Χαρά Κεφαλίδου: «Παραμένει ανησυχητική η κατάσταση στο νοσοκομείο»

0
1946

Χαρά Κεφαλίδου: «Καμία απάντηση από τον Υφυπουργό Υγείας για την κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας!»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή, για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας ο Υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε στον απολογισμό των γενικών δράσεων του Υπουργείου, την ώρα που η κατάσταση στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού παραμένει κρίσιμη και έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα λόγω του covid-19 συμπολίτες μας και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.
Τα ερωτήματα που δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση όμως παραμένουν:
-πώς θα ενισχύσει η Κυβέρνηση το Νοσοκομείο της Δράμας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
-πώς θα καλύψει αποτελεσματικά τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές;
-πώς θα διευκολύνει την οργάνωση, χωρίς υποδομές, τριών κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό;
-ποια μέριμνα θα υπάρξει για τις οικογένειες του προσωπικού που χάθηκε στη μάχη με τον κορωνοϊό;
-πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το Υπουργείο ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει στα ΒΑΕ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ;
-πότε θα αποφασίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα ως κρίσιμος κρίκος της εθνικής προσπάθειας;
«Είναι γεγονός ότι όποιος σχεδιασμός κι αν υπήρχε η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Η κυνική αποδοχή της σημερινής τραγικής εικόνας του Νοσοκομείου Δράμας όμως είναι αδιανόητο να αποτελεί την επίσημη στάση της Πολιτείας. Αυτή όμως ήταν η αποστομωτική παραδοχή του Υπουργού: «γνώριζαν την πραγματική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και επέτρεψαν να εξελιχθεί. Το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι πολίτες χρειάζεται διοίκηση με ψυχραιμία. Ψυχραιμία όμως σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης, της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο, οργάνωση και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και υγειονομικοί. Εκείνο που σίγουρα δεν θέλει είναι σκληρότητα, αναλγησία και ανικανότητα. Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι τίποτα ελπιδοφόρο δεν προοιωνίζεται ενόψει του τρίτου κύματος πανδημίας για το Νοσοκομείο της Δράμας. Όλες οι προσδοκίες των πολιτών στο εμβόλιο.» δήλωσε η Βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου κατά την τοποθέτησή της.

Αναλυτικά σημεία της τοποθέτησης της κ. Κεφαλίδου:
«κύριε Υπουργέ, προβληματίστηκα για την κατάθεση αυτής της επίκαιρης. Η εποχή επιβάλλει πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Μπορεί μια επίκαιρη και τόσες Αναφορές και Ερωτήσεις που έχουν προηγηθεί να βοηθήσουν στην ανατροπή της οριακής κατάστασης που επικρατεί στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο στον Νομό Δράμας, που εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;
Το υπο-στελεχωμένο (λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπει το Οργανόγραμμα) εδώ και χρόνια Νοσοκομείο μας, με σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς καμία ενίσχυση. Δεν γνωρίζατε από τον περασμένο Μάρτιο ότι χωρίς υποδομές και στελέχωση δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά;
Δεν γνωρίζατε τις αυξημένες ανάγκες του δεύτερου κύματος της πανδημίας;
Φτάσαμε Δεκέμβριο, να μετράμε ανθρώπινες απώλειες. 100 συντοπίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα! Η θλιβερή πρωτιά μας στις αεροδιακομιδές ασθενών covid19 είναι η τραγική απόδειξη της οριακής λειτουργίας του και της αδυναμίας του να περιθάλψει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο κ. Υπουργός τί έκανε; Επίλεξε να αρνείται την πραγματικότητα.
Νομίζω ότι είναι από τους ελάχιστους που θεωρούν ότι εν μέσω του 2ου κύματος πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κι ότι το πρόβλημα το έχει η πόλη της Δράμας, ότι έχει επαρκές προσωπικό.
Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του!
Επί έναν ολόκληρο μήνα με σειρά επίμονων επικοινωνιών με όλους τους θεσμικούς παράγοντες ενημερώθηκα και προσπάθησα να ενημερώσω και να επισημάνω έγκαιρα για την οριακή κατάσταση που διαμορφωνόταν στο Γ.Ν. Δράμας. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση και λύση.
Το πιο ανησυχητικό ήταν πως (όταν πια τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά και τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν), σε επικοινωνία που είχα τόσο με τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη όσο και με τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, δεν έδειχναν να έχουν την ίδια εικόνα με εμάς που ζούμε στη Δράμα δηλαδή την εικόνα της πραγματικής κατάστασης. Η αλήθεια είναι, ότι εάν δεν είχε επέμβει προσωπικά ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος (μετά από ενημέρωση που του έκανα), και δεν ερχόταν στη Δράμα ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη κος Χρυσοχοΐδης, τα προβλήματα θα συνέχιζαν να κρύβονται κάτω από το «χαλί» μέχρι την ημέρα των πρώτων αεροδιακομιδών.
Γιατί κύριε Υπουργέ, έπρεπε να ξεφύγει η κατάσταση, να χάνουμε ανθρώπους από τις αδυναμίες του συστήματος να ανταποκριθεί; Από την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, οργάνωσης και έγκαιρου σχεδιασμού;
Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο σας να μην έχει (την κρίσιμη περίοδο του Οκτωβρίου) την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν ολόκληρο Νομό;
Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας να ενεργεί ανεύθυνα σπασμωδικά και ασχεδίαστα ανοίγοντας τρεις κλινικές covid-19 140 κλινών (παθολογική, ουρολογική, ορθοπεδική) κλείνοντας κλινικές μεταξύ των οποίων τη μοναδική Ορθοπεδική Κλινική στην περιοχή (έχει τις περισσότερες προσελεύσεις επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα και τα περισσότερα επείγοντα χειρουργεία), μετατρέποντάς άτυπα και χωρίς προδιαγραφές το σύνολο του Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid19, με ασθενείς με άλλα νοσήματα: Είτε να μην εξυπηρετούνται, είτε να κινδυνεύουν να κολλήσουν; κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους από έλλειψη προδιαγραφών προστασίας.
Σήμερα λοιπόν, με την Κυβέρνηση να παραδέχεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών από το Υπουργείο σας (αποσπάσατε 2 παθολόγους από κοντινά νοσοκομεία για 1 μήνα και 1 εθελοντή γιατρό από το Ντυνάν) η κατάσταση στο Νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι ανησυχητική με αμελητέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Σας ρωτώ λοιπόν κύριε Υπουργέ,
Έστω και τώρα, έστω και αργά (εκτός από το να αρνείστε την πραγματικότητα) τι σκοπεύετε να κάνετε;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε;
Ποια κατεπείγοντα μέτρα θα λάβετε, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας;
Κύριε Υπουργέ, η διοίκηση πράγματι θέλει ψυχραιμία. Μην μπερδεύετε όμως την ψυχραιμία με την σκληρότητα και την αναλγησία. Ψυχραιμία σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης αλλά και της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο και οργάνωση, δικαιοσύνη και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό.
Πριν βιαστείτε να προσφέρετε κάλυψη σε παραλείψεις και αστοχίες της Διοίκησης θα σας έλεγα να ακούσετε και να διαβάσετε τις αναφορές, επιστολές, τη φωνή διαμαρτυρίας των ίδιων των εργαζομένων στο νοσοκομείο γιατρών και νοσηλευτών που από καιρό έχουν επισημάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς, που δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.
Κύριε Υπουργέ, είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, ο καθένας μας από το πόστο του οφείλει να κάνει το καλύτερο. Η σημερινή Επίκαιρη έχει μοναδικό σκοπό να ρίξει περισσότερο φως στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο Νομός Δράμας στο 2ο κύμα της πανδημίας, ώστε να μας ακούσετε και να πάρετε τα απολύτως αναγκαία μέτρα έστω και τώρα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ