Ατέρμονη αναμονή για τις παλιές οφειλές

0
1652

– Νέος γύρος για τις παλιές οφειλές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προς τους επαγγελματίες
– Μιλούν στα «Χ» για το θέμα οι κ.κ. Χρ. Μαμσάκος, Μ. Μλεκάνης και Αλ. Τσιαμπούσης

Θα επανέλθει εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα των παλιών οφειλών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, σύμφωνα με όσα είπε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του, την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δράμας κ. Δ. Δαλακάκης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι παλιές οφειλές απασχολούν τον Δήμο Δράμας για πολλά χρόνια και υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στην τελική έκθεση εκκαθάρισης της παλιάς επιχείρησης του Φεστιβάλ, που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δύο χρόνια αλλά δεν εγκρίθηκε από το σώμα. Πρόσθεσε επίσης ότι, στο τέλος του προηγούμενου έτους ο Δήμος Δράμας ανέπτυξε επιστολογραφία με τους εκκαθαριστές, με στόχο να ξαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να αποφασίσει επί της τελικής έκθεσης εκκαθάρισης. Διευκρίνισε ότι ζητήθηκε από τους εκκαθαριστές να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παράσχουν διευκρινίσεις για την εκκαθάριση, αλλά οι εκκαθαριστές με επιτολή τους αρνήθηκαν. Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δράμας έλαβε την τελική έκθεση τελικής εκκαθάρισης, και από μία γενική επισκόπησή της διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Για παράδειγμα, είπε ότι πολλά ποσά τείνουν να παραγραφούν χωρίς να αναφέρουν τον χρόνο έκδοσης τιμολογίων, ώστε να υπολογίσει κάποιος με ασφάλεια την πενταετία. Αυτά και άλλα ζητήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη συζήτηση της τελικής έκθεσης εκκαθάρισης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε. Για τον λόγο αυτό, η τελική εκκαθάριση επρόκειτο να αποσταλεί στους δημοτικούς συμβούλους αυτές τις ημέρες προκειμένου να λάβουν γνώση των όσων περιλαμβάνει, με σκοπό να ακολουθήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκρισή της από το σώμα.
Είμαστε μπροστά, σε έναν ακόμα γύρο της πολυσυζητημένης ιστορίας των παλιών οφειλών του Φεστιβάλ που αφορά στην απόδοση σημαντικών ποσών σε επαγγελματίες που εργάστηκαν για αυτό και η πληρωμή τους εκκρεμεί για περίπου μια δεκαετία, αν όχι περισσότερο.

Δήμαρχος Δράμας, Χρ. Μαμσάκος: «Προσπαθώ να βρεθεί η νομική φόρμουλα, ώστε να λυθεί το θέμα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται τα χρήματά τους»
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το θέμα της εξυπηρέτησης των παλιών οφειλών, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε: «Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των παλιών οφειλών του φεστιβάλ, γιατί οι άνθρωποι δούλεψαν αυτά που διεκδικούν και υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνουν. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να λυθεί αυτό το θέμα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας σε πολύ δύσκολους καιρούς. Τα θέματα είναι διαδικαστικά και νομικά και πρέπει να τα επιλύσουμε για να προχωρήσουμε. Από την άλλη όμως πλευρά, είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Η υπόθεση αυτή κρατά πολλά χρόνια. Το λέω αυτό, γιατί κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν όλο το βάρος στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Αυτά είναι δεδουλευμένα πολύ παλαιότερων χρόνων. Προσπαθώ να βρεθεί η νομική φόρμουλα, ώστε να λυθεί το θέμα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται τα χρήματά τους».

Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Μλεκάνης: «Είναι 100% λάθος να μην πληρώνουν αυτούς οι οποίοι κάνουν κατασχέσεις σε λογαριασμούς και να τους ξαναγυρνάνε σε δίκες, γιατί ο Δήμος είναι καθολικός διάδοχος του φεστιβάλ. Αυτός θα πληρώσει».
Για το ίδιο θέμα και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης επεσήμανε στα «Χ»: «Είναι καιροσκοπισμός 100%. Δηλαδή έβαλαν το θέμα στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να υπάρξει στην ουσία μία νέα αναβολή. Για να κερδίσουν χρόνο και να πουν ότι κάναμε αυτή την ανακοίνωση και προχωρούμε παραπέρα… όταν. Είναι 100% λάθος να μην πληρώνουν αυτούς οι οποίοι κάνουν κατασχέσεις σε λογαριασμούς και να τους ξαναγυρνάνε σε δίκες, γιατί ο Δήμος είναι καθολικός διάδοχος του φεστιβάλ. Αυτός θα πληρώσει. Κανένας άλλος δεν μπορεί να πληρώσει. Εμείς προτείνουμε να πληρωθούν όλες οι οφειλές. […] Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη τους είναι μεγάλη, μετά και από εκείνο το φιάσκο με τον κ. Σολάκη (πριν από δυο χρόνια), που ούτε ο ίδιος ψήφισε την εισήγηση για την εκκαθάριση. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιώνεται κάποιος στα δικαστήρια για κατάσχεση σε λογαριασμό του δήμου και ο δήμος να μην τον πληρώνει. Επικαλούνται ότι θα κινδυνέψουν κάποιοι εάν ληφθούν αποφάσεις που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες να πληρωθούν. Όταν οι οφειλές είναι αναγνωρισμένες από παντού, δεν κινδυνεύει κανείς από τίποτα. Όσον αφορά τους άλλους επαγγελματίες που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, δεν γίνεται να πληρωθούν αν πρώτα δεν γίνει αποδοχή της εκκαθάρισης».

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η εκκαθάριση όπως ήταν το 2018 και να την ψηφίσουμε, ανεξαρτήτως ελλείψεων».
Σχετικά με την εξέλιξη που έχει το θέμα των παλιών οφειλών του φεστιβάλ, μιλώντας στα «Χ» ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Δαλακάκης είπε ότι θα φέρουν το θέμα των παλιών οφειλών του φεστιβάλ ως θέμα, και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα, με την επισήμανση ότι υπήρχαν ελλείψεις στην έκθεση των εκκαθαριστών. Δηλαδή στα τέλη του 2018 που μας είχαν φέρει για πρώτη φορά την έκθεση των εκκαθαριστών δεν το είχαν δει; Ποιος εντόπισε τώρα τις ελλείψεις; Ο κ. Δαλακάκης; Το συζήτησε το θέμα με τον κ. Σολάκη, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου και ήταν εισηγητής του θέματος το 2018; Δεν γνώριζα ότι θα έρθει αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα πέρα από αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα φέρουν το θέμα και πάλι, ειδάλλως είχαμε την πρόθεση να φέρουμε εμείς την εκκαθάριση του 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο (με ό,τι προβλήματα υπήρχαν) και να τη θέσουμε εμείς προς ψηφοφορία. Παρότι αυτή δεν είναι η θέση μας, πρακτικά δεν μπορούμε να εισαγάγουμε θέματα με εισήγηση τεχνικού χαρακτήρα που, αν μη τι άλλο, πρέπει να την υπογράφει κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας. Σχετικά με όσα ανακοίνωσε ο Γ.Γ. του Δήμου θέλω να πω ότι πήραν ουσιαστικά παράταση άλλον έναν μήνα. Εμείς ζητήσαμε να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα. Πότε δηλαδή θα γίνει η συζήτηση, σε μία εβδομάδα, σε έναν μήνα; Δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση. Περιμένουμε, λοιπόν, να μας φωνάξουν, να δούμε ποιες είναι αυτές οι ελλείψεις στην έκθεση εκκαθάρισης και αν αυτές μπορούν να υπερπηδηθούν. Άποψή μου είναι ότι έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η εκκαθάριση όπως ήταν το 2018 και να την ψηφίσουμε, ανεξαρτήτως ελλείψεων. Αν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις της εκκαθάρισης, να δούμε αν δημιουργούν θέμα νομιμότητας. Σε περίπτωση που δεν δημιουργούν θέμα νομιμότητας και με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκ νέου εκκαθάριση, να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η τελική έκθεση των εκκαθαριστών και να ψηφιστεί, χωρίς να ορίζεται τι θα πληρωθεί και τι όχι από αυτά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ