«Αυξήστε το ύψος του επιδόματος θέρμανσης»

0
2902

– Αγωνιώδης έκκληση του Δημάρχου Νευροκοπίου Γιάννη Κυριακίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών
– Οι δημότες του Νευροκοπίου αναζητούν από την πολιτεία την ουσιαστική στήριξη που τους αξίζει

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης στο Κ. Νευροκόπι απέστειλε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης χθες Τρίτη.
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου είχε προαναγγείλει την αποστολή της επιστολής την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», όταν και έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για το ύψος του επιδόματος, οι οποίες προκάλεσαν, όπως είχε πει, γενικότερη δυσφορία στην τοπική κοινωνία της περιοχής του λεκανοπεδίου. «Για τον λόγο αυτό ετοιμάζουμε να στείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αλλά θα περιμένουμε μέχρι να πληρωθούν οι δικαιούχοι για να διαπιστώσουμε τα ακριβή ποσά των επιδομάτων. Από Δευτέρα και εφόσον τα επιδόματα είναι στο ύψος που αντιλαμβανόμαστε με την ανάγνωση του ΦΕΚ, θα προβούμε σε επιστολή διαμαρτυρίας με στοιχεία πλέον» είχε επισημάνει ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος τελικώς προχώρησε χθες στην εν λόγω επιστολή με την οποία παρέθεσε το εύρος του προβλήματος με το χαμηλό ύψος του επιδόματος, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής του λεκανοπεδίου.
Την επιστολή κοινοποίησε παράλληλα στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον Υφυπουργό Οικονομικών, στον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, όπως και στους Δραμινούς Βουλευτές: Κωνσταντίνο Μπλούχο, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Χαρά Κεφαλίδου.

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου στην επιστολή του αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σας αποστέλλω αυτή την επιστολή εκπροσωπώντας τον ακριτικό Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου, για να θέσω υπόψη σας την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και το κλονισμένο αίσθημα δικαίου των ακριτών της περιοχής μας αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο για πρώτη χρονιά συμπεριλάμβανε και την επιδότηση για αγορά καυσόξυλου και πέλλετ.
Χρόνια οι ακρίτες της περιοχής μας διεκδικούν την αναγνώριση και τη στήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, που χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και από το φαινόμενο του ολικού παγετού. Είναι πανελληνίως γνωστό ότι το Κάτω Νευροκόπι αποτελεί τη «Σιβηρία της Ελλάδος» και είναι συνώνυμο του κρύου και του χιονιού.
Φέτος για πρώτη φορά οι δημότες μας αισθάνθηκαν τη συμπαράσταση και την αναγνώριση από το κράτος με τη θέσπιση από την Κυβέρνησή σας επιδότησης και για άλλες μορφές θέρμανσης πλην του πετρελαίου. Η αρχική χαρά, όμως, μετατράπηκε σε λύπη και οργή για το ύψος αλλά και για τον υπολογισμό του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται το εν λόγω επίδομα.
Συγκεκριμένα, με βάση το παράρτημα με τους συντελεστές που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο, εξομοιώνονται όλες οι θερμοκρασίες κάτω των 15,5 βαθμών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του -14 που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και του +14 άλλων περιοχών. Δεν είναι δυνατόν ούτε και επιστημονικά αποδεκτό να κρίνει το υψόμετρο την ανάγκη για θέρμανση και όχι οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Επίσης, η αρχική ανακοίνωσή σας αναφερόταν σε ύψος επιδόματος που θα άγγιζε στο ανώτερο επίπεδο (που είναι αυτό που δικαιούται το Κάτω Νευροκόπι) τα 650 ευρώ, που είναι μια ουσιαστική βοήθεια για τη μέση οικογένεια. Με την υπουργική απόφαση καθορισμού του ύψους, όμως, τέθηκε ως βάση του επιδόματος το ποσό των 220 ευρώ, που σημαίνει ότι η μέση οικογένεια θα εισπράξει κάτω των 300 ευρώ, δηλαδή ούτε το ήμισυ του ανώτερου ορίου. Να σημειώσω εδώ ότι, με βάση την υπουργική απόφαση αυτή, θα πρέπει κάποιος να έχει 8 τέκνα και να βρίσκεται στον ανώτερο συντελεστή για να αγγίξει το ποσό των 650 ευρώ.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, για ποιον έγινε αυτή η ανακοίνωση, μήπως πρόκειται περί λάθους ή αστοχίας; Ο δημότης, όμως, που επιτέλους ένιωσε με την ανακοίνωσή σας ότι κάποιος αναγνωρίζει τη δυσμενή θέση μας κάθε χειμώνα, όταν είδε το ποσό του επιδόματος αισθάνθηκε έναν εμπαιγμό, μία εξαπάτηση και αναζητά από εσάς το δίκιο του, αναζητά από σας την ουσιαστική στήριξη που του αξίζει.
Κύριε Υπουργέ, οι δημότες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το κρύο και τον παγετό ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε, δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι. Εσείς όμως από τη θέση που είστε μπορείτε!
Αναγνωρίζουμε την καλή σας πρόθεση, την οποία μαρτυρά η θέσπιση του επιδόματος, και σας ζητούμε το αυτονόητο: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντελεστών και αύξηση του ύψους του επιδόματος ώστε να βοηθήσετε ουσιαστικά τους ακρίτες μας! Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Σας ευχαριστώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ