Ας συντηρηθεί πριν καταρρεύσει

0
1849

– Εύλογες οι ανησυχίες για την τύχη της δημοτικής καπναποθήκης στην οδό Περδίκα
– Παρά τις υποσχέσεις δεν εντάχθηκε σε κανένα πρόγραμμα για την αξιοποίησή της
– Μιλά στα «Χ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project”, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης


 

Εύλογη ανησυχία υπάρχει για την τύχη της παλιάς δημοτικής καπναποθήκης στην οδό Περδίκα, καθώς οι μέχρι σήμερα ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ανάδειξή της, φαίνεται πως χάθηκαν αφού αφενός δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αφετέρου η προσπάθεια για τη λειτουργία της σχολής κινηματογράφου που αρχικά περιλάμβανε και τον χώρο της παλιάς καπναποθήκης φαίνεται ότι προχωρά ανεξάρτητα από την προοπτική αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.
Δικαιολογημένα, η συζήτηση που αναπτύσσεται πλέον ολοένα και περισσότερο είναι ότι τουλάχιστον ο χώρος θα μπορούσε να συντηρηθεί μέχρι να υπάρξει κάποια χρηματοδοτική δυνατότητα για την αξιοποίησή του. Κι αυτό γιατί, όσο οι δεκαετίες περνούν και ο χώρος δεν χρησιμοποιείται υπάρχει πάντοτε ο φόβος να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα προβλήματα. Άλλωστε είναι πρόσφατο και το παράδειγμα των παλιών καπναποθηκών στο κέντρο της Ξάνθης, στις οποίες ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή τους.
Για το θέμα αυτό μίλησε τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project για τη Δράμα” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και ανέφερε ότι ο κίνδυνος για όλους αυτούς τους χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί είναι πάντοτε υπαρκτός. «Εμείς είχαμε κάνει μια πρόταση για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έτρεχε και αφορούσε την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί η καπναποθήκη προκειμένου να γίνουν τουλάχιστον κάποιες εργασίες. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τότε ένα ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι το ποσό αυτό δεν αρκεί για να γίνουν αυτά που θέλουμε και είναι δώρον άδωρο να ενταχθούμε σε αυτό πρόγραμμα καθώς περιμένουμε την ένταξη της καπναποθήκης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την εξασφάλιση 15 εκατ. ευρώ περίπου» δήλωσε.
Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης η ένταξη αυτή, στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» δεν έγινε ποτέ, «Εμείς τότε είχαμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στο πρόγραμμα γιατί απλά επρόκειτο μόνο για μια υπόσχεση ένταξης και ήμασταν ήδη στο τελευταίο μέτρο που θα έτρεχε. Δεν έχει τρέξει τίποτε από αυτά. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί η καπναποθήκη στο πρόγραμμα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας και να εξασφαλιστούν περίπου 2 εκατ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να διορθωθεί έστω ένα κομμάτι της. Πρέπει επιτέλους να το πάρουμε απόφαση ότι αυτό το κτήριο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις οποίες έχουμε συζητήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν το πάρουμε απόφαση είναι σίγουρο ότι θα μένει αναξιοποίητο. Υπήρξε πολύ συζήτηση για την εγκατάσταση της σχολής κινηματογράφου σε αυτό τον χώρο. Αλλά για ποια σχολή κινηματογράφου μιλάμε; Έχουμε μια σειρά υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα τις οποίες προώθησε η Δημοτική Αρχή για να δείξει ότι κάνει κάτι. Την ίδια τακτική ακολουθεί και τώρα. Μόνο υποσχέσεις και μελέτες, τις οποίες χρηματοδοτούν και συντάσσουν άλλοι για να πανηγυρίζουν αυτοί».
Υπενθυμίζεται ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου 2017, ο επικεφαλής του “Project για τη Δράμα” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης πρότεινε να καταθέσει ο δήμος Δράμας πρόταση χρηματοδότησης στο εν λόγω πρόγραμμα για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα. Η απάντηση που έλαβε από τη Δημοτική Αρχή ήταν ότι υπολογίζουν πως το κόστος για να καταστεί η Καπναποθήκη λειτουργική είναι περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ και ότι δεν θα καταθέσουν πρόταση γιατί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έφτανε για μελέτες και κατασκευή, κατά μέγιστο, στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τέσσερις μήνες μετά από την πρόταση του Project εξαγγέλθηκε από τον Δήμο Δράμας η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με σχέδιο να στεγαστεί στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκα, όταν αυτή θα είναι έτοιμη. Ειπώθηκε μάλιστα ότι γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου δεν επιτεύχθηκε.
Συμπερασματικά, μέχρι να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης που αγοράστηκε από τον Δήμο Δράμας, επί δημαρχίας Μαργαρίτη Τζίμα, θα μπορούσε να γίνει κάποια συντήρηση στον χώρο, για να αποφευχθούν, ανεπανόρθωτες ίσως ζημιές, εξαιτίας του χρόνου. Το θέμα αυτό θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει τον Δήμο Δράμας, αφού πρόκειται για ένα κομμάτι δημοτικής περιουσίας με ανυπολόγιστη ιστορική αξία για την πόλη της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ