Αξιέπαινη δράση στο Νευροκόπι από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εξετάσθηκαν δωρεάν δεκάδες περιστατικά το Σάββατο 8 Ιουνίου

0
1822

Το Κ. Νευροκόπι επισκέφθηκαν το Σάββατο 8 Ιουνίου οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ, πραγματοποίησαν δωρεάν εξετάσεις μεταβαίνοντας στο Κέντρο Υγείας με έναν Ορθοπεδικό και έναν Καρδιολόγο.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, η κα Άννα Γιοβανιού, εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου από την Καβάλα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης εξετάσθηκαν στο Κέντρο Υγείας του Κ. Νευροκοπίου 27 άτομα από τον καρδιολόγο και 26 από τον ορθοπεδικό. Τα συμπεράσματα που αποκομίσθηκαν από την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην περιοχή του λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα άτομα που εξετάσθηκαν και που στην πλειοψηφία τους ήταν άνω των 60 ετών υπήρξαν περιστατικά που δεν είχαν εξετασθεί ποτέ από καρδιολόγο… Οι Γιατροί του Κόσμου σχεδιάζουν ήδη και την επόμενη επίσκεψη στο Κ. Νευροκόπι επίσκεψη μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οι αυξημένες ανάγκες στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου πάντως είχαν διαφανεί και από τις προηγούμενες επισκέψεις του κλιμακίου εθελοντών των Γιατρών του Κόσμου κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι πολλοί κάτοικοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα έξοδα μετακίνησης μέχρι την Δράμα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, όπως είχε σημειώσει τότε η κα Γιοβανιού.
Οι Γιατροί του Κόσμου, ακολουθούν ένα πρόγραμμα επισκέψεων που τηρείται κάθε χρόνο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας που λόγω και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί. Η εθελοντική οργάνωση έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις βέβαια και σε άλλες περιοχές της Δράμας όπως στο Παρανέστι, στην Πρασινάδα, στον Θόλο και στο Λιβαδερό, ενώ επίσκεψη με την κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου έγινε και εντός της πόλης της Δράμας…
Υπενθυμίζεται ότι οι προσκλήσεις προς τους Γιατρούς του Κόσμου τόσο από τον Δήμο Νευροκοπίου όσο και από τον Δήμο Παρανεστίου αλλά και από κατοίκους των περιοχών αυτών είναι συχνές κάτι που δείχνει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον τους για αυτές τις επισκέψεις φαίνεται και το επίπεδο των ελλείψεων που υπάρχουν από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια του Νομού Δράμας.
Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και η οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της οποίας πολλοί άνθρωποι των ορεινών περιοχών του Νομού έχουν φθάσει σε σημείο να μην έχουν καν τα χρήματα για τα εισιτήρια προκειμένου να επισκεφθούν τους απαραίτητους γιατρούς στην πόλη της Δράμας.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) είναι μία διεθνής, ανθρωπιστική μη κυβερνητική και ανεξάρτητη, ανθρωπιστική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1980 στη Γαλλία. Μέρος αυτής της οργάνωσης είναι και οι Γιατροί του Κόσμου που έχουν έδρα την Καβάλα και εθελοντικά μέλη των οποίων διεξάγουν σε τακτική βάση τις εξετάσεις που προαναφέρθηκαν. Πρόκειται για εξετάζεις που γίνονται εντελώς δωρεάν στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής σημαντικό μέρος του οποίου δεν έχει εύκολη… ή δεν έχει καθόλου πρόσβαση, σε σημαντικές ιατρικές ειδικότητες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ