Αργυρώ (Ηρώ) Κούνιου: «Να διορθώσουμε αυτά που μας ενοχλούν»

Συνέντευξη της κ.Ηρώς Κούνιου, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με την «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»

0
907

Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει αυτά τα χρόνια ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξε συνειδητά να αποτελέσει μέλος της ομάδας της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στα “Χ”. Η κ.Αργυρώ (Ηρώ) Κούνιου, οδοντίατρος και καταξιωμένη επιστήμονας στον χώρο της Υγείας αποφάσισε να είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να διεκδικήσει μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της Δράμας και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά από εκείνους και θα χαρούν να εκπροσωπήσουν τη Δράμα μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο στην Περιφέρεια. Αγαπά τον τόπο και θέλει να γίνει ακόμα καλύτερος, ακόμα πιο φιλόξενος, ακόμα πιο παραγωγικός για όσους τον επέλεξαν και για όσους θα τον επιλέξουν για να χτίσουν τις ζωές τους, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

κ.Κούνιου, είστε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την παράταξη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”. Είστε μια κατα­ξιωμένη επιστήμονας και για­τρός. Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να εμπλακείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση τού β’ βαθμού;
Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια χωρίς να σας εκπλήξω, η αγάπη για τον τόπο μας. Νομίζω ότι, όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά θέλουν να προσφέρουν στον τόπο που ζουν και εργάζο­νται, έχουν μια δίψα να αλλάξουν αυτά που εντοπίζουν και δυσχε­ραίνουν την καθημερινότητά τους. Υπάρχουν προβλήματα, ελλείψεις, δυσκολίες που είναι κομμάτι όσων βιώνουμε καθημερινά και θέλου­με, μέσα από την συμμετοχή μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι όσοι επιλέγουμε τον δρόμο της πολιτικής, να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να διαμορφώσουμε προς το καλύτερο, αυτά που μας ενοχλούν όλους.
Δραστηριοποιούμαι ως οδοντία­τρος, διατηρώ το πρότυπο ιδιωτικό ιατρείο μου στον τόπο καταγωγής μου, την Προσοτσάνη Δράμας. Όλα αυτά τα χρόνια έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ασθε­νείς μου, με τους περισσότερους πλέον διατηρώ φιλικές σχέσεις. Έχω μάθει να ακούω αυτά που τους προβληματίζουν, αυτά που τους ενοχλούν και με βρίσκουν στο μεγαλύτερο μέρος τους σύμφωνη.
Μαζί με τον σύζυγο μου και τις 3 κόρες μας, ταξιδεύουμε όλα αυτά τα χρόνια της κοινής μας πορείας, σε κάθε σημείο του νομού μας, κά­νουμε συχνές, μικρές εξορμήσεις για να μπορέσουν και τα παιδιά μας, από μικρή ακόμα ηλικία, αλλά και εμείς, να μάθουμε τον τόπο που ζούμε. Αυτές οι αναζητήσεις με έφεραν σε επαφή με ανθρώ­πους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και οι συζητήσεις που είχα μαζί τους, ήταν ένας ακόμα λόγος που αποφάσισα να συμ­μετέχω στην τοπική αυτοδιοίκηση και έθεσα υποψηφιότητα ως πε­ριφερειακή σύμβουλος. Θέλω να μεταφέρω αυτά που άκουσα και να προσπαθήσω, μέσα και από τον δικό μου προσωπικό αγώνα, να διεκδικήσω την εξεύρεση και την εφαρμογή λύσεων.
Είμαι μια μητέρα που αγωνιά για όλα τα παιδιά μας, θέλω να μπορέ­σουμε σαν τοπική κοινωνία να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επιλέ­ξουν να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο, να χρησιμοποιήσουν κάθε πολύτιμο εφόδιο που τους χάρισαν οι σπουδές τους για να γίνει η Δρά­μα, ένα καλύτερο μέρος για όλους. Θέλω τα παιδιά μας να μη νιώθουν ότι ο τόπος μας δεν τα χωράει, θέλω να νιώθουν, και να ισχύει, ότι τα αγκαλιάζει και χωράει τα όνειρα και τους στόχους τους.

Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα της τοπικής αυ­τοδιοίκησης μέχρι σήμερα είναι δυστυχώς μικρή παρά τις πολύ υψηλές δυνατότητες που έχουν όπως αποδείχθηκε στον τομέα αυτό. Το αποτέ­λεσμα είναι να μην αξιοποι­ούνται όσο θα έπρεπε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και πως μπορεί να αλ­λάξει;
Η συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, η αποδοχή τους από το σύνολο της κοινωνίας είναι όμως μικρότε­ρη της συμμετοχής. Εξακολουθεί ο χώρος της πολιτικής να είναι ανδροκρατούμενος, όχι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στις συμμετοχικές διαδικασίες από το γυναικείο φύλλο, αλλά γιατί ακό­μα και σήμερα αντιμετωπίζονται θα έλεγα καχύποπτα από μερίδα συμπολιτών μας. Δεν θα έπρεπε σαφέστατα, γιατί έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως μπορούμε να αντα­ποκριθούμε επάξια σε πολλούς και δύσκολους καθημερινούς ρόλους. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε ισότιμα σε θέσεις ευθύνης που μας ανατίθενται είτε σε επίπεδο κυβερνητικών σχηματι­σμών, είτε σε επίπεδο υψηλόβαθ­μων επιχειρηματικών θέσεων. Έχουμε κατακτήσει, με αγώ­νες πολυετείς, να διεκδικήσουμε πολλά αυτονόητα για τη ζωή μας που ήταν καταχωνιασμένα στο ντουλάπι μιας κοινωνίας έντονων φυλετικών ανισοτήτων και έχουμε ξεκινήσει να διεκδικούμε, πολλά περισσότερα σε θέματα ίσων ευκαιριών, ισότιμης ένταξης στο κοινωνικό γίγνεσθαι και φυσικά συμμετοχής στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Οι αλλαγές σηματοδοτούνται από τις αλλαγές των παλαιών, αναχρονιστικών, κακών νοοτρο­πιών που δεν συμβαδίζουν με το σύγχρονο σήμερα και σταδιακά μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να μας υπενθυμίζουν πως τα αγαθά κόποις κτώνται. Νομίζω πως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει λόγος και χώρος για να απαντάμε σ’ αυτές τις ερωτήσεις, γιατί οι απαιτήσεις και οι συνθήκες που δημιουργούνται θα έχουν ήδη δώσει αυτές τις απαντήσεις.

Αν κάνατε ένα μικρό απολογι­σμό του έργου της διοίκησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα στεκόσασταν περισσότε­ρο; Τι πιστεύετε ότι κέρδισε η Δράμα;
Η Δράμα, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονί­ας και Θράκης, κέρδισε καταρχάς έναν πολύ έντιμο, εργατικό και συ­νεπή Περιφερειάρχη, που μαζί με το επιτελείο των άξιων συνεργα­τών του κατάφεραν να δημιουργή­σουν μια πολύ δυνατή ομάδα που εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά για κάθε σημείο της Περιφέρειας. Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει αυτά τα χρόνια ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα συ­νειδητά να αποτελέσω μέλος της ομάδας της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης». Έγιναν έργα σημαντικά, όπως για παράδειγμα σε θέματα κοινω­νικής πολιτικής, υγείας, παιδείας, επιχειρηματικότητας, τουρισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος, υπο­δομών, ανάπτυξης του πρωτογε­νούς τομέα. Ειδικά σε θέματα κοινωνικής πο­λιτικής το έργο που υλοποιήθηκε είναι πολύ σημαντικό, αποτελεί κε­ντρικό άξονα του σχεδιασμού της παράταξης μας και ανταποκρίθηκε με το μέγιστο δυνατό τρόπο στις υφιστάμενες ανάγκες. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίστη­καν με σεβασμό και υπευθυνότητα, για να μπορέσουν σιγά σιγά να εν­σωματωθούν ισότιμα στον κοινω­νικό ιστό, να αρθούν οι συνθήκες αποκλεισμού και να αρχίσουμε να δημιουργούμε κοινωνίες που μας κάνουν περήφανους και χαρούμε­νους όλους. Ενδεικτικά σας αναφέ­ρω ότι, δόθηκαν 2,4 εκ. ευρώ για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβί­ωσης σε Δράμα και Κομοτηνή, 3,1 εκ. ευρώ για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου.
Στον πολύπαθο χώρο της υγεί­ας, στον οποίο ανήκω οργανικά, όσον αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Δράμας δόθηκαν 9,3 εκ. ευρώ και επιπλέον 4 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του, 344.000 € για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου, ενώ ενισχύθηκαν τα Κέ­ντρα Υγείας από την κατανομή των 4,2 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια, κα­θώς και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε Δράμα και Δοξάτο, από την κατανομή των 4 εκ. ευρώ που διατέθηκαν συνολικά στην Περιφέ­ρεια. Για την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στη Δράμα, δόθηκαν 2,9 εκ. ευρώ.
Η βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, η βελτίωση σχολικών υποδομών, η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα σε όλη την επικράτεια του νομού Δρά­μας, είναι ένα στοίχημα που έχει κερδηθεί και είναι καθημερινά στις προτεραιότητες διαχείρισης.
Το έργο που έχει σχεδιαστεί για την επόμενη τετραετία, είναι ένα έργο κοστολογημένο, απόλυτα εναρμονισμένο στις ανάγκες του νομού μας και είναι κριτήριο συνει­δητής επιλογής της παράταξής μας από τους ψηφοφόρους.

Η καλή σχέση του Χρήστου Μέτιου με το κυβερνητικό επι­τελείο και τον πρωθυπουργό, θεωρείτε ότι μπορεί να συμ­βάλει θετικά στην επίτευξη των στόχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
Η στήριξη της υποψηφιότητας του Περιφερειάρχη μας Χρήστου Μέτιου, από τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι αναγνώριση και της ισχυρής του προσωπικότητας, αλλά και της αξιόλογης αποτελε­σματικής πολιτικής που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια τιμώντας την εμπιστοσύνη που του έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες. Έχει αναπτύξει συνεργασίες που μόνο θετικά θα αποφέρουν στην Περι­φέρεια Α.Μ.Θ και κατ’ επέκταση στον νομό Δράμας και διαύλους επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία που δίνουν μια πιο άμεση επαφή με τους αρμόδιους φορείς και μια πιο γρήγορη μεταφορά των καίριων ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής μας σ’ αυτούς. Οπότε ναι, η πολύ καλή επαφή του Χρήστου Μέτιου με τον Πρω­θυπουργό και το επιτελείο των συ­νεργατών του μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και για την επόμενη μετεκλογική περίοδο.

Τι στόχους θα θέλατε να δείτε να υλοποιούνται στην επόμενη περίοδο και πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε και προσωπικά στην επίτευξή τους εφόσον εκλεγείτε;
Θέλω να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι του προγράμματός μας γιατί ο κάθε ένας αντιπροσωπεύει τη λύση των προβλημάτων της περιοχής μας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Επει­δή, όπως σας ανέφερα, οργανικά ανήκω στον χώρο της υγείας, θα ήθελα, και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και εγώ για να διαμορφωθεί, ένα καλύτερα οργα­νωμένο σύστημα υγείας στον τόπο μας, που θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και περήφανοι. Νομίζω αξίζει σε όλους μας να έχουμε άρτια διαμορφωμένους και στελε­χωμένους χώρους υγείας.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες λίγο πριν τις περιφε­ρειακές εκλογές;
Θέλω να ξέρουν πως ο στόχος μου είναι να διεκδικήσω μαζί τους ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι μια από εκείνους και θα χαρώ να τους εκπροσωπήσω μέσα από ένα νέο θεσμικό ρόλο. Αγαπάω τον τόπο μας και θέλω να γίνει ακόμα καλύτερος, ακόμα πιο φιλόξενος, ακόμα πιο παραγωγικός για όσους τον επέλεξαν και για όσους θα τον επιλέξουν για να χτίσουν τη ζωή τους.

Σας ευχαριστούμε για την πα­ραχώρηση της συνέντευξης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας
Εγώ σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!