Μια διαδρομή στην ιστορία της Δράμας με «άρωμα ταμπάκου»

0
2876

Εγκρίθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας
Πώς θα συνδεθούν δέκα ιστορικά κτήρια της πόλης που σχετίζονται με τη χρυσή εποχή του καπνού

Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη.
Με την ίδια απόφαση εντάχθηκαν και το ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και πληροφόρησης επισκεπτών και πολιτών του Δήμου Καβάλας, η συντήρηση του συνόλου των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών Έβρου, η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού στην Π.Ε. Καβάλας και το έργο της διαθεματικής προσέγγισης της ιστορίας της Εγνατίας οδού της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής με τίτλο «Άυλος Πόρος».
«Το έργο αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας θα υλοποιούταν μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Δράμας (ΑΝ.ΕΔ.), επειδή όμως η ΑΝ.ΕΔ. δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει το έργο, η διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας ενήργησε προκειμένου να το υλοποιήσει ο Δήμος Δράμας» εξήγησε στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου. Πρόκειται για την καταγραφή δέκα κτηρίων της πόλης της Δράμας που συνδέθηκαν με ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό ήταν ο καπνός. Για τον λόγο αυτό και ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Άρωμα Ταμπάκου».
Ο κ. Τάσσου είπε ότι μέσω του έργου αυτού τα κτήρια θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο στα ελληνικά το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα εν λόγω κτήρια, την ιστορική τους διαδρομή καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Ο καπνός αποτέλεσε ένα οικονομικό και κοινωνικό χαρακτηριστικό της εποχής του προπερασμένου αιώνα και του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του έργου που υλοποιεί ο Δήμος Δράμας θα δημιουργηθούν σεμινάρια για εθελοντές ξεναγούς οι οποίοι θα αναλάβουν να ξεναγήσουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορική αυτή διαδρομή.
Παράλληλα, όλη η δράση θα ψηφιοποιηθεί και θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική διεύθυνση με στοιχεία για το κάθε κτήριο, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ψηφιακά και απομακρυσμένα στις ξεναγήσεις και να ενημερωθούν για τα συγκεκριμένα κτήρια. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην εν γένει ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπνό.
Στα κτήρια αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κτίριο του κινηματοθεάτρου «Ολύμπια», το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων, οι καπναποθήκες του ξενοδοχείου Hydrama και της οδού Περδίκα κτλ.
Ουσιαστικά το έργο αφορά δράσεις δημοσιότητας και παραγωγής πρωτότυπων δημιουργημάτων λόγου ή τέχνης προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική εποχή του καπνού στην πόλη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ