ΑΞΙΟΣ

0
539

– Χειροτονήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος
– Oι αναφορές του στη Δράμα κατά τον χειροτονητήριο λόγο του


 

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Πολυαρχιερατικό
Συλλείτουργο και η Χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου.
Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Ξάνθης και Περιθεωρίου (Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας) κ. Παντελεήμων, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την χειροτονία του νέου μητροπολίτη Δράμας, παρακολούθησαν και αρκετοί θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού Δράμας, που μετέβησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών για τον σκοπό αυτό. Κληρικοί και λαϊκοί μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αναφώνησαν, μετά το πέρας της Χειροτονίας, με μία φωνή και σε κλίμα συγκίνησης «ΑΞΙΟΣ».
Κατά τη διάρκεια του χειροτονητήριου λόγου του ο νέος Μητροπολίτης Δράμας είπε μεταξύ άλλων: «Το να αφιερώσει κάποιος τον εαυτό του στον Θεό και να πολιτευθεί με αρετή είναι από τα μεγάλα χαρίσματα, δωρεές του Χριστού, κατά τον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο. Πολύ μεγαλύτερο είναι να πολλαπλασιάσει το δώρημα στην ποιμαντική αφιέρωση και ειδικά στην ποιμαντορική κλήση. Η δωρεά της αρχιεροσύνης χορηγείται ορατά μέσα από την εν Αγίω Πνεύματι επιλογή. Αλλά δωρίζεται άνωθεν από τον Πατέρα των Φώτων για ένα πολύ υψηλό εως αύφθαστο στατιστικά στόχο. Χαρίζεται κατά τον Άγιο Συμεών το Νέο, Θεολόγο, σε εμάς τους λειτουργούς ώστε να διδάξουμε στους πλησίον μας ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το Αγαθό και Τέλειο και ευάρεστο για να μην αποβληθούμε έξω από Νυμφώνα του Χριστού…».
Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι: «Από τότε που κατάλαβα την κλήση μου, με απασχολούσε μόνο η σύζευξη άσκησης και ποιμαντικής δράσης. Το απόλυτο του ιερέως ως ανθρώπου, με το απόλυτο του κληρικού ως ποιμένα. Όπως δεν υπάρχει αληθινή πίστη χωρίς το εκκλησιαστικό πιστεύω, ούτε Χριστιανισμός έξω από την εκκλησία, έτσι δεν υφίσταται εκκλησιαστικός βίος δίχως πνευματική ζωή, ούτε πάλι βιώνεται η πνευματική ζωή χωρίς άσκηση. Ευχαριστώ το θεό διότι οδήγησε τα βήματά μου, σε γνήσιο δούλο του».
Σχετικά με τη διαδρομή του τόνισε: «Γεννήθηκα στη γειτονική με την κληρωθείσα Μητρόπολη Δράμας, την Καβάλα. Σε μια περιοχή από όπου πέρασε στην Ευρώπη και έδρασε ο κορυφάιος Απόστολος Παύλος, βαπτίζοντας την Αγία Λυδία και το δεσμοφύλακα των Φιλίππων. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα υπό την εκκλησιαστική ευλογία του Μητροπολίτη Φιλίππων κυρού Χρυσοστόμου, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος υπηρέτησε τη Μητρόπολη Δράμας, ως διάκονος, του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, του από Δράμας».
«Το 1976 λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, επισκέφθηκα την Ιερά Μονή Εικοσσιφοινίσης, με δυο φίλους μου, παρακαλώντας να μείνουμε ένα βράδυ, να ζήσουμε από κοντά τις ιερές ακολουθίες. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά. Τελούσαμε αγρυπνία, με συμμετοχή Μοναζουσών και από τη Μονή Αναλήψεως της Σίψας. Ο τότε Μητροπολίτης Μακαριστός Διονύσιος, τέλεσε
κουρές Μοναζουσών και την ενθρόνιση της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας. Σήμερα αναλογίζομαι, πόσο μεγάλης αξίας ήταν που με αξίωσε τότε η Παναγία μας, να είμαι τότε παρών στη νέα ιστορική φάση του παλαίφατου μαρτυρικού μοναστηριού της Δράμας, του 452 μ.Χ. του αρχαιότερου στην Ευρώπη. Αλλά και με την ανάληψη του Κυρίου μας, η οποία τιμάται στο άλλο Μοναστήρι της Μητροπόλεως Δράμας, συνδέεται η πορεία μου και η εκκλησιαστική εξέλιξη της ζωής μου. Νέος ακόμη πρωτάκουσα τη φανέρωση των Αγίων της Μυτιλήνης, Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης. Προβληματίστηκα με τις εμφανίσεις των Αγίων μετά από 500 χρόνια σιγής. Ζωντανό κήρυγμα της Θείας Αναστάσεως και Αναλήψεως. Ομολογουμένως άλλαξε καθοριστικά ο προσανατολισμός μου στη ζωή…».
Ο κ. Δωρόθεος, αναφέρθηκε στη δράση του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη στη Δράμα που προσέφερε ως Θεοφόρος λειτουργός, εξομολόγος, καθοδηγητής, άνθρωπος διαρκούς προσφοράς και φιλανθρωπίας ενώ ακολούθως ανέφερε: «Συλλογίζομαι ότι από σήμερα καλούμαι να ζήσω την αρχόμενη επισκοπική μου κλήση και αποστολή ως αποστολική συνέχεια και συνέπεια της Θείας Αναλήψεως, όπως καλούμαι να βιώνω και να μαρτυρώ το διάδοχο δώρο της Θείας Αναλήψεως, την Πεντηκοστή, χάρη στην οποία συγκροτείται, υπάρχει πορεύεται και ζει η Εκκλησία ως σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως».
Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είπε μεταξύ άλλων: «Ενθυμούμαι, όταν λαϊκός σας εγνώρισα, πόσο ανταποκριθήκατε ως συνοδικός σύνδεσμος, για την εύρυθμη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας μας. Και αξιώθηκα να βιώσω στην Ιερά Σύνοδο την ανύστακτη μέριμνά σας για την πορεία της Εκκλησίας μας, σε χαλεπούς καιρούς, με διακριτική σοφία και σύνεση. Με φρονημάτισε η πράα συμπεριφορά σας, απέναντι σε συλλειτουργούς και συνεργάτες σας. Δια των πολυτίμων ιερών ευχών και της αγάπης σας, ελπίζω η ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό σας να μεταποιηθεί, σε αδιάπτωτη υπακοή προς εσάς, την Εκκλησία και τα ιερά θέσμια».

Σημειώνεται ότι στο επόμενο διάστημα και μετά τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας, θα ακολουθήσει η έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, ενώ η εγκατάστασή του στη Δράμα, θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, όπως ο ίδιος έχει κάνει γνωστό στις πρώτες του δηλώσεις, στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας την προηγούμενη εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ