Αθηνά Κουκόγια: «Ο πολίτης να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον απογοητεύσουμε»

Συνέντευξη της Αθηνάς Κουκόγια, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

0
979

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στο προηγούμενο χρονικό διάστημα πολιτεύθηκε με συνέπεια και μαχητικότητα. Ανέδειξε τις πελατειακές πολιτικές της Διοίκησης Μέτιου και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση τών προβλημάτων, σημειώνει σε συνέντευξή της στα “Χ” η κ.Αθηνά Κουκόγια υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την ίδια παράταξη. Επισημαίνει επίσης ότι η λεγόμενη πρόταση Κατσιμίγα για τη σιδηροδρομική Εγνατία είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα, για να συμπληρώσει ότι την ώρα που εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν έμμισθες θέσεις και στήριζαν τη Διοίκηση Μέτιου, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία έδινε μάχες απέναντι σε ανήθικες πρακτικές και λάθος επιλογές. Όπως υπογραμμίζει επίσης: «Το ήθος και η ποιότητα των μελών του ψηφοδελτίου μας είναι μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους ο πολίτης μπορεί να μάς ψηφίσει. Και να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον διαψεύσουμε».

κ.Κουκόγια, είστε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος για το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και με υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Στέργιο Ηλιόπουλο. Υπάρχουν διαφορε­τικά δεδομένα για την παράταξή σας σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με το 2019;
Κατ’ αρχάς σάς ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Θεωρώ ότι τα δεδο­μένα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Περιφερειακές Εκλογές έγιναν τον Μάιο 2019 σε εντελώς διαφορετικό πολι­τικό πλαίσιο, με άλλο εκλογικό σύστημα και με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα, βαθύ γνώστη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκη­σης. Οι τωρινές εκλογές γίνονται μετά την μεγάλη νίκη της ΝΔ, που επιβεβαίωσαν την πολιτική της κυριαρχία, γεγονός που υποβαθ­μίζει τη σημασία της Περιφέρειας, το εκλογικό σύστημα είναι, ας μού επιτραπεί η έκφραση “ενισχυ­μένη αναλογική” και έχουμε, ως Παράταξη, νέο επικεφαλής, τον Στέργιο Ηλιόπουλο, έναν άνθρω­πο της αυτοδιοίκησης, εκλεγμένο επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Δράμας, συνδικαλιστή, εκπρόσω­πο των εργαζομένων στην Πε­ριφέρεια και, βεβαίως, Δραμινό. Επομένως, στο γενικότερο αρνη­τικό πλαίσιο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εμείς αντιτάσσου­με ένα ψηφοδέλτιο διεκδίκησης με νέο επικεφαλής αλλά εξ ίσου με τον Κ. Κατσιμίγα, γνώστη της Αυτοδιοίκησης.

Στην ΠΑΜΘ διεκδικούν και σε αυτές τις εκλογές την διοίκηση, δυο μεγάλες παρατάξεις που προέρχονται κυρίως από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πως σκοπεύει να πείσει περισ­σότερους πολίτες να την επιλέ­ξουν αυτή τη φορά και να αυξή­σει τη δύναμή της η «Ανεξάρτη­τη Ενωτική Πρωτοβουλία»;
Η παρουσία της Ν.Δ στην περι­οχή της Αν Μακεδονίας και Θρά­κης είναι ισχυρή. Στη δε Δράμα ισχυρότατη. Οι δύο συνδυασμοί ουσιαστικά εξυπηρετούν το ίδιο πολιτικό σχέδιο, αυτό της συντη­ρητικής παράταξης, που θέλει την Περιφέρεια «μακρύ χέρι» του Κράτους και «ιμάντα εκτέλεσης» κυβερνητικών αποφάσεων. Η διαφωνία μας με τους φιλοκυ­βερνητικούς συνδυασμούς είναι πρωτίστως πολιτική, δηλ. διαφω­νούμε στο μοντέλο Περιφέρειας που εξαγγέλλουν αλλά η κριτική μας επεκτείνεται και την διαχει­ριστική τους ανεπάρκεια. Μια ολόκληρη θητεία ολοκληρώθηκε και η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει να επιδείξει ένα έργο πνοής. Προσέξτε, δε μιλώ για έργα διαχείρισης της τρέχουσας πραγματικότητας (π.χ. κόμβος Ξηροποτάμου) αλλά έργα εμβλη­ματικά που αλλάζουν τον χάρτη της Περιοχής μας. Αν και η πλημ­μελής λειτουργία του χιονοδρο­μικού κέντρου του Φαλακρού, το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει φέτος, αναδεικνύει και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Διοίκησης Μέτιου.

Πως αξιολογείτε το έργο τής δι­οίκησης του κ. Χρήστου Μέτιου στη διάρκεια της αυτοδιοικητι­κής περιόδου που ολοκληρώ­νεται;
Για το έργο της διοίκησης Μέτιου μιλούν οι αριθμοί αλλά και η αίσθηση των συμπολιτών μας. Η Περιφέρειά μας, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, παραμένει μία από τις φτωχότε­ρες της Ελλάδας και της Ευρώ­πης. Η εύκολη απάντηση είναι να επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στην κεντρική Διοίκηση, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στα μνημόνια κ.λ.π. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν αλλά δεν εξη­γούν την κατάστασή μας. Πόσο επιχειρήσαμε οργανωμένα, με σχέδιο και επιμονή να αναδείξου­με τα συγκριτικά μας πλεονεκτή­ματα και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον είτε επενδυτών είτε της ίδιας της Πολιτείας. Η Περιφέ­ρεια έζησε την οδυνηρή εμπειρία των πυρκαγιών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Η Δαδιά καιγόταν επί 17 ημέρες. Και ο κ. Μέτιος ουσιαστικά ήταν απών. Αλλά και τώρα μετά την πυρκαγιά και τις τραγικές συνέπειες δεν ακούμε κάποια οργανωμένη παρέμβαση για να αντιμετωπισθεί το τεράστιο θέμα. Ο κ. Μέτιος συνεχίζει να είναι απών. Κάντε μια αναδρομή στο 2019, σάς θυμίζω τι έλεγε ο κ. Μέτιος ειδικά για τη Δράμα. Ανατολική είσοδος της πόλης, ανισόπεδος κόμβος στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, σύνδε­ση Δράμας-Καβάλας με σύγχρο­νο δρόμο. Απ’ όλα αυτά μόνον το τελευταίο έργο υποτίθεται πως ξεκίνησε κι αυτό έγινε για να απο­τελέσει “ντεκόρ” στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας. Επικοινωνία πάνω απ΄όλα, πάνω δηλ. και από την Κοινωνία.

Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πως σκοπεύετε να κινηθείτε για την επίλυσή τους, τόσο η παράταξή σας όσο και εσείς προσωπικά;
Ξεκινάμε από τον Πρωτογε­νή Τομέα, που είναι η βάση για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Περιοχή μας. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε εξαιρετικής ποιό­τητας προϊόντα χωρίς αυξημένο κόστος παραγωγής. Απαιτείται πλήρης αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, είτε επιφανειακά ύδα­τα είναι αυτά είτε όχι. Οι μελέτες υπάρχουν για τα απαιτούμενα φράγματα και τους ταμιευτήρες υδάτων της περιοχής μας. Κανέ­να τέτοιο έργο δεν υλοποιήθηκε. Η αντικτάσταση των φθαρμένων δικτύων είναι απαραίτητη για τη μείωση των απωλειών, σε μια εποχή μάλιστα που το νερό είναι υπερπολύτιμο. Καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, κτηνοτρόφων κ.λ.π. Προώθηση & ενίσχυση των συνεταιριστικών δράσεων. Και φυσικά ανάδειξη των δυνατοτήτων της αλιείας, οστρακοκαλλιέργειας για να μην ξεχνάμε ότι ο θαλάσσιος πλού­τος δεν εξαντλείται μόνον στον Τουρισμό.
  Στον δευτερογενή τομέα θα εφαρμόσουμε πολιτικές τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των υφι­στάμενων παραγωγικών μονά­δων, και παράλληλα θα αναζητή­σουμε δυνατότητες επανάχρησης όλου του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος των βιομηχανιών που έκλεισαν. Επίσης, θα επανα­προσδιορίσουμε νέα παραγωγικά μοντέλα προσαρμοσμένα στη γε­ωπολιτική μας πραγματικότητα.
  Τέλος, ο τριτογενής τομέας λόγω του μεγάλου πλεονεκτήμα­τος της Περιφέρειας, της διασυνοριακότητας, μπορεί να εξελι­χθεί και να συμπαρασύρει τους άλλους δύο τομείς. Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την «α­τμομηχανή» αυτής της προσπά­θειας. Η Περιφέρειά μας είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Εκτός από τη διασυνοριακότητα, διαθέτει ορεινό όγκο, το περίφημο δάσος του Καρά Ντερέ, το χιονο­δρομικό κέντρο του Φαλακρού, εκτεταμένες παραλίες, δύο πα­νέμορφα νησιά, δηλαδή όλα όσα συναποτελούν την Ελλάδα. Τα πλεονεκτήματά μας είναι εδώ και περιμένουν να τα αναδείξουμε. Σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτι­κή Πρωτοβουλία» και φυσικά θα δράσουμε συλλογικά, ομαδικά χωρίς ατομικές ατζέντες ή προ­σωπικές επιλογές.

Σε ποιο μέρος του «κάδρου» της ΠΑΜΘ βλέπετε σήμερα τη Δράμα; Πιστεύετε ότι έχουν γί­νει βήματα για να ξεπεραστούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότη­τες;
Όπως σάς ανέφερα προηγου­μένως, η Περιφέρεια διαθέτει σωρεία πλεονεκτημάτων. Είμα­στε μια περιοχή προικισμένη από τη Φύση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, επεξεργασμένο και κυρίως μελε­τημένο σχέδιο για τη συνολική ανάπτυξή της. Επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθηθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Έγιναν αναπτυξιακά συνέδρια σε κάθε Περιφέρεια, όπου οι επί μέρους φορείς ανέπτυξαν τις προτάσεις τους και όλες αυτές, μέσω της Κεντρικής Κυβέρνησης, αποτυπώθηκαν σε ενιαίο πρό­γραμμα για όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Δυστυχώς με την αλλαγή Κυβέρνησης το 2019 όλη αυτή η προσπάθεια έμεινε στα αζήτητα. Αποτέλεσμα είναι ότι ακριβώς λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού η Δράμα να υστερεί ουσιαστικά σε σειρά τομέων. Το γεγονός π.χ. ότι η πόλη μας εξαιρείται από τη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αποσπασματικής προσέγγισης.

Για ποιους κυρίως λόγους πι­στεύετε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν σε αυτές τις περιφε­ρειακές εκλογές την «Ανεξάρτη­τη Ενωτική Πρωτοβουλία»; Τι μήνυμα θα τους στέλνατε;
Η παράταξή μας στο προη­γούμενο χρονικό διάστημα πολι­τεύθηκε με συνέπεια και μαχητι­κότητα. Ανέδειξε τις πελατειακές πολιτικές της Διοίκησης Μέτιου και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η λεγόμενη πρόταση Κατσιμίγα για τη σιδηροδρομική Εγνατία εί­ναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Την ώρα που εκλεγμένοι σύμβου­λοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν έμμισθες θέσεις και στήριζαν τη Διοίκηση Μέτιου η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλί­α έδινε μάχες απέναντι σε ανήθι­κες πρακτικές και λάθος επιλογές. Άρα η συνέπεια λόγων και έργων, οι προτάσεις που αποβλέπουν σε μια εντελώς διαφορετική λει­τουργία της Περιφέρειας, το ήθος και η ποιότητα στα μέλη του ψη­φοδελτίου μας είναι μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους ο Πολίτης μπορεί να μάς ψηφίσει. Και να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον απογοητεύσουμε.

Σας ευχαριστούμε για την πα­ραχώρηση της συνέντευξης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας
Εγώ σάς ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!