Αυξήθηκε το πετρέλαιο αλλά και η ζήτηση!

0
824

– Στο 1,55 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση αναμένεται η τιμή του από την Παρασκευή
– Οι παραγγελίες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, λένε στα “Χ” οι βενζινοπώλες της Δράμας


Σε τιμές αυξημένες θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες της Δράμας, με φόντο την επίσημη διάθεσή του την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Ωστόσο παρά την μεγάλη αύξηση της τιμής του, το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη Δράμα είναι επίσης αυξημένο, αφού οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα καύσιμα υγρά και μη, το καθιστούν φέτος ελκυστικότερο, σύμφωνα με τους πρατηριούχους.
Ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τονίζει: «το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβό και αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη άνοδος στην τιμή του. Η τιμή του με την επιδότηση, όπως εξηγεί, εκτιμάται κοντά στο 1.55 ευρώ το λίτρο, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται μόνο στις αποφάσεις περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και στην ακρίβεια που υπάρχει σχεδόν παντού. Αυτό είναι φυσικό, σημειώνει, καθώς το πετρέλαιο είναι ένα είδος χρηματιστηριακό.
»Παρόλο που το πετρέλαιο είναι ακριβό υπάρχουν ήδη παραγγελίες στη Δράμα» προσθέτει ο κ. Κεσκίνογλου και παρατηρεί: «Αυτό είναι κάτι που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια. Το ενδιαφέρον που υπάρχει φέτος για παραγγελίες είναι μεγαλύτερο από πέρσι καθώς έχουν ανέβει και τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης όπως το πέλλετ και τα καυσόξυλα. Πάντως η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει από τα 80 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ είναι πάντως σημαντική για τη διακίνησή του».
Σχετικά με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης γραμματέας του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Δράμας, επισημαίνει στα «Χ»: «Όντως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του φέτος θα κυμανθεί με την επιδότηση κοντά στο 1.55 ευρώ το λίτρο. Μία εβδομάδα πριν βέβαια η εκτίμηση της τιμής του θα ήταν κοντά στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο. Όμως την περασμένη Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου στην χονδρική επιβαρύνθηκε με 47 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ και αύριο θα επιβαρυνθεί με περίπου άλλα τόσα. Η χονδρική τιμή του πετρελαίου είτε είναι premium είτε είναι απλό, αυτή την στιγμή είναι υψηλότερη και από τη βενζίνη. Η τιμή της βενζίνης αυτή τη στιγμή στο διυλιστήριο, έχει 1.50 ευρώ προ φόρων, ενώ η τιμή του πετρελαίου είναι 1,58 ευρώ το λίτρο. Πάντως το ενδιαφέρον στη Δράμα για πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ήδη και νομίζω ότι είναι μεγαλύτερο από πέρσι. Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει τόσο με την ψυχολογία του αγοραστικού κοινού όσο και με τη σύγκριση με τα υπόλοιπα καύσιμα».
Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την επιδότηση της πολιτείας ήταν κοντά στο 1.30 ευρώ το λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του, ήταν μάλλον αναπότρεπτη, μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ