Χαρά Κεφαλίδου: «Καταστροφική για τους πατατοπαραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας του Νομού Δράμας, η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία υπογραφής τής απόφασης ενίσχυσής τους από το Υπ. Οικονομικών»

0
20059

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Ν. Δράμας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την καταστροφική για τους πατατοπαραγωγούς
φθινοπωρινής πατάτας του Νομού Δράμας αδικαιολόγητη κωλυσιεργία υπογραφής της
απόφασης ενίσχυσής τους από το Υπ. Οικονομικών.
Η κ. Κεφαλίδου αναφέρει στην ερώτηση της ότι τα σχετικά κονδύλια στρεμματικής ενίσχυσης είναι εγκεκριμένα από το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενισχύσεις των πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου Δράμας ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν κατατεθεί πολλές Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
«Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την ενίσχυση με ευρωπαϊκά κονδύλια των πατατοπαραγωγών φθινοπωρινής πατάτας;» ρωτάει η βουλευτής και δηλώνει: «Έχουμε ήδη φτάσει στην περίοδο της σποράς και τα έξοδα της καλλιέργειας κυμαίνονται γύρω στα 600 με 900 ευρώ το στρέμμα. Οι παραγωγοί μην έχοντας λάβει την κρατική ενίσχυση και ελλείψει ρευστότητας έχουν ήδη μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Επειδή έχουν ήδη υπάρξει Δελτία  Τύπου που ενημερώνουν τους αγρότες για διευθέτηση του θέματος, το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις για να σταματήσει η αγωνία των παραγωγών».

Αναλυτικά η κ. Κεφαλίδου αναφέρει στην ερώτηση:
«Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου από την αρχή του έτους, προς το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης είχα επισημάνει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των εγκεκριμένων από την ΕΕ κονδυλίων για την στρεμματική ενίσχυση των πατατοπαραγωγών του Nομού Δράμας και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια.
Επειδή οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής μας λόγω της πανδημίας, της οικονομικής δυσπραγίας, του κλεισίματος για μεγάλο χρονικό διάστημα των επιχειρήσεων εστίασης, της μικρής προσέλευσης τουριστών και των συνεχών lock down βίωσαν πέρσι μια από τις χειρότερες χρονιές, αναγκασμένοι να πωλούν τις πατάτες ακόμη και σε τιμές εξευτελιστικές των 6-8 λεπτών το κιλό, είχαν άμεση ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης για να μπορέσουν και φέτος να καλλιεργήσουν τα 20.000 στρέμματα φθινοπωρινής πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι όπως γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές.
Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αφορά την χρηματοδότηση των πατατοπαραγωγών φθινοπωρινής πατάτας αν και έχει την έγκριση των Βρυξελλών, βρίσκεται εδώ και καιρό, όπως πληροφορούμαστε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (απάντηση στις 2.4.2021 με αριθ. πρωτ.: 333/63623 σε ερώτησή μου από 26.2.2021) και από δημοσιεύματα στον τύπο στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Θ. Σκυλακάκη.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός:
Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την ενίσχυση με ευρωπαϊκά κονδύλια των πατατοπαραγωγών
φθινοπωρινής πατάτας;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ