσεων είναι δωρεάν όπως και όλες οι συναυλίες» λένε στα «Χ» οι διοργανωτές


 

Μια διοργάνωση ξεχωριστή με πλήρη πρόταση καλοκαιρινών διακοπών, μοναδική σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι το «Καλλιτεχνικό χωριό – Volax» που διοργανώνεται από τις 24 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου, στην Κοινότητα Βώλακα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με διοργανωτή τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και την ΑΜΚΕ Artorro για δεύτερη χρονιά.
Πέρσι οι κάτοικοι του χωριού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης, με άριστη φιλοξενία προς τους επισκέπτες και δημιούργησαν πολύ καλό κλίμα δίνοντας τους, ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να επιστρέψουν. Στοιχεία όπως το κλίμα της περιοχής, η καλοσύνη των ανθρώπων, η φιλική διάθεση προς τους επισκέπτες, είναι και αυτά που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, η κα Στέλλα Τσιότσιου από την ΑΜΚΕ Artorro είπε: «Φέτος ξεκινούμε από τις 24 Ιουλίου με τη «Δυτική Εβδομάδα», θα συνεχίσουμε στις 31 Ιουλίου με την «Ανατολική Εβδομάδα» και την «Βόρεια Εβδομάδα» που θα ξεκινήσει στις 7 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 13 του ίδιου μήνα. Φέτος θα γίνουν πάνω από 30 εργαστήρια και κάθε βράδυ στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (volax-village. gr) , στην ενότητα «Φεστιβάλ» θα αναφέρονται οι συναυλίες και οι παράλληλες δράσεις. Κάθε βράδυ θα έχει μία, δυο ή και τρεις συναυλίες. Καθημερινά θα υπάρχουν πολλές παράλληλες δράσεις. Το 90% των δράσεων είναι δωρεάν όπως και όλες οι συναυλίες».
Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αφορά τις διανυκτερεύσεις μέσα στο Βώλακα. Δεν υπάρχουν στο διάστημα της διοργάνωσης (μέχρι τις 12 Αυγούστου) καταλύματα μέσα στο χωριό και έτσι δεν είναι λίγοι όσοι απευθύνονται σε μονάδες φιλοξενίας στην Προσοτσάνη και στην πόλη της Δράμας. «Αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε να γίνει από την τρίτη ή τέταρτη διοργάνωση, αλλά το αντιμετωπίζουμε ήδη από τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Τσιότσιου.
Το ενδιαφέρον που υπάρχει και φέτος από χώρες του εξωτερικού είναι μεγάλο. Στις χώρες από τις οποίες προήλθαν πέρσι οι επισκέπτες προστέθηκαν φέτος η Κίνα, από ΗΠΑ και Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρίτη εβδομάδα της διοργάνωσης την «Βόρεια Εβδομάδα» που είναι αφιερωμένη στην Balcan μουσική, οι επισκέπτες στα εργαστήρια είναι 100% ξένοι. «Αυτό το είδος μουσικής παρουσιάζει πάρα πολύ ενδιαφέρον στο εξωτερικό και ειδικότερα σε Γάλλους και Βέλγους. Η δική μας μουσική είναι δεδομένη για εμάς, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους ξένους. Για αυτούς είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον εθνομουσικολογικά, γιαυτό και θέλουν να έρθουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια» εξηγεί η κα Τσότσιου.
Οι εγγραφές πάντως για τα μαθήματα της διοργάνωσης είναι ακόμη ανοικτές και γίνονται μέσω της ιστοσελίδας volax-village.gr. Βέβαια μπορούν και όσοι δεν εγγραφούν να επισκεφθούν τη διοργάνωση και να απολαμβάνουν τις δωρεάν δράσεις και τις συναυλίες, απολαμβάνοντας τη δροσιά, το κλίμα και την φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων της περιοχής.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Δυτική Εβδομάδα αρχίζει το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου με τα μαθήματα στις 17:00 και έπειτα το καλωσόρισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 29 Ιουλίου με την τελική συναυλία. Στο πλαίσιο αυτής θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια πιάνου, κιθάρας, βιολοντσέλου, βιολιού για όλα τα επίπεδα, φλάουτου, κοντραμπάσου και αρχαιοελληνικής λύρας. Παράλληλα θα διεξάγεται εργαστήριο Tai Chi και Chi Gong για μουσικούς, συνοδούς και παιδιά. Κάθε βράδυ μετά το πέρας των εργαστηρίων θα πραγματοποιούνται στην πλατεία του χωριού και σε άλλους χώρους, συναυλίες και άλλες παράλληλες δράσεις. Υπάρχει δωρεάν απασχόληση μικρών παιδιών τις ώρες που διεξάγονται τα εργαστήρια καθώς επίσης και πολυάριθμες δράσεις ως επί το πλείστον δωρεάν για τους συνοδούς των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα των συναυλιών και των παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθεί στην καρτέλα «ΦΕΣΤΙΒΑΛ».
H Ανατολική Εβδομάδα αρχίζει το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιουλίου με τα μαθήματα στις 17:00, και ακολούθως το καλωσόρισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Aυγούστου με την τελική συναυλία, ενώ αναχωρούμε το Σάββατο 5 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτής, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια παραδοσιακών κρουστών, ρεμπέτικου, λαϊκής κιθάρας, παραδοσιακού τραγουδιού, παραδοσιακού βιολιού, Μακάμ, βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης, ούτι και κανονάκι. Παράλληλα θα διεξάγεται πρωινή Hatha Yoga, απογευματινός παραδοσιακός χορός κι άλλες δράσεις. Κάθε βράδυ μετά το πέρας των εργαστηρίων θα πραγματοποιούνται στην πλατεία του χωριού και σε άλλους χώρους, συναυλίες και άλλες παράλληλες δράσεις. Υπάρχει δωρεάν απασχόληση μικρών παιδιών τις ώρες που διεξάγονται τα εργαστήρια καθώς επίσης και πολυάριθμες δράσεις ως επί το πλείστον δωρεάν για τους συνοδούς των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα των συναυλιών και των παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθεί στην καρτέλα «ΦΕΣΤΙΒΑΛ».
H Βόρεια Εβδομάδα αρχίζει το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου με τα μαθήματα στις 17:00, και το καλωσόρισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 12 Aυγούστου με την τελική συναυλία. Στο πλαίσιο αυτής θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μακεδονικών ξύλινων πνευστών, χάλκινων πνευστών, ακκορντεόν, παραδοσιακού χορού, βυζαντινής μουσικής για γυναίκες ψάλτριες, ιαπωνικών κρουστών, θεάτρου, Γκάιντας (άσκαυλος) και σύγχρονου χορού. Παράλληλα, θα διεξάγεται πρωινή Hatha Yoga. Κάθε βράδυ μετά το πέρας των εργαστηρίων θα πραγματοποιούνται στην πλατεία του χωριού και σε άλλους χώρους, συναυλίες και άλλες παράλληλες δράσεις. Υπάρχει δωρεάν απασχόληση μικρών παιδιών τις ώρες που διεξάγονται τα εργαστήρια καθώς επίσης και πολυάριθμες δράσεις ως επί το πλείστον δωρεάν για τους συνοδούς των συμμετεχόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!