Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τα ΕΠΑΛ

0
5170

Τ. Σαλής στα «Χ»: «Tο ενδιαφέρον για τα ΕΠΑΛ φαίνεται και από τις εγγραφές των μαθητών. Τα σχολεία προσφέρουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους»


Αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για φοίτηση μαθητών στα ΕΠΑΛ αφού προσφέρουν όχι μόνο γνώσεις αλλά και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, προσφέροντας από πολύ νωρίς για τους μαθητές λύσεις στις επαγγελματικές τους επιλογές. Ειδικότερα στα ΕΠΑΛ της Δράμας, η γνώση σε συνδυασμό με την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα.

Οι τομείς και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν φέτος στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας είναι οι εξής: Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Γραφικών Τεχνών, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Αισθητικής Τέχνης και Κομμωτικής Τέχνης.

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Αναστάσιος Σαλής, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τόνισε ότι το ενδιαφέρον για τα ΕΠΑΛ φαίνεται και από τις εγγραφές των μαθητών. Τα σχολεία προσφέρουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Ο ίδιος επισημαίνει ότι: «Φέτος στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, θα βγάλουμε 53 θέσεις για μαθητεία, με πέντε διαφορετικά τμήματα. Εκτιμούμε και αυτό είναι κάτι που φαίνεται, ότι πάνω από 40 μαθητές του σχολείου θα βρουν δουλειά μέσω της μαθητείας».
Βέβαια οι επιτυχίες των ΕΠΑΛ δεν περιορίζονται μόνο στην επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και στην είσοδο των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου μάλιστα παρουσιάζουν και σημαντικές επιτυχίες. Κάτι που αποδείχθηκε και φέτος, με την ανακοίνωση των επιτυχόντων στα ΑΕΙ, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ένα στοιχείο που όμως διακρίνει περισσότερο τα ΕΠΑΛ είναι η δημιουργικότητα, με την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές στο σχολείο. Στον τομέα αυτό τα ΕΠΑΛ έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, που την προηγούμενη χρονιά εργάστηκε, επάνω σε πρωτοποριακά project, μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θυμίζουμε οι μαθητές του σχολείου, ασχολήθηκαν με την δημιουργία σχολικού σεισμογράφου, μετεωρολογικού σταθμού, συσκευής για την εποπτεία της πληρότητας των κάδων ανακύκλωσης και πολλά ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ