Χαρά Κεφαλίδου: «Καταστροφικές οι οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς πατάτας στον Νομό Δράμας λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού»

0
11936

Στην άμεση ανάγκη στήριξης των πατατοπαραγωγών του Νομού Δράμας επανήλθε για ακόμη μια φορά η Χαρά Κεφαλίδου με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη. Το σχεδόν τρίμηνο lock – down λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, η τραγική μείωση του τουρισμού στη χώρα μας και η κάθετη πτώση των εξαγωγών πατάτας σε χώρες της Ευρώπης έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση την απορρόφηση της πατάτας. Παράλληλα, εξαιρετικά χαμηλές είναι οι τιμές πώλησής της, φέρνοντας σε απελπισία και αδιέξοδο τους πατατοπαραγωγούς του Νομού Δράμας. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αθρόα εισαγωγή από εμπόρους προερχόμενη από χώρες εκτός Ε.Ε. και σε πολλές περιπτώσεις ελληνοποιήσεις, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και μείωση στις τιμές πώλησης της εγχώριας παραγωγής.
«Κύριε Υπουργέ άμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου με ειδικές αποζημιώσεις όπως άλλωστε είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι θα πράξετε σε χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας στις αρχές Ιουλίου 2020 μέσα στη Βουλή. Έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα από το Υπουργείο σας. Όπως γνωρίζετε η παραγωγή πατάτας στη Δράμα αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους ανάπτυξης με την πατάτα Νευροκοπίου να είναι αναγνωρισμένη ως Π.Γ.Ε προϊόν και πιστοποιημένη ως ΠΟΠ από την Ε.Ε.», σημειώνει μεταξύ άλλων η Χαρά Κεφαλίδου.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη:
«Το σχεδόν τρίμηνο lock-down λόγω του κορωνοϊού, ο περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, η τραγική μείωση του τουρισμού στη χώρα μας και η κάθετη πτώση των εξαγωγών πατάτας σε χώρες της Ευρώπης έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση την απορρόφηση της πατάτας και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησής της, φέρνοντας σε απελπισία και αδιέξοδο τους πατατοπαραγωγούς του Νομού Δράμας.
Επίσης, συνεχίζει να παρατηρείται αθρόα εισαγωγή πατάτας από εμπόρους προερχόμενη από χώρες εκτός Ε.Ε. και σε πολλές περιπτώσεις η ελληνοποίησή της, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και μείωση στις τιμές πώλησης της εγχώριας παραγωγής.
Εκ των πραγμάτων καθίσταται καθοριστική η άμεση συμβολή του Υπουργείου σας, ώστε να μειωθούν οι πρωτόγνωρες ζημιές τις οποίες υφίστανται οι πατατοπαραγωγοί του Νομού μας. Παράλληλα, άμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου με ειδικές αποζημιώσεις όπως άλλωστε είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι θα πράξετε σε χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας κύριε Υπουργέ στις αρχές Ιουλίου 2020 μέσα στη Βουλή.
Έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα από το Υπουργείο σας. Όπως γνωρίζετε η παραγωγή πατάτας στην περιοχή μας αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους ανάπτυξης με την πατάτα Νευροκοπίου να είναι αναγνωρισμένη ως Π.Γ.Ε προϊόν και πιστοποιημένη ως ΠΟΠ από την Ε.Ε.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η άμεση αποζημίωση και η λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών του Νομού Δράμας για τις απώλειες των εισοδημάτων τους και με ποιο χρονικό ορίζοντα;
2. Προβλέπεται από το Υπουργείο σας η ανάληψη ενδελεχών ελέγχων για τις αθέμιτες πρακτικές των εμπόρων ώστε να περιοριστεί η εισαγωγή πατάτας από τρίτες χώρες και η ελληνοποίηση της σε πολλές περιπτώσεις και να διασφαλιστεί έτσι η τιμή των παραγωγών μας;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ