Χάος στους δρόμους από τα συνεχή έργα

0
1185

– Παράπονα από τους καταστηματάρχες που απροειδοποίητα αποκλείονται οδικά, λόγω των εργασιών
– Στα όριά τους οι οδηγοί από τις ζημιές στα οχήματα
– Η ενημέρωση που είχε από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, κα Εύη Αθανασιάδου


Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, εντός της πόλης της Δράμας, από τα συνεχή έργα για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, αλλά και τις συνεχιζόμενες εργασίες της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή της 19ης Μαΐου. Τόσο στο κέντρο της Δράμας, όσο και στο βόρειο τμήμα της πόλης, σε πολλά σημεία, η κατάσταση του οδοστρώματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Αυτοκίνητα και δίκυκλα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην διέλευση, περνώντας από τις λακκούβες ή από τις χωμάτινες αποκαταστάσεις, που αφήνουν πίσω τους τα έργα με αποτέλεσμα οι ζημιές σε αμορτισέρ, ζάντες και άλλα μέρη των αυτοκινήτων, να μην αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο. Η αγανάκτηση των οδηγών είναι μεγάλη και εκφράζεται καθημερινά, με διάφορους τρόπους, αν και δεν είναι λίγοι πλέον, όσοι σκέφτονται να ακολουθήσουν τη νομική οδό για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα οχήματά τους.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι και οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται για το οδικό αποκλεισμό των επιχειρήσεών τους, εξαιτίας των έργων. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε μόνο στην περιοχή παρέμβασης της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην 19ης Μαΐου, όπου το πρόβλημα είναι πλέον γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλα σημεία της πόλης, εξ αιτίας των έργων, κυρίως του αερίου, που εκτελούνται σε διαφορετικά σημεία και αλλάζουν άρδην τα κυκλοφοριακά δεδομένα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταστηματαρχών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα έργα συνεχίζονται επί εβδομάδες αν και οπτικά φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς όμως να έχουν απομακρυνθεί τα υλικά των εργολάβων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αφορά τις μη αποκαταστάσεις των δρόμων, μετά το πέρας των εργασιών των τεχνικών συνεργείων.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας έθεσαν το πρόβλημα που πλέον έχει γιγαντωθεί στην πόλη, στην πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας, κα Εύη Αθανασιάδου. Η κα Αθανασιάδου απευθύνθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της Δράμας προκειμένου να υπάρξουν υπεύθυνες απαντήσεις.
Όπως έγινε γνωστό από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, στην πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) δεν λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς που λειτουργούν οι άλλες επιχειρήσεις όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή η ΔΕΥΑΔ. Οι εργολάβοι της ΔΕΔΑ δεν ζητούν άδεια από τον Δήμο Δράμας, για τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσουν έργα ή για τον χρόνο που αυτά θα γίνουν. Επειδή το αέριο είναι ένα προϊόν το οποίο θεωρείται πρώτης ανάγκης, οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν μόνο στην εταιρεία τους. Μάλιστα από το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης που αναφέρεται στο θέμα αυτό, προκύπτει ότι τα συνεργεία εγκατάστασης του δικτύου αερίου δεν έχουν ρήτρα σχετικά με την αποκατάσταση των δρόμων μετά το πέρας των έργων, παρότι οι εργολάβοι φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις και μάλιστα με τα καλύτερα υλικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε προς την πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας, από τον δήμο. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να θέσει στα συνεργεία χρονικό περιθώριο για τις αποκαταστάσεις των έργων, που τελειώνουν στις 31 Αυγούστου του 2023…
Όπως αναφέρθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας στην πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας, που έθεσε το θέμα αυτό, γίνεται μια προσπάθεια να καταστεί σαφής προς τους εργολάβους, η ανάγκη της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης του οδοστρώματος, εκεί όπου εκτελέστηκαν έργα, καθώς έχει διαταραχθεί πλέον η λειτουργία όλης της πόλης, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβληθεί στην πράξη από τον Δήμο Δράμας.
Εν ολίγοις η ταλαιπωρία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και οι οδηγοί, αλλά και οι καταστηματάρχες, θα πρέπει να οπλιστούν μάλλον με «ιώβεια» υπομονή και για την επόμενη περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ