Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Δασολογίας θα αναγορευτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

0
6304

– To πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα
– Αντ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Είναι καταρχάς τιμητικό να υπάρχουν επίτιμοι διδάκτορες στα τμήματα, πόσο μάλλον ο Οικουμενικός Πατριάρχης»


Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του πανεπιστημιακού τμήματος Δασολογίας που εδρεύει στη Δράμα, προτάθηκε τον Ιούλιο, προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη ως επίτιμου διδάκτορα. Η πρόταση αυτή έγινε φυσικά αποδεκτή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτορας του τμήματος κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Καβάλα, στις 6 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
Εξηγώντας το σκεπτικό αυτής της απόφασης ο πρόεδρος του τμήματος επεσήμανε στα «Χ» ότι «Είναι καταρχάς τιμητικό να υπάρχουν επίτιμοι διδάκτορες στα τμήματα πόσο μάλλον ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει τόσο το τμήμα όσο και την πόλη της Δράμας, με διάφορους τρόπους στο μέλλον.
Όπως έκανε γνωστό η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων και Νεαπόλεως Θάσου, την περιοχή θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.
Η εν λόγω προσκυνηματική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της συνάξεως των αγίων της Θάσου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θάσο, στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί.
Η προσκυνηματική επίσκεψη είχε προγραμματιστεί εδώ και δυο χρόνια αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, στην όλη διοργάνωση μετέχουν ενεργά η Αντιπεριφέρεια ΑΜΘ, οι δήμοι Καβάλας, Θάσου και Νέστου, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Η πρόσκληση εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καβάλας κ. Στεφάνου προς τον Παναγιώτατο και τους Μακαριωτάτους για την έλευσή τους στην Ιερά Μητρόπολη, έγινε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022 και έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον Μάιο του 2011 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μετά από την ευγενή πρόσκληση του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Προκοπίου και έτυχε της πανδήμης υποδοχής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής, τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου και τέλεσε μάλιστα μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη την θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο όπως εκτιμά η ΙΜ ΦΝΘ, από την επομένη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία για τα Συνέδρια πού πρόκειται να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Θεολογίας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.

 

Το πρόγραμμα της προσκηνυματικής επίσκεψης περιλαμβάνει:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
12.00 Άφιξη στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου.
12.15 Αναχώρηση από την Κεραμωτή για την Θάσο
13.00 Άφιξη και υποδοχή του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων στον Λιμένα Θάσου και υποδοχή ιεράς εικόνας της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.
14.00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
19.00 Κατάθεση θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων κατασκηνώσεωντης Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ στην Σκάλα Ραχωνίου Θάσου.
20.00 Αναγόρευση του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων σεεπίτιμους δημότες του Δήμου Θάσου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ΙερόΝαό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
18.00 Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.
19.30 Τελετή ονοματοδοσίας οδού στα Λιμενάρια Θάσου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
11.00 Αναγόρευση του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου σε επιτίμους δημότες του Δήμου Νέστου. Παρουσίαση του Λευκώματος «Ιερα Θεολογική Σχολή της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».
12.30 Κατάθεση θεμελίου λίθου ιερού κοιμητηριακού Ναού στην Χρυσούπολη Νέστου.
ΚΑΒΑΛΑ
17.30 Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα.
18.15 Ψηφιακή παρουσίαση α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσης εικόνων και κειμηλίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.
19.30 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας καιΤρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίαση τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτωντου μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.
21.00 Μουσική Εκδήλωση για τους νέους στο αρχαίο θέατρον των Φιλίππων.

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
10.00 Επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας.
10.30 Εκδήλωση Επιμελητηρίου Καβάλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο
11.30 Εκδήλωση του Δήμου Καβάλας στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.
12.30 Επίσκεψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στην Καβάλα
α) Τιμή προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
β) Αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορα του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.
γ) Αναγόρευση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.
16.00 Προσκύνημα στο Ιερόν Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας στους Φιλίππους * Ανακοίνωση ενάρξεως διεθνών συνεδρίων και στις 16.30 Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ