Χαρά Κεφαλίδου στα «Χ»: Χρέος η αποκατάσταση της οικίας του Π. Μελά

0
3605
Η Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου με την εγγονή του Παύλου Μελά Ναταλία Ιωαννίδη

Καταλυτικός ο ρόλος της Δραμινής Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην έγκαιρη ολοκλήρωση του σχεδιασμού του ΥΠΕΘΑ.
«Όλα οφείλονται στην αίσθηση υψηλού καθήκοντος του Άρη Θεοδωρίδη και της ΚΥΚΛΩΨ»

Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια του Υπ. Εθνικής Άμυνας που ολοκληρώθηκε έγκαιρα χάρη στην συνύπαρξη ευνοϊκών συγκυριών και τον καταλυτικό ρόλο ανθρώπων όπως η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου οφείλεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.
Η τελετή της αποκατάστασης της οικίας, έγινε την Τρίτη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, της Νάτας Ιωαννίδη (εγγονής του Π. Μελά), του Δραμινού Άρη Θεοδωρίδη και άλλων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ” η κα Χαρά Κεφαλίδου ρίχνει περισσότερο φως στις άγνωστες πλευρές αυτού του εγχειρήματος, στο οποίο ενεπλάκη τον Αύγουστο του 2019 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την υλοποίησή του.

Από την τελετή εγκαινίων του έργου της αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά

Κα Κεφαλίδου, τελικώς η οικία του Παύλου Μελά αποκαταστάθηκε έγκαιρα. Ήταν ένα εγχείρημα στο οποίο πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είχατε καταλυτικό ρόλο.
Να σας εξηγήσω. Τον Αύγουστο του 2019 επισκέφθηκα τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο γνώρισα από την επίσκεψή του στη Δράμα με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Συνάντησα τον κο Στεφανή, για να τον συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις εκλογές του 2019. Εκεί ενημερώθηκα για την απόφαση του κ. Στεφανή να προχωρήσει η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά, ένα εγχείρημα που αντιμετώπιζε δυσχέρειες στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων. Το ενδιαφέρον μου ήταν άμεσο λόγω στενής σχέσης της οικογένειάς μου με την οικογένειά του Παύλου Μελά. Υπάρχει μια δική μου προσωπική σχέση με την οικογένεια του. Γνώριζα από τη Ναταλία Ιωαννίδη, εγγονή του Παύλου Μελά, ότι είχε κάνει πολλές προσπάθειες να διασώσει την οικία του, αγόρασε τα μερίδια που υπήρχαν σε αυτό και στη συνέχεια μεταβίβασε την οικία και το κτήμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από εκεί και πέρα εξελίχθηκε η προσπάθεια για την αποκατάσταση του, γιατί είχε υποστεί κατά καιρούς λεηλασίες και βανδαλισμούς.

Από το εσωτερικό της οικίας του Παύλου Μελά

Άρα οι προθέσεις για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά υπήρχαν, αλλά το εγχείρημα δεν προχωρούσε λόγω προβλήματος στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων;
O κ. Στεφανής μου παρέθεσε την προσπάθεια που έγινε για να στηριχθεί οικονομικά η αποκατάσταση της οικίας και τα προβλήματα που συνάντησε. Δεν χρειάστηκε πολύ για να συνταχτώ και εγώ στην επίτευξη αυτού του στόχου. Καταλήξαμε μετά από συζήτηση ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία προκειμένου να βοηθήσω στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

Σε ποιο σημείο άρχισε να εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Άρης Θεοδωρίδης της ΚΥΚΛΩΨ;
Γνώριζα τον κ. Θεοδωρίδη από πριν. Του εξήγησα ότι στόχος του σχεδιασμού του κ. Στεφανή, ήταν στις 13 Οκτωβρίου που συμπληρώνονται 116 χρόνια απο το θάνατο του Παύλου Μελά να είναι έτοιμη η οικία του. Ο Άρης Θεοδωρίδης ήταν πραγματικά σανίδα σωτηρίας για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης. Έδειξε το ενδιαφέρον του από την αρχή. Μετά από μια πρώτη τηλεφωνική επαφή, ακολούθησε συνάντηση που κάναμε με τον κ. Στεφανή. Ακολούθως, από τον Φεβρουάριο του 2020, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια με την ίδια επιστημονική ομάδα η οποία ασχολείται με την μετατροπή του Πέτρινου Σπιτιού της Δράμας. Πέσαμε πάνω στην περίοδο του κορωνοϊού αλλά όλα τα συνεργεία και οι μηχανικοί δούλεψαν άοκνα μέσα στην περίοδο της πανδημίας για να παραδοθεί το σπίτι σε έξι μήνες.

Από το εσωτερικό της οικίας του Παύλου Μελά

Ήταν πολύ μικρό το διάστημα. Δεν παρουσιάστηκαν δυσκολίες;
Ήταν άθλος, γιατί το σπίτι είχε τρομερές λεπτομέρειες, πέρα από τα “στατικά”, πέρα από την ανάγκη να γίνουν ξανά θεμέλια, διαμερισμάτωση, στέγη κλπ. Η αποκατάσταση έγινε με τρομερή λεπτομέρεια και αποτύπωση, στα ζωγραφιστά του ταβάνια και στα αρχιτεκτονικά του στοιχεία που ήταν πολύ ιδιαίτερα αλλά έπρεπε να αποκατασταθούν. Η δουλειά που έγινε είναι εξαιρετικά λεπτομερής σε σχέση με τα πρωτότυπα. Προχώρησε επάνω στις λεπτομέρειες που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς.

Η οικία του Παύλου Μελά μετά την αποκατάσταση

Τι συναισθήματα σας άφησε όλη αυτή η προσπάθεια;
Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή και χρέος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Όλα οφείλονται στην γενναιοδωρία και την αίσθηση υψηλού καθήκοντος του Άρη Θεοδωρίδη και της ΚΥΚΛΩΨ που (πέρα από την οικία του Παύλου Μελά) προσπαθούν εδώ και χρόνια να παράγουν έργο προς όφελος της Δράμας. Η δική μου συμβολή έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνομαι τον ρόλο του πολιτικού. Ρόλος μας είναι να εντοπίσουμε τις ανάγκες του τόπου σε κάθε επίπεδο. Να κινητοποιούμε την κοινωνία και τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν στο κοινό καλό. Η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, του πως μπορούμε ενώνοντας δυνάμεις, να έχουμε αλλαγή κουλτούρας. Εύχομαι να είναι η αρχή μιας νέας νοοτροπίας, συνεννόησης, αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης της χρησιμότητας όλων όταν πρόκειται για κάτι που μας αφορά όλους. Όταν πρόκειται για την ιστορία και την ταυτότητά μας. Η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη διότι εδώ έχουν προσπεραστεί κομματικά στεγανά για μια ιδέα που μας ξεπερνάει. Είναι η απόδοση τιμής στην ιστορία. Η πατρίδα μας μπορεί να έχει καλύτερη προοπτική όταν συνεργαζόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!