Έρχεται βελτιωμένο το νέο «Εξοικονομώ»

0
3197

– Εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια ένταξης, όπως η παλαιότητα των κτηρίων και οι κλιματολογικές συνθήκες
– Μιλούν στα «Χ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης και ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ κ. Κώστας Παράσχου

Βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα θα είναι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, όπως εξήγησαν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Απόστολος Παυλίδης όσο και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Κώστας Παράσχου.
Το σχέδιο Οδηγού του προγράμματος αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, πιθανόν τον Ιούνιο, και η ανακοίνωση του Οδηγού του νέου προγράμματος τον Αύγουστο. Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, θα λαμβάνει υπόψη για την ένταξη των ενδιαφερομένων, κριτήρια επιλεξιμότητας όπως η παλαιότητα των κτηρίων, τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε γεωγραφικής περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Απόστολος Παυλίδης

Τι δήλωσε στα «Χ» ο κ. Απόστολος Παυλίδης
O πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης μιλώντας στα «Χ» είπε: «Από τότε που αναβλήθηκε η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος για την περιοχή μας, ύστερα από έγγραφο που στείλαμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ξεκίνησε μια διαδικασία διαβουλεύσεων που έχει παράξει μία σειρά από καινούργια δεδομένα τα οποία φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και θα τα υιοθετήσει στη νέα προκήρυξη που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν τηλεδιασκέψεις, στις οποίες καταθέταμε τις δικές μας προτάσεις. Καταρχάς, έχει γίνει προτεραιότητα το αίτημα να αφήσουν τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχουμε στη διάθεσή μας, η χρονική προτεραιότητα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο θα αποφασίζεται εάν μία αίτηση θα γίνεται αποδεκτή ή όχι. Θα τεθεί θέμα παλαιότητας. Η ηλικία των κτηρίων θα είναι ένα βασικό κριτήριο ένταξης και θα έχει διαφορετική πριμοδότηση από το πρόγραμμα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα κτήρια που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες και είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης θα ληφθεί πρόνοια ανάλογα με την κλιματολογική ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Περιοχές όπως η Δράμα και βόρειες παραμεθόριες περιοχές που έχουν βαρύ χειμώνα θα έχουν διαφορετική αξιολόγηση σε σχέση με προτάσεις οι οποίες αφορούν άλλες περιοχές της χώρας».
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Παυλίδης στα «Χ», φαίνεται ότι υιοθετείται, αν και δεν έχει κλείσει οριστικά, η πρόταση των ΤΕΕ να παραμένει ανοικτό το σύστημα υποβολής των αιτήσεων μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού και να μην κλείνει σε μία ημέρα. Πρέπει, όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, να δίνεται ένα διάστημα αρκετών μηνών, ώστε να μπορεί να κατατεθεί η πρόταση και στη συνέχεια να αξιολογείται και με βάση την αξιολόγηση και τη βαθμολογία να εξυπηρετείται. Παράλληλα, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, θα διαμορφωθεί και ένα μητρώο επιλαχουσών επιχειρήσεων. Δηλαδή, εάν κάποιες αιτήσεις δεν υλοποιηθούν, θα μπορεί από το μητρώο να εξυπηρετείται η αμέσως επόμενη πρόταση, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει μέχρι το επόμενο «Εξοικονομώ» και να κάνει επανυποβολή της πρότασής του. «Αυτό, λοιπόν, είναι υπό συζήτηση και φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί, ωστόσο περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις».
Όπως είπε ο κ. Παυλίδης, μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινωθεί ένα σχέδιο του νέου οδηγού του προγράμματος για να γίνει αντικείμενο συζήτησης και εκτίμησε ότι περίπου τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει η οριστικοποίηση του οδηγού του νέου προγράμματος. Επεσήμανε δε: «Γενικώς, το νέο πρόγραμμα φαίνεται ότι θα είναι στην κατεύθυνση την οποία συζητάμε όλο αυτό το διάστημα. Το πρόγραμμα θα πρέπει να διατηρηθεί σχετικά απλό, αλλά παράλληλα να μπουν τα κριτήρια τα οποία θα διασφαλίσουν ότι δεν θα επιβραβεύεται μόνο ο τυχερός, όποιος δηλαδή προλάβει να κάνει την αίτηση του».

Ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ κ. Κώστας Παράσχου

Τι δήλωσε στα «Χ» ο κ. Κώστας Παράσχου
Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κώστας Παράσχου είπε: «Mε βάση τα όσα φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα, οι περιοχές όπως η Δράμα που έχουν πιο ακραίες κλιματολογικές συνθήκες θα έχουν προτεραιότητα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μοριοδότηση θα εξηγείται στον οδηγό του νέου προγράμματος, ο οποίος μαθαίνουμε ότι θα ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουνίου. Οι προτάσεις που είχε κάνει το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και άλλα ΤΕΕ φαίνεται ότι θα ενσωματωθούν. Αν οι προτάσεις που είχαν γίνει ληφθούν υπόψη στο νέο πρόγραμμα, θα γίνει πιο αντικειμενική η ένταξη των προτάσεων και, εφόσον υιοθετηθούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αυτό θα είναι προς όφελος της κοινωνίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ