Χαμηλότερα ο «πήχης» κερδών της πατάτας

Στα 27 - 32 λεπτά πωλούν φέτος οι πατατοπαραγωγοί στο Λεκανοπέδιο

0
2029

Δεν παρουσίασαν τελικώς την περσινή αυξητική πορεία οι τιμές παραγωγού στις πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις που εξέφραζαν πολλοί αγρότες τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν αισιόδοξες. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει προς το παρόν. Οι τιμές παραμένουν χαμηλές και σαφώς δεν ανήλθαν στα περσινά επίπεδα όπως σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Φώτης Φιλιππίδης. Εξήγησε δε ότι η τιμή του προϊόντος διαμορφώνεται αυτή την στιγμή γύρω στα 27 – 32 λεπτά ανάλογα με την ποικιλία.

Οι στρόγγυλες πατάτες αυτή την στιγμή στο Νευροκόπι κινούνται σε τιμές 27-28 λεπτά το κιλό και οι πατάτες των ποικιλιών Σπούντα και Τζέλι πωλούνται επίσης από τους παραγωγούς μεταξύ 30 – 32 λεπτών το κιλό. Η διαφορά σε σχέση με την περσινή τιμή παραγωγού είναι σημαντική με δεδομένο ότι πέρσι το προιόν πωλήθηκε απο τους παραγωγούς του Λεκανοπεδίου σε τιμές 40-45 λεπτών.
Οι αγρότες ανέμεναν φέτος τιμές της τάξης των 35 – 38 λεπτών και ήλπιζαν ότι η χρονιά θα είναι και φέτος καλή από πλευράς κερδών αν όχι στα επίπεδα που διαμορφώθηκε πέρσι. Αυτό τελικώς δεν έγινε και οι ίδιοι μιλούν για μια μέτρια παραγωγική σεζόν από πλευράς τιμών.
Από πλευράς εξαγωγών όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης πάντως, φέτος μεγάλες ποσότητες της πατάτας, διοχετεύονται φέτος κυρίως στην Ρουμανία και δευτερευόντως στην Βουλγαρία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι φέτος άργησε η διαδικασία της συγκομιδής του προϊόντος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει σταθεροποιηθεί η τιμή του. Η συγκομιδή του προϊόντος φέτος βρίσκεται ακόμη στο 70% περίπου ενώ υπάρχουν και παραγωγοί που από 50 στρέμματα έχουν συγκομίσει μόνο τα 15.
Εκτίμηση γενικότερα των παραγωγών εξάλλου είναι ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη αύξηση στην τιμή της πατάτας της τάξης των 2 -3 λεπτών. Ωστόσο αυτή η μικρή αύξηση δεν καλύπτει τα έξοδα συντήρησης του προϊόντος για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί όπως λένε.
Οι τιμές που διαμορφώνονται τελικώς για το προϊόν που καλλιεργήθηκε φέτος σε περίπου 25.000 στρέμματα του Λεκανοπεδίου, δεν φαίνεται να καλύπτουν τους καλλιεργητές καθώς τα έξοδα παραγωγής είναι σημαντικά όπως αναφέρουν…
Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες φέτος δεν είναι τόσο ευνοϊκές όπως πέρσι, αφού πέρσι λόγω της έλλειψης του ίδιου προϊόντος στο εξωτερικό, παρατηρήθηκε ισχυρή ζήτηση η οποία τελικά οδήγησε σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς του Νευροκοπίου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο οι πατατοπαραγωγοί του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα οι παραγωγοί της περιοχής του Περιθωρίου υπέστησαν και αρκετές ζημιές από την κακοκαιρία οι οποίες εκτάθηκαν σε περίπου 2500 στρέμματα καλλιέργειας. Οι δυστροπίες του καιρού οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ζημιές που έφθασαν το 80% της παραγωγής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!