Αρχίζουν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο ΚΠΕ Παρανεστίου

Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου κ. Γιώργος Καρυπίδης

0
1552

Μέχρι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση στον Υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων για συμμετοχή στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το ΚΠΕ Παρανεστίου, τα σχολεία της Δράμας.

Το ΚΠΕ Παρανεστίου θα υλοποιήσει κατά τους πρώτους μήνες του σχολικού έτους 2019-2020, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δράμας αλλά ταυτόχρονα και της Ξάνθης, στα οποία συνήθως συμμετέχουν περίπου 60 σχολεία όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου κ. Γιώργος Καρυπίδης.
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα ακόλουθα: το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: «Ορθή διαχείριση απορριμμάτων». Το πρόγραμμα αυτό είναι νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων και θα υλοποιηθεί μόνο για μαθητές της Δ΄ Δημοτικού και απευθύνεται μόνο στα σχολεία του Δήμου Δράμας. Θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις.
Παράλληλα θα διεξαχθούν και τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αναγράφονται στο πίνακα.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΟΜΑ
«Τα θαύματα των μελισσών» Γνωριμία των μαθητών με το ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Στην έδρα του σχολείου – 4 ώρες  

Δ ΄– Στ΄

 

 

 

25

«Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Νέστου» Διάσχιση παραποτάμιου μονοπατιού στο Νέστο ποταμό και γνωριμία με τοπική χλωρίδα και πανίδα. Στο Παρανέστι – 4 ώρες Γ ΄– Στ΄

Γυμνάσιο Λύκειο

 

50

Τα προγράμματα αυτά όπως σημείωσε ο κ. Καρυπίδης θα αρχίσουν από τα μέσα Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν τέλη Νοεμβρίου διότι από 1 έως 20 Δεκεμβρίου το ΚΠΕ Παρανεστίου μετά από αρκετά χρόνια θα συμμετάσχει και πάλι στην Ονειρούπολη για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων που θα απευθύνονται στα παιδιά των σχολείων.
Σε ότι αφορά τα προγράμματα που προαναφέρθηκαν, κάθε σχολική ομάδα έχει δικαίωμα αίτησης, σε ένα μόνο από αυτά και θα ικανοποιηθούν τουλάχιστον δέκα αιτήσεις. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων ξεπεράσει τις δέκα, θα γίνει επιλογή των σχολικών ομάδων με την διαδικασία της κλήρωσης.
Το ΚΠΕ Παρανεστίου έκανε γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τις μαθητικές ομάδες τους, παρακαλούνται να αποστείλουν αίτηση στον Υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων, μέχρι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019. Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να αποστείλουν στο ΚΠΕ Παρανεστίου τις αιτήσεις ως την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, με διαβιβαστικό από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκουν τα σχολεία. Αν ο αριθμός των αιτήσεων ξεπεράσει τον προγραμματισμό του Κέντρου μας, η επιλογή των σχολικών ομάδων θα γίνει με κλήρωση.
Στην ίδια περίοδο θα παρακολουθήσουν την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων του ΚΠΕ που σχετίζονται με την χλωρίδα και την πανίδα της παρανέστιας περιοχής και της Οροσειράς της Ροδόπης και σχολεία από την Ξάνθη. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που απευθύνεται σε σχολεία της Ξάνθης πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια με μεγάλη επιτυχία όπως εξήγησε ο κ. Καρυπίδης σημειώνοντας ότι τα παιδιά που παρακολουθούν αυτά τα προγράμματα κάθε χρόνο ανέρχονται σε περίπου 1200.
Η δεύτερη φάση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ξεκινά από τον Ιανουάριο και φθάνει μέχρι τον Ιούνιο. Απευθύνεται σε σχολεία από όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει προγράμματα με διανυκτερεύσεις που μπορεί να έχουν και τριήμερη διάρκεια. Η συμμετοχή σε αυτή την φάση των προγραμμάτων γίνεται μέσω εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτή την φάση των προγραμμάτων διεξάγονται και σεμινάρια που απευθύνονται, σε εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο σχολείο τους αλλά και σε κοινωνικές ομάδες και συλλόγους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here