– 2,9 εκατ. ευρώ τα ανεκτέλεστα έργα του Δήμου Δράμας που αφορούν την Κοινότητα Δράμας από το 2018
– Τα προβλήματα στον ασφαλτοτάπητα από τα συνεχή έργα δεν έχουν τελειωμό
– «Είμαι απογοητευμένη από τον τρόπο που διοικείται αυτή η πόλη» λέει η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας στα «Χ»
Τελειωμό δεν έχουν τα τεχνικά έργα που γίνονται στο οδικό δίκτυο του αστικού ιστού τής Δράμας, εδώ και ένα χρόνο περίπου. Από τη μια πλευρά τα έργα της ΔΕΥΑΔ και η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών και από την άλλη πλευρά τα έργα του νέου δικτύου φυσικού αερίου που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. Πρόκειται για έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση τής ποιότητας ζωής και τη συντήρηση των υποδομών, ωστόσο από την εκτέλεσή τους υπάρχουν και αναπόφευκτα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως στον ασφαλτοτάπητα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, κα Εύη Αθανασιάδου, αναφέρει ότι οι φορείς που εκτελούν εργασίες στο οδικό δίκτυο υπογράφουν συμβάσεις με τον Δήμο Δράμας και εξηγεί: «Είναι ευθύνη του εργολάβου να αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλούνται από τις εργασίες, όμως ο δήμος έχει και επιβλέποντες μηχανικούς που θα πρέπει να ελέγχουν αν ο εκάστοτε εργολάβος κάνει σωστά τη δουλειά του. Υπάρχουν ρήτρες και όροι που αναγκάζουν τους εργολάβους να αποκαταστήσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται με δικά τους έξοδα».
Η Κοινότητα Δράμας, τόσο στα προηγούμενα έτη όσο και εντός του 2022 έχει προγραμματίσει σειρά έργων οδοποιίας προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του ασφαλτοτάπητα εντός των διοικητικών της ορίων, αφού πολλά έργα που υποτίθεται ότι αποκαθιστούν τις ζημιές από τις τεχνικές παρεμβάσεις, εμφανίζουν μπαλώματα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου εντός της πόλης να παρουσιάζει μια χωρίς υπερβολή τριτοκοσμική εικόνα.
Σε ό,τι αφορά την οδοποιία του 2019 και του 2020, τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας Δράμας έλαβαν υπ’ όψη όλα αυτά τα προβλήματα και ενέταξαν τα υψηλότερα δυνατά κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Για το 2019 και το 2020 διατέθηκαν περίπου 580.000 ευρώ ωστόσο όπως παρατηρεί η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, δεν προχώρησαν τα αντίστοιχα έργα. «Τα μόνα κομμάτια που προχώρησαν στην οδοποιία ήταν ένα αγροτικός δρόμος της Νέας Αμισού, που ήταν σε άθλια κατάσταση, παρά την αυξημένη κίνηση. Το επόμενο έργο ήταν στην οδό Ολύμπου. Επίσης ξεκίνησε το έργο των διαβάσεων, το οποίο όμως σταμάτησε. Αυτό συνέβη γιατί οι διαβάσεις σε πολλά σημεία άρχισαν να ξεφλουδίζονται μέσα σε δέκα ημέρες. Όπως μου είπε τις προηγούμενες ημέρες ο εργολάβος, θα αναλάβει την προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιούνται για τις διαβάσεις μια νέα εταιρεία, γιατί με το παλιό υλικό υπήρχε πρόβλημα. Οπότε πάει πίσω και το έργο των διαβάσεων. Όπως πάει πίσω και το έργο των ισόπεδων διαβάσεων στις σιδηροδρομικές γραμμές στον Άγιο Κωνσταντίνο και τη ΔΕΗ. Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών λέει ότι έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον ΟΣΕ. Όμως τα χρήματα για τα έργα αυτά τα εντάξαμε εδώ και δυο χρόνια. Δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν με τον ΟΣΕ εδώ και δυο χρόνια; τα μέλη της Κοινότητας Δράμας επισκεφθήκαμε διάφορα σημεία της πόλης φωτογραφίζοντας πολλά σημεία με προβλήματα και λακκούβες. Τα στείλαμε στην Τεχνική Υπηρεσία για να διευκολυνθούν. Δεν είδα προσωπικά κανένα από αυτά τα σημεία να αποκαθίσταται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινότητα Δράμας, συνέταξε ήδη και το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων του Τεχνικού Προγράμματος της για το 2022 με συνολικό ύψος 630.820 ευρώ. Το νέο τεχνικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μελών της Κοινότητας Δράμας που έχουν άριστη συνεργασία, ανεξάρτητα από την παράταξη που προέρχονται, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κα Εύη Αθανασιάδου. Η ίδια τόνισε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας Δράμας για το 2022, εντάχθηκε το ποσό της τάξης των 160.000 ευρώ για έργα οδοποιίας και 86.000 ευρώ για αποκατάσταση των φθορών στο οδόστρωμα. «Το ποσό αυτό μπήκε γιατί έπρεπε να ενισχυθούν και άλλα έργα στο πρόγραμμα του 2022. Δηλαδή η διαμόρφωση της αυλής του Ειδικού Σχολείου, η ανακατασκευή στέγης του παλαιού κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Ν. Αμισού, η κατασκευή παιδικής χαράς στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών Μαυροβάτου, η μελέτη για την κατασκευή καταφύγιου ζώων συντροφιάς, η ανακατασκευή υποδομών μαρμάρινης βάσης του σιντριβανιού στο Άγαλμα της Νίκης, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίου για την ανάπλαση των πλατειών Αρκαδικού και Στενημάχου (μεταξύ των οδών Μαραθωνομάχων, Πύργου, Αγαθουπόλεως και Βάρνης), η κατασκευή βοηθητικού γηπέδου μικρών διαστάσεων εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου Ακρίτα Ν. Κρώμνης, η κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, η διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στη βρύση “Τσοπάνκα” της Νέας Κρώμνης, η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού στην περιοχή Ταξιάρχες (αυλή παλαιού σχολείου), οι φθορές οδοστρωμάτων και η οδοποιία, οι μετατοπίσεις ηλεκτροφωτισμού και οι επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν και συνεχιζόμενα (ανεκτέλεστα) έργα από το 2018 ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία η Κοινότητα Δράμα περιμένει να εκτελεστούν από τον Δήμο Δράμας. Σε ό,τι αφορά τα ανεκτέλεστα έργα, η κα Αθανασιάδου δηλώνει ότι το ύψος των έργων που δεν εκτελέστηκαν είναι πολύ μεγάλο και συμπληρώνει «Είμαι απογοητευμένη από τον τρόπο που διοικείται αυτή η πόλη. Ναι, υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά δεν μπορεί αυτή η γραφειοκρατία να γίνει η σημαία της απραξίας μας».