Καταρχήν θετικοί οι τοπικοί δήμοι στο νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

0
2272
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος

– Στ. Ηλιόπουλος στα «Χ»: «Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση όσον αφορά τη βοήθεια προς τους δήμους»
– Οι Δήμοι διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις για ζητήματα χρηματοδοτήσεων

Τη διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων για το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ» που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της περιοχής μας. Η απόφαση απεστάλη στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ μαζί με τις έγγραφες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ΠΕΔ από μέλη του Δ.Σ.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις αποφάσεις της περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην οποία συμμετέχει, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας, κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα των αδέσποτων και να δοθούν λύσεις καθώς η σημερινή κατάσταση δεν τιμά τον πολιτισμό μας.
Όμως, όπως είπε, υπάρχουν σημεία εντός του νομοσχεδίου τα οποία πρέπει να εξετάσει η κεντρική πολιτική σκηνή, με πρώτο το θέμα της χρηματοδότησης. Όταν μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους, θα πρέπει να διατεθεί και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι απαραίτητοι πόροι. «Αυτό που θα πρέπει να δούμε πρώτιστα είναι να εκτιμηθεί το κόστος ίδρυσης καταφυγίων, κτηνιατρείων κλπ. και να διατεθεί το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων».
Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που ο νόμος αφήνει κενό, είναι οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν στην χρηματοδότηση των δήμων, για την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων. «Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εκδοθούν μαζί με την νομοθεσία και όχι να περιμένουμε. Γιατί στην Ελλάδα, οι υπουργικές αποφάσεις πολλές φορές καθυστερούν και οι νόμοι είναι ανενεργοί. Το ζήτημα είναι υπερτοπικό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εμπλακούν και άλλοι θεσμοί όπως οι περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση.
Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση όσον αφορά την βοήθεια προς τους δήμους από την πλευρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής».
Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε επίσης, ότι είναι σύμφωνος με το θέμα των στειρώσεων όπως τίθεται στο νέο νομοσχέδιο. Όπως είπε, το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί ριζικές λύσεις. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα από την επιστημονική του πλευρά και από την πλευρά, του τι θα πρέπει να προσφέρουμε στα αδέσποτα. Οι κύριοι υπεύθυνοι για την διαχείριση των αδέσποτων είμαστε εμείς οι άνθρωποι που τα εγκαταλείπουμε στον δρόμο και η μόνη λύση είναι η στείρωση των ζώων, έτσι ακριβώς όπως λέει η νομοθεσία”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων είναι ότι το νέο νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά απαιτείται να λυθούν τα ζητήματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις των δήμων, τις αρμοδιότητές τους και τη νομοθεσία.
Κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για το νέο νομοσχέδιο, κοινός τόπος των τοποθετήσεων των μελών της (δηλαδή των κ.κ. Μουριάδη, Κυριακίδη, Ηλιόπουλου, Πατσουρίδη, Βέρρου) ήταν τόσο η έλλειψη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την εφαρμογή του νομοσχεδίου από πλευράς των δήμων, που καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων, όσο και η περαιτέρω έκθεση των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών σε ποινικές και αστικές κυρώσεις. Το μέλος της ΠΕΔ κ. Λευτέρης Κυριακίδης (Δήμαρχος Θάσου) πρότεινε τη συνολική απόρριψη του σχεδίου ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Βασίλης Μαυρίδης (Δήμαρχος Ορεστιάδας) πρότεινε την ανάληψη της αρμοδιότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ