Χαρά Κεφαλίδου: Oι δασεργάτες εκτός της λίστας του Υπουργείου Εργασίας με τους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού

0
2258

Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, δεν συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος των δασεργατών.
Οι δασεργάτες, λόγω των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν σταματήσει να εργάζονται και δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους εμπόρους. Επιπλέον επειδή απαιτείται υψηλού φόρτου χειρωνακτική εργασία κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ζώα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.
Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της υπαγωγής τους σε ειδική κατηγορία απασχολούμενων – ασφαλισμένων δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ».
Ζητάμε απαντήσεις για τα παραπάνω θέματα γι’ αυτό και κατατέθηκε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση,
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Χατζηδάκη Κωστή.

Θέμα:« Ένταξη δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα με ΚΑΔ, κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊου-Προγραμματισμός για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα Πρωτοδικεία εξαιτίας της πανδημίας».

Κύριοι Υπουργοί ,
Στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατίθενται κλάδοι που πλήττονται από την εξάπλωση τουκορονοϊού με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).Υπολογίζεταιότιπεριλαμβάνονται περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 μισθωτούς, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτεςατομικών επιχειρήσεων. Από τη συγκεκριμένη λίστα όμως, εξαιρείται ο κλάδος των δασεργατών (κωδικός 220000).
Ο συγκεκριμένος κλάδος των δασεργατών λόγω των μέτρων για την εξάπλωση τουκορονοϊού έχει σταματήσει να εργάζεται και δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα στους εμπόρους.Επιπλέονστην εργασία τους χρησιμοποιούν ζώα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.
Ακόμη οι περισσότεροι υπό σύσταση δασικοί συνεταιρισμοί έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και η έγκριση των καταστατικών αλλά και η εγγραφή τους στα βιβλία σωματείων που τηρούνται στα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία, καθυστερεί λόγω της λήψης προληπτικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.
Επιπλέον δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ».
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί :
1) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ένταξη του κλάδου των δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα ΚΑΔ του Υπουργείου, δεδομένου ότι η λίστα είναι δυναμική και μεταβάλλεται με ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης;
2) Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και δεν μπορούν να πάρουν έγκριση καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω λήψης μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού;
3) Με ποιο τρόπο θα λάβουν το έκτακτο επίδομα λόγω πανδημίας – σε περίπτωση που ενταχθούν στη λίστα ΚΑΔ – δεδομένου, ότι δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα στον ΕΦΚΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πάνας Απόστολος
Κεφαλίδου Χαρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ