Τάξεις υποδοχής σε πέντε σχολεία του Νομού

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

0
3191

Τριακόσια τέσσερα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσουν τάξεις μαθητών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες με ιδιαιτερότητες και κατά κύριο λόγο από οικογένειες προσφύγων κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο 2019-2020.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, που ορίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αρ. 169735/ΓΔ4/10-10-2017 (Β’/3727) υπουργικής απόφασης, 304 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου μπορεί να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι και ΙΙ ΖΕΠ.
Πέντε από τα σχολεία όπου μπορεί να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής βρίσκονται στον Νομό Δράμας. Οι τάξεις υποδοχής ενδέχεται να λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες που ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι για τον Νομό Δράμας οι εξής: στο 1ο ΓΕΛ και στο 2ο ΓΕΛ, δύο τάξεις στο 2ο Γυμνάσιο, 1 τάξη στο Γυμνάσιο Καλαμπακίου και 1 στο 1ο ΕΠΑΛ.
Στους πέντε νομούς της Περιφέρειάς μας τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν τάξεις μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων αναγράφονται στον σχετικό πίνακα που παραθέτουμε.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Οι μαθητές που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως :
†Φυσική Αγωγή
†Εικαστικά
†Μουσική Αγωγή
Ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η φοίτηση στην ΤΥ Ι ΖΕΠ διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης.
Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Για τους μαθητές που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα:
†είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη)
†είτε εκτός κανονικής τάξης.
Η φοίτηση διαρκεί έως τρία διδακτικά έτη. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.
Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργούνται ΤΥ Ι και ΙΙ ΖΕΠ είναι 9. Σε κάθε Τάξη Υποδοχής μπορούν να συμμετέχουν μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία κανονικές τάξεις.
Βασικός σκοπός της ΤΥ Ι ΖΕΠ ή της ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ είναι να βοηθήσει τους μαθητές/τριες να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα της τάξης τους. Ως εκ του τούτου κατά την διάρκεια του σχολικού έτους δύναται να διακοπεί η φοίτηση μαθητή στην Τάξη Υποδοχής, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων έπειτα από σχετική αιτιολογημένη εισήγηση του εκπαιδευτικού της Τάξης Υποδοχής και του δασκάλου της τάξης του/της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ