Πλούσια σε δράσεις η 29η Γιορτή Βιβλίου

0
864

– Η έκθεση που άνοιξε το Σάββατο στην πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 23 Ιουλίου
– Χρ. Kαρολίδου: «Ο καθένας μπορεί να βρει το βιβλίο που θα του αρέσει τελικά»


 

Για 29η χρονιά φέτος, πραγματοποιείται η Γιορτή Βιβλίου, που διοργανώνει στην πλατεία Ελευθερίας ο Δήμος Δράμας και τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Η έναρξη της εκδήλωσης ήταν το Σάββατο 15 Ιουλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου.
Στην πλατεία Ελευθερίας, δεκάδες εκδόσεις και χιλιάδες τίτλοι βιβλίων προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα πανόραμα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας με πρωταγωνιστές το παιδικό βιβλίο αλλά και το μυθιστόρημα. Σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας δεν λείπουν και οι Δραμινοί λογοτέχνες που εντυπωσιάζουν με τη δουλειά τους και κάνουν πολύ αισθητή την παρουσία τους.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η κα Ευρυδίκη Ευθυβούλη από τo βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο», είπε ότι στους πάγκους των βιβλιοπωλείων της πόλης οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να βρουν ενημερωμένες εκδόσεις και επιλεγμένα αξιόλογα βιβλία με τα παιδαγωγικά βιβλία να παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες της Γιορτής Βιβλίου, μπορούν να βρουν παιδικά, λογοτεχνικά, ιστορικά βιβλία ή βιβλία ψυχολογίας και άλλων θεματικών. «Τα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας είναι από αυτά που ψάχνουν οι γονείς, αλλά τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον και για παιδαγωγικά βιβλία, που αφορούν τομείς όπως ο τρόπος ανατροφής των παιδιών, η διάσπαση προσοχής κλπ. Έχουν βγει και πολλά βιβλία τελευταία σε αυτό τον τομέα. Τα τελευταία 2 -3 χρόνια υπάρχει μια στροφή σε βιβλία που απευθύνονται σε γονείς για τις συμπεριφορές των παιδιών. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κυρίως ζήτηση έχουν τα μυθιστορήματα που είναι πιο ευκολοδιάβαστα σε σχέση με τα δοκίμια και τα ιστορικά βιβλία. Έχουμε βέβαια και Δραμινούς συγγραφείς. Έχουμε στη Δράμα πληθώρα ανθρώπων που γράφουν βιβλία, μυθιστορήματα αλλά και ποίηση. Η αλήθεια είναι ότι πολλά νέα παιδιά εμφανίζονται στον χώρο των γραμμάτων στη Δράμα. Τα βιβλιοπωλεία φροντίζουμε να προβάλλουμε τους Δραμινούς συγγραφείς με παρουσιάσεις. Στην διάρκεια και της φετινής Γιορτής Βιβλίου έχουμε βραδιές που είναι αφιερωμένες σε Δραμινούς συγγραφείς».
Μιλώντας στα «Χ» η κα Χρυσούλα Καρολίδου από το βιβλιοπωλείο «Μια φορά κι έναν καιρό» και “Storyland.gr”: «Η Δράμα είναι από τους λίγους νομούς που συνεχίζουν και πραγματοποιούν γιορτή βιβλίου το καλοκαίρι. Σ’ αυτή συμμετέχουν όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης και δυο βιβλιοπωλεία από τον Άγιο Αθανάσιο και το Καλαμπάκι. Φέτος έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με βιβλία παιδικά και ενηλίκων. Έρχονται συγγραφείς που μας τιμούν με την παρουσία τους και απολαμβάνουμε διαφορετικές καλοκαιρινές βραδιές. Το βιβλίο ειδικά το καλοκαίρι είναι ένα ταξίδι. Είναι μια δροσερή συντροφιά. Ο καθένας μπορεί να βρει το βιβλίο που θα του αρέσει τελικά. Γι αυτό και η Γιορτή Βιβλίου είναι μια ευκαιρία για τον επισκέπτη που να δει πολλά και διαφορετικά βιβλία και να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία».
Στην 29η Γιορτή Βιβλίου της Δράμας, θα παρουσιαστούν πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές και η αφήγηση του παραμυθιού «Ο χαρτοπόλεμος» του συγγραφέα Νίκου Τογιαλλίδη που έχει σχέση με τα άτομα που έχουν σύνδρομο Down. Ο ίδιος μιλώντας στα «Χ» είπε ότι: «Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έχει να κάνει με την καθημερινότητα ενός ατόμου με σύνδρομο Down και συγκεκριμένα του αδερφού μου. Το βιβλίο ουσιαστικά πραγματεύεται όλα αυτά που τα παιδιά με σύνδρομο Down βιώνουν στο σπίτι τους και για την καθημερινή τους επαφή με άλλα άτομα. Πρόκειται για απλά και καθημερινά πράγματα τα οποία βοηθούν στην συμπεριληπτικότητα. Το βιβλίο έχει στόχο να δείξει ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί να είναι ενταγμένα κανονικά σε μια κοινωνία. Την εικονογράφηση την έχει κάνει η Εικαστικός Έφη Κοκκινάκη. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου υπάρχει ουσιαστικά ένας πίνακας ζωγραφικής. Ουσιαστικά στα εικονοβιβλία το κείμενο συμπληρώνει την εικόνα και αυτά τα δυο δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να γράφονται βιβλία για άτομα με ειδικές ικανότητες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλία ούτε και ως εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς για τα άτομα με σύνδρομο Down. Θα πρέπει να μάθουμε ότι άτομα όπως αυτά που έχουν σύνδρομο Down μπορούν να είναι ισάξια σε μια κοινωνία. Πρέπει να βλέπουμε τις ομοιότητες και όχι τις διαφορές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Στην Γιορτή Βιβλίου συμμετέχει και φέτος ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας που δίνει δυναμικό παρόν. Η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κα Αγλαΐα Κατσιγιάννη μιλώντας στα «Χ» επεσήμανε για αυτή τη συμμετοχή: «Προσπαθούμε να είμαστε ενεργοί και να μετέχουμε σε κάθε δράση έτσι ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις και το έργο του συλλόγου. Αυτή την εβδομάδα είμαστε εδώ μαζί με φίλους και εθελοντές. Για να προβάλουμε το έργο του συλλόγου, να δεχθούμε ερωτήσεις και να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται».
Στην πάγκο του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας που έχει στηθεί στην Γιορτή Βιβλίου μπορεί κανείς να βρει αντικείμενα που έχουν χαρίσει εθελοντές στο σύλλογο και είναι προς πώληση για την ενίσχυση του έργου του συλλόγου.
Σημειώνεται ότι η 29η Γιορτή Βιβλίου της Δράμας λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα με 11 το βράδυ.

 

Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που συνοδεύουν την Γιορτή Βιβλίου περιλαμβάνονται από σήμερα και πέρα οι εξής δράσεις:

Σήμερα Δευτέρα 17/7 στις 21.00 θα γίνει Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα.
Την Τρίτη 18/7 στις 19.30 θα γίνει αφήγηση του παραμυθιού «Ο Χαρτοπόλεμος» του Νίκου Τογγιαλίδη, μια δράση του ΟΝΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙΟΥ.Στις 21.00, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου «Ρεύμα» της Μαριάνθης Λαζαρίδου.
Την Τετάρτη 19/7 στις 19.30, θα γίνει διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Σεβαστής Χατζησαββίδου «Σπίτι είναι…» από τη ίδια τη συγγραφέα. Την ίδια ημέρα παρουσιάζεται στις 21.00 ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο με τους: Μαίρη Βαμβακίδου, Ελίζα Κύρου, Τάσο Πούλιο, Βιολέττα Στυλιανίδου, Χρήστο Χαρακόπουλο (ερμηνευτική ανάγνωση) και Μάριο Σαμδάνη στην κιθάρα και το τραγούδι) και με τίτλο: «Πόλεμος πατήρ πάντων». Είναι βασισμένο σε διηγήματα και ποιήματα από τη συλλογική έκδοση «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ» ένα ανθολόγιο για την ΕΙΡΗΝΗ» (2023) της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και θα προλογίζει η συμμετέχουσα στην έκδοση κα Πολύνα Γ. Μπανά.
Την Πέμπτη 20/7 στις 19.30 παρουσιάζεται η εκδήλωση «Φανταστικός γύρος του κόσμου – Γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς με το Ονειροτεχνείο». Στις 21.00 θα γίνει παρουσίαση του κόμιξ «Δεσμώτης του ονείρου» του Θοδωρή Παπαδόπουλου.
Την Παρασκευή 21/7 στις 19.30 παρουσιάζεται η εκδήλωση «Ζωγραφική για παιδιά από το Ονειροτεχνείο».
Την Κυριακή 23/7 στις 19.30 παρουσιάζεται η εκδήλωση «Πες καλοκαίρι… χωρίς να πεις καλοκαίρι». Μια δράση για παιδιά άνω των 8 ετών από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας. Στις 21.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Το ποτάμι των χιλίων Τυφλών» του Πάνου Δημάκη, σε μια εκδήλωση του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!