Χαρά Κεφαλίδου: Μονιμοποιήστε τώρα τους επικουρικούς

0
2294

Το προσωπικό του ΕΣΥ αξίζει συγχαρητήρια – Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις, τόνισε στα “Χ” η Δραμινή Βουλευτής του Κιν.Αλ.
Με τροπολογία το Κιν.Αλ. ζητάει της ένταξη των ανθρώπων πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά και την καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Επιβεβλημένη είναι η άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας και των υπόλοιπων νοσοκομείων στη Βόρειο Ελλάδα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν περισσότερα κενά στο μειωμένο προσωπικό τους, επεσήμανε μιλώντας στα «Χ» η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου.
«Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επικουρικούς γιατρούς να ενταχθούν τώρα στο σύστημα υγείας, πριν λήξουν οι συμβάσεις τους διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους χάσουμε από το ήδη υπάρχων προσωπικό. Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα με ευθύνη των περιφερειών, προκειμένου να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση και να αποφύγουμε τις ουρές στα νοσοκομεία. Δυστυχώς είναι πολλοί οι πολίτες που προσέρχονται στα επείγοντα γιατί δεν διαθέτουν τα χρήματα για να επισκεφθούν κάποιον ιδιώτη γιατρό. Οι ουρές στα νοσοκομεία δείχνουν ότι δεν επαρκούν τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ, κάτι που επιβάλλει μεγαλύτερο αριθμό δειγματοληψιών. Το ίδιο ισχύει και στο Νοσοκομείο της Δράμας. Οι ουρές που παρατηρούμε είναι γιατί πολλοί θέλουν μέσω του τμήματος των επειγόντων περιστατικών να πραγματοποιήσουν rapid test που δεν μπορούν να πληρώσουν στους ιδιώτες γιατρούς» σημείωσε η κ. Χαρά Κεφαλίδου.

«Η πολιτεία έχει ήδη αργήσει»
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ενίσχυση των νοσοκομείων με γιατρούς αν και ήδη η πολιτεία έχει αργήσει. «Όλο το καλοκαίρι εξήγγειλαν ότι θα πάρουν προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά αυτή η διαδικασία έχει μόνο μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες που ξεκίνησε. Δυστυχώς τόσο στη Δράμα όσο και στη Βόρειο Ελλάδα γενικότερα, σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πρώτη φάση της πανδημίας έφτασε πιο γρήγορα στην επιπεδοποίηση της καμπύλης κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να έχουμε φθάσει ακόμη στην δεύτερη φάση που διανύουμε».

Οι συνεχόμενες εφημερίες και οι κίνδυνοι
Η κ. Κεφαλίδου επεσήμανε ακόμη, ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να βγαίνουν από εφημερία και να ξαναμπαίνουν την επόμενη ημέρα. «Θα πρέπει να υπάρξουν στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, γιατί αναλώσιμος γιατρός σημαίνει αναλώσιμος ασθενής» πρόσθεσε η Βουλευτής, τονίζοντας ότι σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ θα πρέπει να δοθούν και δώρο ΠΑΣΧΑ και ανθυγιεινά. «Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που έρχονται να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας» επεσήμανε η Βουλευτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά όπως και η οριακή κατάστασης στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ιατρών από τα νοσοκομεία Δράμας και Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου του ΚινΑλ, Φώφης Γεννηματά.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής: Χαρά Κεφαλίδου, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Φραγγίδης, Απόστολος Πάνας, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. Ανδρέας Πουλάς και ο Μπουρχάν Μπαράν. Έπίσης συμμετείχαν ο γραμματέας του Τομέα Υγείας, Κ. Μπαργιώτας , ο γραμματέας Οργανωτικού, Στ. Παραστατίδης και οι γραμματείς των Ν.Ε. του Κινήματος στην Α’ και Β΄Θεσσαλονίκης, Νίκος Κριθαρίδης και Γιάννης Κυανίδης, και ο υπεύθυνος Περιφέρειας για την Συνδιάσκεψη Π. Τσαραμπουλίδης.

Τροπολογία στη Βουλή για την ένταξη των ανθρώπων πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά και την καταβολή δώρου Χριστουγέννων
Μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, την χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να είχαμε, με μέτρα πρόληψης, περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά».
Η κυρία Γεννηματά εξήρε τις προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν μάχη σε συνθήκες υγειονομικού «πολέμου» στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα, όπου, όπως ανέφερε, «η κατάσταση είναι τραγική και κανένας υπεύθυνος από την κεντρική Διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί με το νοσοκομείο της πόλης. Παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία». Έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όχι άλλες καθυστερήσεις»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε:
1. Άμεση διενέργεια των 300 προσλήψεων ιατρών για τις εντατικές
2. Το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία να μονιμοποιηθεί και έμπειροι ιατροί που συνταξιοδοτούνται, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα ακόμη χρόνο (εθελοντικά). «Οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα δεν είναι λύση. Αποτελεί πρόκληση η ανικανότητα της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ ακόμα και μέσα στην πανδημία, που όχι μόνο το οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά προκαλεί και πολλά ερωτηματικά», παρατήρησε.
3. Ένταξη στον σχεδιασμό και στις εφημερίες των ιδιωτικών κλινικών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Υπό ενιαίο συντονισμό δημοσίας αρχής.
4. Επαναλειτουργία νοσοκομείων που παροπλίστηκαν όπως το Παναγία και το Λοιμωδών για περίθαλψη ασθενών με ιό, βεβαίως με σωστή προετοιμασία
5. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την τοποθέτηση Ειδικευόμενων και Αγροτικών Ιατρών στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία.
6. Σε κάθε Νοσοκομείο με ασθενείς COVID δημιουργία ομάδας κρούσης (με επικεφαλής πνευμονολόγους) που θα συντονίζουν την προσπάθεια, εκπαιδεύοντας ταχύρρυθμα το σύνολο του προσωπικού.
7. Προσοχή στην διασφάλιση των απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών ,αλλά και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Αξιοποίηση όλων των δωρεών και άμεση αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων στην αποδοχή τους.
8. Ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διενέργεια των τεστ ώστε να αποσυμφορηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων και να αποφευγχθεί ο συγχρωτισμός στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται.
9. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία επιτελικής ομάδας για τη Δημόσια Υγεία, που θα αναλάβει με κινητά συνεργεία την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δειγματοληπτικά τεστ για την έρευνα της διασποράς. ‘Αμεση προμήθεια μηχανημάτων ταχείας επεξεργασίας μοριακών τεστ.
10. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση σε αυτούς του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής με θέμα την ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ